Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κύτταρα δέρματος μετατρέπονται σε τριχοθυλάκια

Κύτταρα δέρματος μετατρέπονται σε τριχοθυλάκια

Σε μια ακόμα μελέτη που πειραματίζεται με βλαστοκύτταρα για την αντιμετώπιση της φαλάκρας, αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι κατάφεραν για πρώτη φορά να μετατρέψουν ανθρώπινα κύτταρα δέρματος σε τριχοθυλάκια, τα οποία έδωσαν μάλιστα υποτυπώδεις τρίχες.

Σε μια ακόμα μελέτη που πειραματίζεται με βλαστοκύτταρα για την αντιμετώπιση της φαλάκρας, αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι κατάφεραν για πρώτη φορά να μετατρέψουν ανθρώπινα κύτταρα δέρματος σε τριχοθυλάκια, τα οποία έδωσαν μάλιστα υποτυπώδεις τρίχες.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια ξεκίνησε με ανθρώπινα κύτταρα δέρματος που ονομάζονται δερματικοί ινοβλάστες. Με την προσθήκη τριών επιπλέον γονιδίων, τα κύτταρα αυτά μετατράπηκαν σε «τεχνητά» πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPSC), τα οποία μπορούν θεωρητικά να δώσουν τους περισσότερους από τους ιστούς του σώματος.

Τα κύτταρα iPSC μετατράπηκαν στην επόμενη φάση σε επιθηλιακά βλαστικά κύτταρα, τα οποία υπάρχουν κανονικά στα τριχοθυλάκια.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Νature Communications, είναι η πρώτη φορά που ενήλικα ανθρώπινα κύτταρα μετατρέπονται σε επιθηλιακά βλαστοκύτταρα, τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ποντίκια.

Διαβάστε επίσης:

Στην τελευταία φάση της μελέτης, τα επιθηλιακά βλαστοκύτταρα αναμείχθηκαν με κύτταρα από τριχοθυλάκια ποντικού και μεταμοσχεύθηκαν στο δέρμα ποντικών, οι οποίοι λάμβαναν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να μην απορρίψουν τα ανθρώπινα κύτταρα.

Το κυτταρικό μείγμα έδωσε τελικά μια λειτουργική ανθρώπινη επιδερμίδα, καθώς και θύλακες που μοιάζουν δομικά με τα ανθρώπινα τριχοθυλάκια και παρήγαγαν υποτυπώδεις τρίχες, ορατές στο μικροσκόπιο.

Η παραγωγή επιθηλιακών βλαστοκυττάρων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά όχι μόνο για την αντιμετώπιση της φαλάκρας αλλά και στην επούλωση τραυμάτων του δέρματος, εκτιμούν οι ερευνητές.

Διευκρινίζουν πάντως ότι η μέθοδός τους δεν είναι ακόμα έτοιμη για δοκιμές σε ανθρώπους.

Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι οι θύλακες των τριχών δεν περιέχουν μόνο επιθηλιακά κύτταρα αλλά και άλλα βλαστικά κύτταρα που ονομάζονται δερματικές θηλές. «Όταν χάνει κανείς τα μαλλιά του χάνει και τα δύο είδη κυττάρων» εξηγεί ο δρ. Ζιαοέι Σου, επικεφαλής της μελέτης. «Εμείς λύσαμε ένα μείζον πρόβλημα, το επιθηλιακό συστατικό των θυλάκων. Πρέπει όμως να βρούμε τρόπο να δημιουργήσουμε νέα κύτταρα δερματικής θηλής, και μέχρι σήμερα κανείς δεν το έχει καταφέρει» επισημαίνει.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι τα δερματικά κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη τροποποιήθηκαν γενετικά με τρία επιπλέον γονίδια προκειμένου να μετατραπούν σε βλαστοκύτταρα.

Το εμπόδιο αυτό θα μπορούσε όμως να ξεπεραστεί σύντομα, καθώς οι τεχνικές δημιουργίας τεχνητών βλαστοκυττάρων βελτιώνονται και στο μέλλον θα απαιτούν μόνο χημικούς παράγοντες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολοταχώς για sold-out η Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League

Τα πέντε χιλιάδες εισιτήρια για τον τελικό του Conference League, έχουν ήδη εξασφαλίσει οι φίλαθλοι της Φιορεντίνα και πάνε φουλ για sold out.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024