Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χιλιάδες χιλιόμετρα από τις ακτές, είδη του βυθού καταπίνουν πλαστικά

Χιλιάδες χιλιόμετρα από τις ακτές, είδη του βυθού καταπίνουν πλαστικά

Ακόμα και καταμεσής του Ατλαντικού, σε βάθη όπου το φως της μέρας δεν φτάνει, καβούρια, θαλάσσια αγγούρια και άλλα πλάσματα του βυθού τρέφονται με το «θαλάσσιο χιόνι» που πέφτει από την επιφάνεια. Μόνο που πολλά από τα σωματίδια τα οποία καταπίνουν είναι πλαστικές ίνες που διέρρευσαν από πλυντήρια.

Ακόμα και καταμεσής του Ατλαντικού, σε βάθη όπου το φως της μέρας δεν φτάνει ποτέ, καβούρια, θαλάσσια αγγούρια και άλλα πλάσματα του βυθού τρέφονται με το «θαλάσσιο χιόνι» που πέφτει από την επιφάνεια. Μόνο που πολλά από τα σωματίδια τα οποία καταπίνουν είναι πλαστικές ίνες που διέρρευσαν από πλυντήρια.

Βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports διαπιστώνει για πρώτη φορά ότι τα λεγόμενα «μικροπλαστικά», κομματάκια πλαστικών με μήκος μικρότερο από 5 χιλιοστά, μολύνουν την τροφική αλυσίδα ακόμα και στους πιο απομακρυσμένους βυθούς.

Η μελέτη εστιάστηκε στις ίνες συνθετικών ρούχων που είναι γνωστό ότι απελευθερώνονται κατά το πλύσιμο και καταλήγουν τελικά στις θάλασσες.

Διαβάστε επίσης:

Κομματάκια νάιλον, πολυεστέρα και ακρυλικά πλαστικά βρέθηκαν μέσα σε βενθικά ζώα (ζώα που ζουν στο βυθό) στη μέση του Ατλαντικού και τον νοτιοδυτικό Ινδικό Ωκεανό, χιλιάδες χιλιόμετρα από τις ακτές και σε βάθη που κυμαίνονταν από 300 έως 1.800 μέτρα.

Δεδομένου ότι τέτοια μικροπλαστικά είναι πλέον πανταχού παρόντα σε στεριά και θάλασσα, οι ερευνητές ζήτησαν τη βοήθεια εγκληματολογικού εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο του Στάφορντσαϊρ προκειμένου να βεβαιώσουν ότι τα σωματίδια που συνέλεξαν τα μη επανδρωμένα βαθυσκάφη δεν προήλθαν από επιμόλυνση των δειγμάτων.

«Τα αποτελέσματα με άφησαν έκπληκτη, δείχνουν ότι πράγματι η ρύπανση από πλαστικά έχει φτάσει τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Γης» σχολιάζει η Λόρα Ρόμπινσον του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι αυτά τα μικροπλαστικά δεν βρέθηκαν σε παράκτιες περιοχές αλλά στον βαθύ ωκεανό, χιλιάδες μίλια μακριά από χερσαίες πηγές ρύπανσης» επισημαίνει.

Το πρόβλημα με τα μικροπλαστικά, επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι ότι έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με τα σωματίδια στο λεγόμενο θαλάσσιο χιόνι -μια βροχή από οργανικά σωματίδια που πέφτει από την επιφάνεια και αποτελεί σημαντική πηγή τροφής για τα βενθικά οικοσυστήματα.

Εκτός από τις ίνες συνθετικών ρούχων, μια άλλη σημαντική κατηγορία πλαστικών είναι τα πλαστικά μικροσφαιρίδια που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά απολέπισης, οδοντόκρεμες και άλλα προϊόντα.

Η μελέτη δεν εξέτασε το πρόβλημα των μικροσφαιριδίων, ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η Βρετανία έχει αποφασίσει να απαγορεύσει τη χρήση τους σε καλλυντικά και καθαριστικά προϊόντα μέχρι το 2017.

Σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων, ακόμα και ένα σύντομο ντους μπορεί να απελευθερώσει 100.000 πλαστικά σωματίδια.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024