Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρομποτικά σαμιαμίδια θα επισκευάζουν τα ευρωπαϊκά διαστημόπλοια

Ρομποτικά σαμιαμίδια θα επισκευάζουν τα ευρωπαϊκά διαστημόπλοια

Τα πόδια του σαμιαμιδιού αποτέλεσαν την έμπνευση για ρομπότ που σκαρφαλώνουν σε τοίχους και ταβάνια και θα μπορούσαν μια μέρα να αναλαμβάνουν τις εξωτερικές εργασίες σε διαστημικά σκάφη. Το ρομπότ αναρρίχησης Abigaille III δοκιμάστηκε πρόσφατα σε έναν θάλαμο κενού της ESA, της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας.

Τα πόδια του σαμιαμιδιού αποτέλεσαν την έμπνευση για ρομπότ που σκαρφαλώνουν σε τοίχους και ταβάνια και θα μπορούσαν μια μέρα να αναλαμβάνουν τις εξωτερικές εργασίες σε διαστημικά σκάφη.

Το Abigaille III, ένα ρομπότ αναρρίχησης που ανέπτυξαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο «Σάιμον Φρέιζερ» του Καναδά δοκιμάστηκε με επιτυχία σε έναν μεγάλο θάλαμο κενού που λειτουργεί στην Ολλανδία για δοκιμές της ESA, της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας.

Οι κολλητικές ταινίες και οι ρευστές κόλλες θα ήταν ακατάλληλες για χρήση στο Διάστημα καθώς θα μάζευαν σκόνη και θα απελευθέρωναν αναθυμιάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τον ευαίσθητο εξοπλισμό.

Τη λύση έδωσαν οι σαύρες της ομάδας των γκεκκωτών, στην οποία ανήκουν και τα σαμιαμίδια. Τα ερπετά της ομάδας αυτής μπορούν να σκαρφαλώνουν σε τοίχους και ταβάνια χάρη στη μικροσκοπική δομή των ποδιών τους (ένθετη εικόνα αριστερά): οι πατούσες τους είναι καλυμμένες με τριχίδια, των οποίων το άκρο έχει πλάτος 100 με 200 νανόμετρα, μικρότερο από το μήκος πολλών βακτηρίων.

Χάρη στις μικροσκοπικές διαστάσεις αυτών των δομών, οι διαμοριακές δυνάμεις Βαν Ντερ Βάαλς που αναπτύσσονται ανάμεσα στα τριχίδια και την επιφάνεια είναι αρκετά ισχυρές ώστε να συγκρατήσουν τη σαύρα.

Σύμφωνα μάλιστα με προηγούμενη μελέτη, ακόμα και ένας άνθρωπος θα μπορούσε να περπατήσει στο ταβάνι αν κάλυπτε τις παλάμες και τα πέλματά του με ένα συνθετικό υλικό που μιμείται τα σαμιαμίδια.

Τα πειράματα στο εργαστήριο της ESA έδειξαν ότι τα «πέλματα» του Abigaille III δεν χάνουν την απόδοσή τους σε συνθήκες καινού.

Στο Διάστημα, μάλιστα, το ρομπότ θα ήταν αρκετά πιο σταθερό, καθώς δεν θα χρειαζόταν να σηκώνει το βάρος του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άποντος ο Σλούκας στην Euroleague για πρώτη φορά μετά το 2019

Δεν έβαλε ούτε πόντο για πρώτη φορά μετά τις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ένα Φενερμπαχτσέ – Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024