Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απέτυχε η απόπειρα του Ιράν να στείλει πίθηκο στο Διάστημα

Απέτυχε η απόπειρα του Ιράν να στείλει πίθηκο στο Διάστημα

Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε ότι επιχείρησε πρόσφατα να στείλει έναν ζωντανό πίθηκο στο Διάστημα, παραδέχτηκε όμως ότι η εκτόξευση -το πρώτο βήμα για μια επανδρωμένη αποστολή- κατέληξε σε αποτυχία.

Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε ότι επιχείρησε πρόσφατα να στείλει έναν ζωντανό πίθηκο στο Διάστημα, παραδέχτηκε όμως ότι η εκτόξευση -το πρώτο βήμα για μια επανδρωμένη αποστολή- κατέληξε σε αποτυχία.

«Ο πύραυλος Καβοσγκάρ-5, που μετέφερε κάψουλα με ένα ζωντανό ζώο, εκτοξεύτηκε στη διάρκεια του Σαριβάρ» δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ISNA ο Μοχάμεντ Μεντινετζάντ-Νούρι, αναπληρωτής υπουργός Επιστήμης. Στο περσικό ημερολόγιο, Σαριβάρ είναι ο μήνας που διαρκεί από τις 23 Αυγούστου μέχρι της 22 Σεπτεμβρίου.

«Η εκτόξευση δεν δημοσιοποιήθηκε επειδή δεν επετεύχθησαν όλοι οι αντικειμενικοί στόχοι της» παραδέχτηκε, χωρίς να διευκρινίσει τι απέγινε το ζώο.

Διαβεβαίωσε όμως ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει την προσπάθεια για αυτή τη «στρατηγική προτεραιότητα».

Όπως υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το περίεργο είναι ότι στις 3 Οκτωβρίου ο ιρανικός Οργανισμός Διαστήματος είχε ανακοινώσει, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, ότι αναβάλλει επ΄αόριστον τα σχέδια για την εκτόξευση ενός πιθήκου.

Το σχέδιο, που είχε παρουσιαστεί το Φεβρουάριο από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, προέβλεπε την εκτόξευση ενός πιθήκου με μια κάψουλας, εξοπλισμένη με συστήματα υποστήριξης της ζωής, για μια υποτροχιακή πτήση διάρκειας 20 λεπτών, σε ύψος 120 χιλιομέτρων.

Ο Οργανισμός Διαστήματος δήλωνε τότε ότι απώτερος στόχος ήταν μια επανδρωμένη αποστολή γύρω στο 2020.

Η κάψουλα με την οποία επρόκειτο να ταξιδέψει ο πίθηκος δοκιμάστηκε με επιτυχία το Μάρτιο με μια προηγούμενη έκδοση του ίδιου πυραύλου, τον Καβοσγκάρ-4.

Το 2010, ο Καβοσγκάρ-3 μετέφερε στο Διάστημα μια χελώνα, έναν αρουραίο και σκουλήκια.

Μόλις ένα χρόνο νωρίτερα το Ιράν είχε ανακοινώσει ότι έθεσε με επιτυχία σε τροχιά έναν δορυφόρο εγχώριας τεχνολογίας.

Η Δύση ανησυχεί ότι η ιρανική πυραυλική τεχνολογία ενδέχεται να συνδέεται με την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, ικανών να μεταφέρουν τα πυρηνικά όπλα που φέρεται να προσπαθεί να αναπτύξει το Ιράν.

Η Τεχεράνη πάντως αρνείται κατηγορηματικά ότι το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα συγκαλύπτουν στρατιωτικές φιλοδοξίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024