Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς ένα «μεταλλαγμένο» μανιτάρι απέφυγε το ρυθμιστικό πλαίσιο των ΗΠΑ

Πώς ένα «μεταλλαγμένο» μανιτάρι απέφυγε το ρυθμιστικό πλαίσιο των ΗΠΑ

Ένα γενετικά τροποποιημένο μανιτάρι που δημιουργήθηκε με μια επαναστατική νέα τεχνική μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς να λάβει ειδική άδεια, αποφαίνεται το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί ακόμα να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη νέα γενιά «μεταλλαγμένων».

Ένα γενετικά τροποποιημένο μανιτάρι που δημιουργήθηκε με μια επαναστατική νέα τεχνική μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς να λάβει ειδική άδεια, αποφαίνεται η αμερικανική κυβέρνηση, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί ακόμα να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη νέα γενιά «μεταλλαγμένων».

Το κοινό λευκό μανιτάρι (Agaricus bisporus) που αναπτύχθηκε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια έχει τροποποιηθεί ώστε να μην μαυρίζει, κάτι που αυξάνει τη διάρκεια ζωής του στο ράφι.

Σε αντίθεση με άλλες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, το νέο μανιτάρι δεν περιέχει γονίδια από άλλους οργανισμούς: οι ερευνητές απλώς απενεργοποίησαν ένα γονίδιο που σχετίζεται με το μαύρισμα εφαρμόζοντας τη σχετικά νέα τεχνική CRISPR.

Η μέθοδος, εύκολη και φθηνή, επιτρέπει στους ερευνητές να διαγράφουν συγκεκριμένα γονίδια και μάλιστα χωρίς να αφήνουν ίχνη. Παλαιότερες μέθοδοι απαιτούσαν τη χρήση ιών ή βακτηρίων, γονίδια των οποίων κατέληγαν στο DNA του τελικού προϊόντος.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) έκρινε ότι το νέο μανιτάρι δεν καλύπτεται από το ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει για άλλες κατηγορίες «μεταλλαγμένων».

Και αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του Nature. Την τελευταία πενταετία, περίπου 30 γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί που δεν περιέχουν ξένα γονίδια έχουν παρακάμψει το ρυθμιστικό πλαίσιο του USDA.

Το πλαίσιο ρύθμισης της Βιοτεχνολογίας διαμορφώθηκε τις δεκαετίες του 1980 και 90, πρόκειται όμως να αναμορφωθεί με τη βοήθεια επιτροπής που όρισαν οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Οδηγία για την απελευθέρωση «μεταλλαγμένων» οργανισμών στο περιβάλλον ορίζει τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς με βάση οποιαδήποτε γενετική μεταβολή δεν απαντάται στην φύση.

Παραμένει ασαφές αν η Οδηγία καλύπτει και τα «μεταλλαγμένα» νέας γενιάς, των οποίων τα γενετικά χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να έχουν προκύψει από τυχαίες μεταλλάξεις στη φύση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να αποσαφηνίσει την κατάσταση, η απόφασή της όμως καθυστερεί.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Μπαμ» με Έσε στην Αργεντινή: Επιλογή του Μασεράνο ο μέσος του Ολυμπιακού

Ο Σαντιάγκο Έσε ετοιμάζεται να φορέσει το εθνόσημο της Αργεντινής. Και είναι προσωπική επιλογή του μεγάλου Χαβιέρ Μασεράνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024