Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επιδημία στη Σομαλία απειλεί τις προσπάθειες για εξάλειψη της πολιομυελίτιδας

Επιδημία στη Σομαλία απειλεί τις προσπάθειες για εξάλειψη της πολιομυελίτιδας

Η «εκρηκτική» επιδημία πολιομυελίτιδας που μαίνεται από το Μάιο στη Σομαλία απειλεί τη διεθνή προσπάθεια για την οριστική εξάλειψη της ασθένειας από τον πλανήτη. Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην αφρικανική χώρα έχουν φτάσει τα 105, περισσότερα από ό,τι σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου μαζί.

Η «εκρηκτική» επιδημία πολιομυελίτιδας που μαίνεται από το Μάιο στη Σομαλία απειλεί τη διεθνή προσπάθεια για την οριστική εξάλειψη της ασθένειας από τον πλανήτη.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην αφρικανική χώρα έχουν φτάσει τα 105, περισσότερα από ό,τι σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου μαζί.

Συνολικά 4 εκατομμύρια παιδιά έχουν εμβολιαστεί από το ξέσπασμα της επιδημίας ως σήμερα, ωστόσο οι υπεύθυνοι του προγράμματος έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας, τις οποίες ελέγχουν ένοπλοι αντάρτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Ο ιός της πολιομυελίτιδας παραμένει στο μεταξύ ενδημικός σε τρεις χώρες, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Νιγηρία, στις οποίες οι υπεύθυνοι του προγράμματος έχουν δεχθεί αρκετές επιθέσεις, λόγω φόβων ότι το εμβόλιο είναι σχεδιασμένο να προκαλεί στειρότητα.

Το θετικό είναι ότι τα κρούσματα έχουν μειωθεί φέτος στις τρεις αυτές χώρες. Στη διάρκεια του 2013 έχουν αναφερθεί συνολικά 181 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Σομαλία.

Η πολιομυελίτιδα προκαλείται από ιό ο οποίος επιτίθεται στο νευρικό σύστημα και συχνά προκαλέσει παράλυση. Μεταδίδεται συνήθως από μολυσμένο νερό και τρόφιμα, μπορεί όμως να προληφθεί με ένα σχετικά φθηνό εμβόλιο που χορηγείται από το στόμα.

Τον περασμένο Απρίλιο το σχέδιο για εξάλειψη της πολιομυελίτιδας πήρε νέα ώθηση. Διεθνείς οργανισμοί και μεγάλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς, ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν 5,5 δισ. δολάρια σε ένα πρόγραμμα εμβολιασμών την επόμενη εξαετία.

Σύμφωνα με μελέτη του 2010, αν η πολιομυελίτιδα εξαφανιζόταν από τον πλανήτη έως το 2015, το οικονομικό όφελος για την ανθρωπότητα θα έφτανε τα 40 με 50 δισ. δολάρια έως το 2035.

Μέχρι σήμερα η μόνη ανθρώπινη ασθένεια που έχει εξαλειφθεί από τον πλανήτη είναι η ευλογιά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024