Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Eurogroup: Υπάρχει πρόοδος, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια

Eurogroup: Υπάρχει πρόοδος, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια

Tο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνώρισε τη Δευτέρα ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα, τόνισε όμως ότι σημαντικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά συζητούνται σε βάθος και χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές. Κάλεσε δε τις ελληνικές Αρχές να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ της Δευτέρας το Eurogroup. Όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνωρίζει ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα, αλλά σημαντικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά συζητούνται σε βάθος και χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο συζήτησης και τόνισε ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να ξανασυναντηθεί για το ελληνικό θέμα μόλις οι Θεσμοί κρίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι ώριμο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο τμηματικής εκταμίευσης, αναλόγως της πορείας εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Τόνισε επίσης ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η παρούσα αξιολόγηση. «Δεν υπάρχει πολιτικό έδαφος για να συζητήσουμε τώρα για την επόμενη μέρα. Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το παρόν πρόγραμμα που ουσιαστικά αντανακλά και στην επόμενη ημέρα, τα δημοσιονομικά, την εικόνα του χρέους» είπε.

Ερωτηθείς εάν η σημερινή δήλωση είναι αρκετά «ισχυρή» ώστε να δώσει σήμα στην ΕΚΤ για χαλάρωση της ρευστότητας, ο Γ.Ντάισελμπλουμ είπε «όχι, γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει». «Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και θα αποφασίσει τι θα κάνει για την περίπτωση της Ελλάδας αφού εξετάσει την κατάσταση», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Δεν εκδίδουμε ανακοινώσεις για να πούμε στην ΕΚΤ τι θα κάνει, συμπλήρωσε.

Η δήλωση του Eurogroup

«Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί. Επισημαίνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών κατέστησε δυνατή την επίσπευση και συνέδραμε σε μία πιο ουσιώδη συζήτηση.

»Την ίδια ώρα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν τα κενά στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Επομένως, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

»Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Από την στιγμή που οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή αποδέσμευση των εναπομεινουσών δόσεων της τρέχουσας συμφωνίας»

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι απομένουν μόνο έξι εβδομάδες -περιλαμβανομένων των εθνικών διαδικασιών- προκειμένου τα δάνεια της Ευρωζώνης να μπορέσουν να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα. Προειδοποίησε δε ότι ότι η αδυναμία πληρωμής ενός μικρού ποσού έχει το ίδιο νομικό αποτέλεσμα με την αδυναμία πληρωμής ενός μεγάλου ποσού.

Ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε για πρόοδο σε τομείς όπως ο ΦΠΑ, η ανεξαρτησία της φορολογικής αρχής και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αν και όπως είπε υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να λυθούν πριν συμφωνήσουμε. Σε αυτά ανήκουν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Για αυτά θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει εναλλακτικές προτάσεις, σημείωσε.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφκις, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς για επιτάχυνση του έργου της. Περισσότερος χρόνος και προσπάθεια είναι απαραίτητη για να διευθετηθούν τα ανοικτά ζητήματα, αναφέρει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024