Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δολοφονίες στη Νιγηρία, νέο εμπόδιο στην εξάλειψη της πολυομυελίτιδας

Δολοφονίες στη Νιγηρία, νέο εμπόδιο στην εξάλειψη της πολυομυελίτιδας

Εννέα εργαζόμενες στο διεθνές πρόγραμμα εμβολιασμού για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων σε δύο επιθέσεις σε ιατρικά κέντρα στη βόρεια Νιγηρία, αναφέρουν αστυνομικές πηγές. Η πολιομυελίτιδα θα μπορούσε να γίνει η δεύτερη ασθένεια που εξαλείφεται από τον πλανήτη μετά την ευλογιά, παραμένει όμως ενδημική σε τρεις χώρες -Νιγηρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν- λόγω της πεποίθησης ορισμένων κληρικών ότι το εμβόλιο είναι σχεδιασμένο να προκαλεί στειρότητα.

Εννέα εργαζόμενες στο διεθνές πρόγραμμα εμβολιασμού για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων σε δύο επιθέσεις σε ιατρικά κέντρα στη βόρεια Νιγηρία, αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Ο ΟΗΕ έχει θέσει στόχο να καταστήσει την πολιομυελίτιδα τη δεύτερη ασθένεια που εξαλείφεται από τον πλανήτη μετά την ευλογιά. Ο ιός όμως παραμένει ενδημικός σε τρεις χώρες -Νιγηρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν- λόγω της πεποίθησης ορισμένων κληρικών ότι το εμβόλιο είναι σχεδιασμένο να προκαλεί στειρότητα.

Στην πρώτη από τις δύο νέες επιθέσεις στη Νιγηρία, εννέα νοσοκόμες στην πόλη Κάνο σκοτώθηκαν από ένοπλους που πέρασαν με μηχανάκι στην πόλη Κάνο Κάνο, ενώ 30 λεπτά αργότερα ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση σε κλινική έξω από το Κάνο, την ώρα που οι εργαζόμενες ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν εργασία. Τραυματίες από την επίθεση μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

Νιγηριανοί μουσουλμάνοι ηγέτες έχουν ταχθεί κατά της εκστρατείας εμβολιασμού, υποστηρίζοντας ότι προκαλεί στειρότητα ή άλλα προβλήματα υγείας.

Την Πέμπτη, ισλαμιστής κληρικός τάχθηκε κατά της εκστρατείας εμβολιασμού, λέγοντας ότι τα νέα περιστατικά πολιομυελίτιδας προκύπτουν από «μολυσμένο» φάρμακο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιθέσεις μπορεί να είναι έργο της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, στην οποία αποδίδονται περίπου 1.400 δολοφονίες από το 2012. Το όνομα της οργάνωσης σημαίνει «η Δυτική παιδεία απαγορεύεται».

Ανάλογα περιστατικά σημειώνονται και στις δύο άλλες χώρες όπου εξακολουθεί να ενδημεί η ασθένεια, εγκυμονώντας μόνιμο κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλες χώρες.

Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα εμβολιασμού δέχτηκαν επίθεση τον περασμένο μήνα στο Πακιστάν, όπου ορισμένοι ιμάμηδες τάσσονται κατά του εμβολιασμού, καθώς πιστεύουν ότι το εμβόλιο περιέχει χοιρινό, προκαλεί στειρότητα και έχει στόχο την αποδυνάμωση των μουσουλμάνων.

Διοικητές των Ταλιμπάν έχουν κι αυτοί απαγορεύσει τους εμβολιασμούς στα εδάφη τους στο Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντας τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων κατασκόπους.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Εξάλειψης της Πολιομυελίτιδας, πέρυσι καταγράφηκαν 121 κρούσματα στη Νιγηρία, 58 στο Αφγανιστάν και 37 στο Αφγανιστάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024