Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Με τη θέση της να απειλείται, η Nokia στρέφεται στο λογισμικό της Microsoft

Με τη θέση της να απειλείται, η Nokia στρέφεται στο λογισμικό της Microsoft

Μόλις τρεις ημέρες μετά τη διαρροή ενός υπομνήματος στο oποίο η Nokia παραδέχεται ότι χάνει το τρένο των smartphone, η φινλανδική εταιρεία ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με τη Microsoft: στο εξής, η βασική πλατφόρμα για τα «έξυπνα» κινητά της δεν θα είναι το Symbian αλλά τα Windows Phone 7. Κοινός εχθρός της συμμαχίας το Android και το iPhone.

Μόλις τρεις ημέρες μετά τη διαρροή ενός υπομνήματος στο oποίο η Nokia παραδέχεται ότι χάνει το τρένο των smartphone, η φινλανδική εταιρεία ανακοίνωσεστρατηγική συνεργασία με τη Microsoft: στο εξής, η βασική πλατφόρμα για τα «έξυπνα» κινητά της δεν θα είναι το Symbian αλλά τα Windows Phone 7.

«Στην κούρσα τρέχουν πλέον τρία άλογα» δήλωσε ο Στίβεν Έλοπ, ο οποίος άφησε τη θέση του στη Microsoft τον περασμένο Σεπτέμβριο για να αναλάβει τα ηνία της Nokia. Τα δύο άλλα «άλογα» της κούρσας είναι το Android της Google και το iOS της Apple.

Η ανακοίνωση της Nokia δεν έπεισε την αγορά, και η μετοχή της εταιρείας έκανε βουτιά σχεδόν κατά 10% τις πρώτες ώρες των συναλλαγών στο Ελσίνκι.

Η νέα «ευρεία στρατηγική συνεργασία» της Nokia με τη Microsoft ανακοινώθηκε μόλις τρεις μέρες μετά τη διαρροή ενός σχεδόν σοκαριστικού email που έστειλε ο Έλοπ στους εργαζόμενους της εταιρείας του.

«To πρώτο iPhone παραδόθηκε το 2007, και εμείς ακόμα δεν έχουμε ένα προϊόν που να πλησιάζει τη δική τους εμπειρία» έγραφε το νέο αφεντικό της Nokia στο υπόμνημα.

«To Android εμφανίστηκε μόλις πριν από δύο χρόνια, και αυτή την εβδομάδα μάς πήρε την ηγετική θέση όσον αφορά τους όγκους πωλήσεων smartphone. Απίστευτο» γράφει ο Έλοπ.

Το λειτουργικό σύστημα Symbian της Nokia έχει περιοριστεί για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς, με τρίτο το iOS των iPhone.

Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η υιοθέτηση των Windows Phone 7 από τη Nokia ενδέχεται να αποθαρρύνει άλλους κατασκευαστές από το να χρησιμοποιήσουν στα κινητά τους το λογισμικό της Microsoft.

«Η LG, η Samsung και η HTC δεν βλέπω να συνεχίζουν με τα Windows Phone 7» σχολίασε στο Reuters η Καρολίνα Μιλανέζι, αναλύτρια της Gartner.

H Microsoft θα μπορούσε παρόλα αυτά να βγει κερδισμένη, καθώς η Nokia ανακοίνωσε ότι τα κινητά της θα χρησιμοποιούν στο εξής τη μηχανή αναζήτησης Bing, που ανταγωνίζεται τη Google.

Ο Στίβεν Έλοπ ανακοίνωσε ακόμα ότι η διετία 2011-2020 θα είναι «μεταβατική περίοδος» που θα φέρει απολύσεις και μείωση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.

*Σε μια άλλη εξέλιξη, το δίκτυο Bloomberg αναφέρει ότι η Apple ετοιμάζει μια νέα, ελαφρότερη έκδοση του iPhone, μικρότερη κατά το ένα τρίτο και με τιμή γύρω στα 200 δολάρια χωρίς συμβόλαιο. Ανώνυμη πηγή που φέρεται να είδε το πρωτότυπο εκτιμά ότι η συσκευή θα παρουσιαστεί στα μέσα του έτους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Εγραψε ιστορία ο συγκλονιστικός Παναγιώτης Γκιώνης και πάει Παρίσι!

Ο πρωταθλητής του πινγκ πονγκ σε ηλικία 44 ετών κατάφερε κάτι που φαινόταν ουτοπικό και ανέλπιστο, αλλά το τεράστιο ταλέντο του και η αστείρευτη ψυχική του δύναμη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024