Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Βερολίνο: Aναμένουμε ενδιάμεση έκθεση για την Ελλάδα στο Eurogroup

Oι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν ενδιάμεση έκθεση για την Ελλάδα στη συνάντηση του Eurogroup, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Β.Σόιμπλε. Επανέλαβε πάντως ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει περιορισμένες προσδοκίες για επίλυση του ελληνικού ζητήματος μέχρι τις 24 Απριλίου, καθώς ο όρος ύπαρξης ολοκληρωμένης λίστας μεταρρυθμίσεων για να εκταμιευθεί δόση της ευρωβοήθειας, που είχε τεθεί στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, είναι σχεδόν αδύνατο να εκπληρωθεί.

Oι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν μια ενδιάμεση έκθεση για την Ελλάδα στη συνάντηση του Eurogroup της Παρασκευής, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Β.Σόιμπλε, αν και η εκπρόσωπος της Κομισιόν χθες, Τρίτη, ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, αλλά δεν αναμένεται η σύνταξη σχετικής έκθεσης προόδου εν όψει Eurogroup.

Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε επανέλαβε πάντως ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει περιορισμένες προσδοκίες για επίλυση του ελληνικού ζητήματος μέχρι τις 24 Απριλίου, καθώς ο όρος ύπαρξης ολοκληρωμένης λιστας μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εκταμιευθεί δόση της ευρωβοήθειας, που είχε τεθεί στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, είναι σχεδόν αδύνατο να εκπληρωθεί.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει περιορισμένες προσδοκίες για επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή στη Ρήγα, είπε την Τετάρτη εκπρόσωπός του, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν μια ενδιάμεση έκθεση για την Ελλάδα στη συνάντηση της Παρασκευής. «Έχουμε διαχειρίσιμες προσδοκίες», είπε.

Η Ελλάδα συμφώνησε με τους εταίρους της τον Φεβρουάριο ότι έως τα τέλη Απριλίου θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων για να λάβει την δόση των 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμεί.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης είπαν ότι δεν υπάρχουν ελπίδες να παρουσιαστεί μια τέτοια λίστα την Παρασκευή.

«Το ρολόι χτυπά. Δεν θα υπάρξει νέα λίστα στη Ρίγα, αλλά κατά τη διάρκεια του Μαΐου θα πρέπει αυτή να καταρτισθεί οριστικά» είπε ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ δηλώνοντας πάντως «πεπεισμένος» πως οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα μπορούν να ολοκληρωθούν επιτυχώς.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο Eurogroup της Ρίγα την Παρασκευή αναμένεται να γίνει απλώς ενημέρωση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται άλλωστε και το τετ α τετ Τσίπρα-Μέρκελ την Πέμπτη, μία ημέρα πριν το Eurogroup.

Εν τω μεταξύ πλέον όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές -αν και σε διαφορετικό βαθμό- αναγνωρίζουν ότι η στενότητα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και οι διαδικασίες για επίτευξη συμφωνίας να επιταχυνθούν.

Η ελληνική πλευρά επαναφέρει σε κάθε ευκαιρία το θέμα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εδώ και μήνες αποπληρώνει χρέος από δικούς της πόρους, χωρίς να έχει πάρει ούτε ευρώ από την ευρωβοήθεια, κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.

«Τα λεφτά της Αθήνας τελειώνουν» είπε χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ λιγότερο πεπεισμένος για το επείγον της κατάστασης εμφανίζεται ο Τόμας Βίζερ λέγοντας ότι «ήδη η κατάσταση της ρευστότητας είναι κάπως στενή, αλλά (η ρευστότητα) μπορεί να είναι επαρκής μέχρι τον Ιούνιο».

Άλλωστε, άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ αποκάλυψε ότι για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου στην ΤτΕ πίεσαν οι θεσμοί, προκειμένου να μην μπούμε σε περιπέτειες και να αποφευχθεί ένα ατύχημα μέχρι η κυβέρνηση να φτάσει σε κάποια συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024