Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η κρίση καθάρισε τον αέρα στην Ελλάδα, ύστερα όμως ήρθε η αιθαλομίχλη

Η κρίση καθάρισε τον αέρα στην Ελλάδα, ύστερα όμως ήρθε η αιθαλομίχλη

Η οικονομική κρίση οδήγησε στη δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα την πενταετία 2007-2011, δείχνει μελέτη δορυφορικών δεδομένων από Κύπριους, Έλληνες και Γερμανούς ερευνητές. Ύστερα, όμως, άναψαν τα τζάκια.

Η οικονομική κρίση οδήγησε στη δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα την πενταετία 2007-2011, δείχνει μελέτη δορυφορικών δεδομένων από Κύπριους, Έλληνες και Γερμανούς ερευνητές. Ύστερα, όμως, άναψαν τα τζάκια.

Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έπεφταν ήδη από το 2002, ωστόσο η πτώση επιταχύνθηκε μετά το 2008 κατά 3,5 φορές, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην έγκριτη επιθεώρηση Geophysical Research Letters.

Η μείωση αυτή ακολουθεί μια αντίστοιχη πτώση στην κατανάλωση πετρελαίου, τη βιομηχανική δραστηριότητα και το μέγεθος της οικονομίας, δείχνει η ανάλυση.

«Αυτό υποδεικνύει ότι η επιπρόσθετη μείωση στα επίπεδα των αέριων ρύπων οφείλεται στην οικονομική ύφεση» εξηγεί στο περιοδικό New Scientist ο Μιχάλης Βρεκούσσης του Ινστιτούτου Κύπρου, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Συγκεκριμένα, την πενταετία 2007-11 τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν σε όλη τη χώρα, με την περιοχή της Αθήνας να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 30 με 40 τοις εκατό. Πτώση καταγράφεται επίσης στο μονοξείδιο του αζώτου, μονοξειδίου του άνθρακα και διοξειδίου του θείου.

Αύξηση σημείωσαν ωστόσο οι συγκεντρώσεις του τοξικού όζοντος στο επίπεδο του εδάφους. Τα οξείδια του αζώτου περιορίζουν το σχηματισμό όζοντος, οπότε είναι πιθανό η μείωσή τους να επιδείνωσαν το φαινόμενο.

Η Ελλάδα σίγουρα δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία ο αέρας καθάρισε λόγω κρίσης. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σημείωσαν μια παροδική κάμψη λόγω της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, ενώ στον απόηχο της κρίσης του 2008 τα οξείδια του αζώτου μειώθηκαν στην Ευρώπη, όπως συνέβη και με το διοξείδιο του αζώτου στις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα, όμως, η βελτίωση ήταν παροδική, τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μετά την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης το 2012, η Αθήνα και άλλες πόλεις πνίγονται από την αιθαλομίχλη που εκπέμπουν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες -ένα πρόβλημα που έχει εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες στις ανεπτυγμένες χώρες και απαντάται πλέον σε κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Εκτός από τον Μιχάλη Βρεκούσση, στην τελευταία μελέτη συμμετείχαν ο Ν.Μιχαλόπουλος, ερευνητής του Ινστιτούτου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και ο Χ.Ζερεφός του Κέντρου Φυσικής της Ατμόσφαιρας της Ακαδημίας Αθηνών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο τρελό» – Έκλεισαν πάλι το Πασαλιμάνι οι φίλοι του Ολυμπιακού

«Για αυτό θα ζω με όνειρο τρελό, ο Θρύλος να σηκώσει το ευρωπαϊκό»... Και κάπως έτσι αυτό το σύνθημα παίρνει σάρκα και οστά και για το μπάσκετ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024