Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βαρουφάκης: Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, δεν χρειάζεται απόφαση του Eurogroup

Βαρουφάκης: Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, δεν χρειάζεται απόφαση του Eurogroup

Τη θέση ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να λάβει την κρίσιμη για την Ελλάδα απόφαση άρσης της ασφυξίας σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενο σήμα - απόφαση του Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, το οποίο κατέγραψε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και εταίρων, σημείωσε ωστόσο ότι παραμένουν ανοιχτά ζητήματα. Συμφωνία πιθανότατα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες εκτιμά ο Γ.Βαρουφάκης.

Τη θέση ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να λάβει την κρίσιμη για την Ελλάδα απόφαση άρσης της ασφυξίας σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενο σήμα – απόφαση του Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, το οποίο κατέγραψε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και εταίρων, σημείωσε ωστόσο ότι παραμένουν ανοιχτά ζητήματα.

Το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να χαρακτηριστεί σήμα προς την ΕΚΤ, προκειμένου να λάβει την Τετάρτη μια θετική για την Ελλάδα απόφαση, καθώς δεν ξεκαθαρίζει ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι κοντά.

Το κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα δεν είναι σήμα, αλλά δεν θα μπορούσε και να είναι σήμα προς την ΕΚΤ, καθώς είναι ανεξάρτητη στη λήψη αποφάσεων, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, πριν από τη συνέντευξη Τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε ως προς την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, για να τονίζει ότι μπορεί να λάβει τις αποφάσεις της ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Eurogroup. «Εμείς κρίνουμε ότι όπως τότε δεν έπρεπε να είχε αφαιρεθεί το waiver έτσι και τώρα θα έπρεπε να έχει επιστρέψει. Τα λέω αυτά με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ» επισήμανε.

Ως προς το κοινό ανακοινωθέν, ο Γ.Βαρουφάκης τόνισε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της συμφώνησαν για την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες εβδομάδες και πως υπάρχει θετικό κλίμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι η ώρα της τελικής συμφωνίας πλησιάζει, τοποθετώντας την χρονικά στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Παρατήρησε ότι η κυβέρνηση και οι θεσμοί βρίσκονται πολύ κοντά σε σειρά θεμάτων, όπως ο ΦΠΑ, τα «κόκκινα δάνεια», οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανεξαρτησία της γγ Δημοσίων Εσόδων, ενώ σημείωσε πως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό είναι ζητήματα στα οποία υπάρχει ακόμη απόσταση.

Ειδικότερα, τόνισε ότι το εργασιακό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την κυβέρνηση -καθώς στην χώρα οι εργασιακές σχέσεις είναι πλήρως απορρυθμισμένες- ενώ δεν είναι τόσο σημαντικό για τους εταίρους. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο Γ.Βαρουφάκης έκανε λόγο για ένα «κομβικό ζήτημα», υπογραμμίζοντας ότι η μείωση συντάξεων δεν είναι μεταρρύθμιση. Το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο με τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας και αδήλωτης εργασίας, αντίθετα αυτό που χρειάζεται είναι ανάπτυξη της Οικονομίας, ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και εξορθολογισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμβιβαστεί πολύ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά όχι σε ό,τι αφορά τις βασικές αρχές της. Ξεκαθάρισε, δε, ότι συμφωνία θα υπάρξει όταν η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα είναι κάτι που οι πολίτες θα μπορούν να αγκαλιάσουν και να εφαρμόσουν και θα είναι πολιτικές που δεν θα οδηγούν πλέον σε ύφεση.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε ότι θεωρητικώς είναι ένα εργαλείο και μια επιλογή που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός και να εγκρίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ειδικά όταν πρόκειται για τόσο σοβαρές αποφάσεις που πρέπει να εγκρίνει ο λαός. Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το δημοψήφισμα δεν είναι τώρα στο τραπέζι της συζήτησης, καθώς η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και γιατί προτεραιότητα είναι η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο ελέγχου κεφαλαίων, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δικαιούχους.

Σε ό,τι αφορά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι: «Πάντα η συζήτησή μας με τον κ. Σόιμπλε είναι φιλική, ιδιαίτερα ενδιφέρουσα και πάντα εποικοδομητική. Σήμερα ήταν η πιο φιλική συνάντηση. Θεωρώ ότι έμαθα πράγματα και ελπίζω να έμαθε και εκείνος. Δεν θα πω περισσότερα, όμως, γιατί συμφωνήσαμε να μην δημοσιοποιήσουμε το περιεχόμενο της συζήτησής μας».

Η.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αποστολόπουλος: «Ζω ένα όνειρο»

Ο Απόστολος Αποστολόπουλος μίλησε για το όνειρο που ζει τις τελευταίες μέρες με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024