Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Μαϊμού» η ιρανική εκτόξευση πιθήκου στο Διάστημα, υποψιάζονται αναλυτές

«Μαϊμού» η ιρανική εκτόξευση πιθήκου στο Διάστημα, υποψιάζονται αναλυτές

Το πριν και το μετά παρουσιάζουν ύποπτες διαφορές: αναλυτές αμφιβάλλουν για το εάν η Τεχεράνη όντως εκτόξευσε έναν πίθηκο στο Διάστημα, αφού ο μικρός αστροναύτης που εμφανίστηκε θριαμβευτικά στα μέσα μετά την επιστροφή στη Γη δεν φαίνεται να είναι το ζώο που είχε παρουσιαστεί νωρίτερα.

Το πριν και το μετά παρουσιάζουν ύποπτες διαφορές: αναλυτές αμφιβάλλουν για το εάν η Τεχεράνη όντως εκτόξευσε έναν πίθηκο στο Διάστημα, αφού ο μικρός αστροναύτης που εμφανίστηκε θριαμβευτικά στα μέσα μετά την επιστροφή στη Γη δεν φαίνεται να είναι το ζώο που είχε παρουσιαστεί νωρίτερα.

Οι βρετανικοί The Times γράφουν το Σάββατο ότι η πρόσφατη εκτόξευση αποκαλύπτεται ως ψέμα, αφού ο πίθηκος ρέζους που παρουσιάστηκε την επομένη της αποστολής, ντυμένος με κοστούμι, είναι διαφορετικός από τον πίθηκο που είχε φωτογραφηθεί αμέσως μετά την επιστροφή στη Γη, δεμένος ακόμα στο κάθισμά του: ο πίθηκος με το κοστούμι είναι σημαντικά πιο σκούρος και του λείπει μια μεγάλη ελιά πάνω από το αριστερό μάτι.

«Ο πίθηκος μοιάζει πολύ διαφορετικός. Η μύτη, τα χαρακτηριστικά, όλα είναι διαφορετικά» σχολίασε στην Τhe Telegraph ο Γιαρίβ Μπας, διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Space Israel. «Αυτό σημαίνει είτε ότι ο αρχικός πίθηκος πέθανε από καρδιακή προσβολή μετά την επιστροφή στη Γη, είτε ότι το πείραμα δεν πήγε καλά» είπε στην εφημερίδα.

Ανάλογες δηλώσεις ειδικών δημοσιεύει η Hufington Post, η The Sun, η αμερικανική The Atlantic Wire και το Buzfeed, ωστόσο το Associated Press δίνει μια λύση στο μυστήριο την οποία επιχείρησε να προσφέρει αξιωματούχος του ιρανικού διαστημικού προγράμματος.

Ο Μοχάμαντ Εμπραχίμι απέδωσε τις διαφορές σε λάθος επιλογή φωτογραφιών -ορισμένες από τις εικόνες έδειχναν πράγματι έναν διαφορετικό πίθηκο, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί ως αναπληρωματικός για την αποστολή μαζί με αρκετούς ακόμα πιθήκους.

Ωστόσο το Associated Press μεταφέρει και τις δηλώσεις και του Τζον ΜακΝτάουελ, αστρονόμου του Χάρβαρντ που παρακολουθεί στενά τις διαστημικές επιχειρήσεις, ο οποίος προσέφερε μια ελαφρώς διαφορετική εξήγηση. Υποστήριξε ότι οι φωτογραφίες του ανοιχτόχρωμου πίθηκου δόθηκαν κατά λάθος στα μέσα και δείχνουν όχι ένα εναλλακτικό πειραματόζωο, αλλά τον πίθηκο που φέρεται να πέθανε σε μια προηγούμενη απόπειρα το 2011.

Η Τεχεράνη είχε τότε προσπαθήσει να υποβαθμίσει την αποτυχία, με τον υπουργό Επιστήμης να δηλώνει ότι η αποστολή «δεν πέτυχε όλους τους αντικειμενικούς στόχους της».

Οι πραγματικοί «αντικειμενικοί» στόχοι της τελευταίας εκτόξευσης είναι αυτό που ανησυχεί τώρα τη Δύση. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι η αποστολή ήταν πρόβα για μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή, ωστόσο οι ΗΠΑ και αρκετές ακόμα κυβερνήσεις θεωρούν ότι το διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν είναι στην πραγματικότητα μια συγκεκαλυμμένη προσπάθεια ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Ανεξάρτητα πάντως από το εάν η τελευταία αποστολή ήταν «μαϊμού», είναι αλήθεια ότι αρκετοί πίθηκοι έχουν ταξιδέψει στο Διάστημα σε δοκιμαστικές αποστολές. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα έστειλαν τον «Γιόρικ» έξω από την ατμόσφαιρα το 1951.

Όπως το θέτει η NASA, ήταν «ο πρώτος πίθηκος που επέζησε μιας πτήσης στο Διάστημα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024