Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Μεταλλαγμένα» νέας γενιάς δεν θα περιέχουν ξένα γονίδια

«Μεταλλαγμένα» νέας γενιάς δεν θα περιέχουν ξένα γονίδια

Οι αντιδράσεις των καταναλωτών στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα μπορούσαν να καμφθούν χάρη σε μια νέα τεχνική που επιτρέπει γενετικές παρεμβάσεις σε φυτά χωρίς να εισάγει γονίδια από άλλους οργανισμούς. Μάλιστα οι ποικιλίες που προκύπτουν ίσως δεν υπόκεινται στους κανονισμούς που ισχύουν για τα σημερινά «μεταλλαγμένα».

Οι αντιδράσεις των καταναλωτών στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα μπορούσαν να καμφθούν χάρη σε μια νέα τεχνική που επιτρέπει γενετικές παρεμβάσεις σε φυτά χωρίς να εισάγει γονίδια από άλλους οργανισμούς.

Ερευνητές στη Νότιο Κορέα αναφέρουν στην επιθεώρηση Nature Biotechnology ότι μπόρεσαν να εξαλείψουν συγκεκριμένα γονίδια στο φυτό του καπνού, το μαρούλι και το κλασικό πειραματόφυτο Arabidopsis thaliana.

H διαγραφή συγκεκριμένων γονιδίων θα μπορούσε να δώσει ποικιλίες με φυσική αντίσταση σε συγκεκριμένες ασθένειες, λέει η ερευνητική ομάδα.

Εκτιμά μάλιστα ότι ποικιλίες αυτές πιθανότατα δεν θα υπόκεινται στους κανονισμούς για τα «μεταλλαγμένα», δεδομένου ότι δεν περιέχουν ξένα γονίδια και «δεν ξεχωρίζουν» από φυσικές ποικιλίες ή ποικιλίες που δημιουργούνται με την παραδοσιακή τεχνική των διασταυρώσεων.

Διαβάστε επίσης:

Κλειδί της μελέτης είναι το CRISPR, μια νέα τεχνική γενετικής παρέμβασης που επιτρέπει την εξάλειψη πολύ συγκεκριμένων περιοχών του γονιδιώματος. Η τεχνική βασίζεται συνήθως σε βακτηριακά γονίδια που εισάγονται στον οργανισμό-στόχο και κωδικοποιούν την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που κόβει το μόριο του DNA στις επιθυμητές θέσεις.

Το πρόβλημα είμαι ότι τα βακτηριακά γονίδια μπορούν να ενσωματωθούν στο γονιδίωμα των κυττάρων, οπότε ο οργανισμός που προκύπτει υπόκειται σχεδόν εξ΄ορισμού στους κανονισμούς για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Ο Τζι-Σου Κιμ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ βρήκαν τη λύση: εισήγαγαν στα φυτά όχι τα ίδια τα γονίδια του CRISPR αλλά τις πρωτεΐνες που αντιστοιχούν στα γονίδια αυτά. Και αυτό σημαίνει ότι τα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα είναι πρακτικά αδύνατο να περιέχουν βακτηριακά γονίδια.

Επόμενος στόχος της ερευνητικής προσπάθειας είναι να εφαρμόσουν τη νέα τεχνική στη μπανανιά. Η κυριότερη ποικιλία μπανάνας, με την ονομασία Cavendish, απειλείται σήμερα με εξαφάνιση λόγω ενός μύκητα του εδάφους. Το CRISPR θα επέτρεψε την εξάλειψη του υποδοχέα που επιτρέπει στο μύκητα να εισβάλλει τα κύτταρα, οπότε οι μπανανιές θα ήταν πλέον απρόσβλητες στην ασθένεια.

Σύμφωνα με τον Δρ Κιμ, μια τέτοια ποικιλία θα μπορούσε να καλλιεργηθεί χωρίς να απαιτούνται οι έλεγχοι και οι άδειες που προβλέπονται σήμερα για τα «μεταλλαγμένα».

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το CRISPR δεν προσφέρει την ίδια ευελιξία με τις τεχνικές εισαγωγής ξένων γονιδίων, οι οποίες μπορούν να προσδώσουν εντελώς νέα χαρακτηριστικά.

Θα μπορούσε όμως να κάμψει την αντίσταση των καταναλωτών και πολλών κυβερνήσεων και να αντιμετωπίσει, τουλάχιστον σύμφωνα με τους ερευνητές, τις σημερινές ελλείψεις τροφίμων.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024