Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα ξεμένει από λεφτά, ανάγκη για συμφωνία

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα ξεμένει από λεφτά, ανάγκη για συμφωνία

Πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα, επισήμανε ο Γ.Ντάισελμπλουμ, κάτι που αναμένει να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Η Αθήνα ξεμένει από λεφτά, επισήμανε, επαναλαμβάνοντας τις συστάσεις να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Πάντως, έσπευσε να τονίσει ότι το Grexit «δεν είναι επιλογή». Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερη προσπάθεια από την Αθήνα, λέει ο Γιούνκερ, ενώ άλλος αξιωματούχος πληροφορεί ότι «βρισκόμαστε ακόμη μακριά από συμφωνία», οριοθετώντας ως μοναδικό ορόσημο την 30η Ιουνίου.

Πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα, επισήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάτι που αναμένει, όπως είπε, να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters.

«Τα λεφτά της Ελλάδας τελειώνουν», επισήμανε, επαναλαμβάνοντας τις συστάσεις στην Αθήνα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και στις συμφωνίες της εάν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Πάντως έσπευσε να τονίσει και αυτός ότι το Grexit «δεν είναι επιλογή», καθώς θα δημιουργούσε επικίνδυνη αστάθεια σε Ελλάδα και Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας την στροφή που υπάρχει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που τις τελευταίες ημέρες, και εν μέσω καταιγισμού κινδυνολογικών δημοσιευμάτων, προσπαθούν να βγάλουν από τη συζήτηση ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, διπλού νομίσματος, κτλ

Στο πλαίσιο αυτό ήταν και η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «αποκλείω 100% το Grexit. Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία».

Ωστόσο ο Γιούνκερ προσθέτει αυστηρά ότι η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της, προειδοποιώντας ότι οι συνομιλίες δεν έχουν φθάσει στο στάδιο που απαιτείται για να υπάρξει μια θετική κατάληξη.

«Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι με την έως τώρα πορεία των συνομιλιών. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερες προσπάθειες από την ελληνική πλευρά, έτσι ώστε να λήξει αυτό το θέμα προς το αμοιβαίο συμφέρον μας» είπε ο Γιούνκερ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βιέννη.

«Η ένταση των συνομιλιών έχει αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερις-πέντε ημέρες, αλλά δεν είναι ακόμη στο σημείο που απαιτείται για να υπάρξει γρήγορη κατάληξη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Στη συνέχεια δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει μια ανθρωπιστική κρίση, την οποία πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει, έτσι είναι εκτός συζήτησης να την εγκαταλείψουμε. Είναι επίσης εκτός συζήτησης να στηριχθεί η Ελλάδα με οποιοδήποτε τίμημα», πρόσθεσε.


«Βρισκόμαστε μακριά από συμφωνία»

Την ίδια στιγμή πάντως, άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters, δηλώνει ότι βρισκόμαστε μακριά ακόμη από την επίτευξη συμφωνίας, και ότι στο Eurogroup στις 24 Απριλίου θα γίνει μόνο μια ενημέρωση και αποτίμηση της κατάστασης.

Όπως είπε, η «δραστηριότητα» στις διαπραγματεύσεις έχει αυξηθεί, αλλά ακόμα απέχουμε από ένα τελικό αποτέλεσμα. Είμαστε εκεί που έπρεπε να είχαμε βρεθεί πριν από δυο μήνες, εκτίμησε. Είναι, όμως, δύσκολο να κρατηθεί το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε στα τέλη Απριλίου να υπάρχει αναλυτική λίστα μεταρρυθμίσεων, πρόσθεσε.

Ωστόσο, οριοθετώντας ως μοναδικό ορόσημο την 30η Ιουνίου, τόνισε ότι δεν πρόκειται να ξαναδοθούν «τελεσίγραφα» για συγκεκριμένες ημερομηνίες προς την Ελλάδα, καθώς αυτό δεν βοηθάει στις διαπραγματεύσεις, ενώ συχνά γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης υποκινώντας επικίνδυνες αντιπαραθέσεις.

Η παράταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας λήγει επισήμως τον Ιούνιο και η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί πάνω στο τι χρειάζεται να κάνει μέχρι τότε, προσέθεσε ο ίδιος.

Ενδιαφέρον έχει και η επισήμανση του αξιωματούχου ότι δεν υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς αυτή ακόμη δεν έχει καταστήσει σαφές ποιες μεταρρυθμίσεις επιθυμεί να υλοποιήσει.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024