Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κινητοποίηση στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της ισπανικής κρίσης

Κινητοποίηση στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της ισπανικής κρίσης

«Μάχη» στο ανώτερο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο της Ευρωζώνης σημειώνεται τις τελευταίες ώρες, με την Ισπανία να βρίσκεται στο επίκεντρο, είτε για την αποκλιμάκωση των πιέσεων που της ασκούνται μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων, είτε για τη συνολική διάσωσή της, που σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters θα άγγιζε το ιλιγγιώδες ποσό των 300 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, επανέρχονται τα σενάρια για νέο ελληνικό «κούρεμα».

«Μάχη» στο ανώτερο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο της Ευρωζώνης σημειώνεται τις τελευταίες ώρες, με την Ισπανία να βρίσκεται στο επίκεντρο, είτε για την αποκλιμάκωση των πιέσεων που της ασκούνται μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων, είτε για τη συνολική διάσωσή της, που σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters θα άγγιζε το ιλιγγιώδες ποσό των 300 δισ. ευρώ.

Το θρίλερ που εκτυλίσσεται την Παρασκευή ξεκίνησε μετά την τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι που έδειξε έτοιμος να θέσει σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, με τον εκπρόσωπο της Bundesbank να διατυπώνει την αντίθεση της Φρανκφούρτης σε τέτοια κίνηση.

Η απάντηση ήρθε μέσω Le Monde, που δημοσιοποίησε πληροφορίες ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον EFSF/ESM για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων. Ακολούθως τη σκυτάλη πήραν οι πολιτικοί: Η Γερμανία διαβεβαίωσε ότι και το Βερολίνο θα κάνει τα πάντα για να σώσει την Ευρωζώνη, ενώ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ολάντ για την Ισπανία.

ΕΚΤ vs Bundesbank

Συγκεκριμένα, η θέση της Bundesbank είναι πως δεν αποτελεί πρόβλημα η αγορά κρατικών ομολόγων από τον EFSF, ωστόσο το ίδιο δεν ισχύει για την ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας υπογράμμισε πως δεν έχει αλλάξει η άποψή της για το ρόλο της ΕΚΤ -δηλαδή, η αντίθεσή της σε αυτό που θεωρεί «νομισματοποίηση» χρέους.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το κλίμα στις αγορές -που εν τω μεταξύ βρίσκονταν σε θετική τροχιά, αναμένοντας περισσότερες λεπτομέρειες για το πως θα κινηθεί η ΕΚΤ- αντιστράφηκε, ενώ και το ευρώ σημείωσε απώλειες.

Η απάντηση ήρθε σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσω της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, που δημοσιοποίησε πληροφορίες ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον EFSF/ESM για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων.

Σύμφωνα με τις πηγές της γαλλικής εφημερίδας, η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη να κινηθεί, εφόσον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφωνήσουν να χρησιμοποιηθούν οι μηχανισμοί στήριξης της Ευρωζώνης, δηλαδή ο EFSF/ESM.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που επικαλείται η εφημερίδα Le Monde στην ηλεκτρονική της έκδοση, πρώτα θα ενεργοποιηθεί ο EFSF για να αγοράσει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά και στη συνέχεια θα αναλάβει ο ESM, αφού ενεργοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Και το Βερολίνο θα κάνει τα πάντα

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η σκυτάλη πέρασε στους πολιτικούς. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε καλωσορίζει τη δέσμευση του Μάριο Ντράγκι «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του ευρώ, μέσα στα πλαίσια της αποστολής της ΕΚΤ».

Ωστόσο, το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επέστησε την προσοχή: οι κινήσεις της ΕΚΤ είναι θεμιτές, αλλά η Τράπεζα δεν πρέπει να προχωρήσει μονομερώς. «Η προϋπόθεση είναι οι πολιτικοί να αποφασίσουν και να υλοποιήσουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και η έλλειψη εμπιστοσύνης» των αγορών.

Προς επίρρωση της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών, σε δήλωση προχώρησε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ, για να τονίσει ότι και το Βερολίνο θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ.

«Οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι δεν είναι αντιφατικές. Η ΕΚΤ εκτελεί την αποστολή της και η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα σε πολιτικό επίπεδο για τη διάσωση της Ευρωζώνης» επισήμανε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι της Παρασκευής, στη διάρκεια της οποίας επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την «ακεραιότητα της Ευρωζώνης», με την προϋπόθεση όμως ότι κάθε χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Και στο βάθος η διάσωση κόστους 300 δισ. ευρώ

Οι ανακοινώσεις αυτές συνοδεύτηκαν και από τηλεγράφημα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Ισπανία έχει συζητήσει το θέμα συνολικής διάσωσής της, με το ύψος της διάσωσης να αγγίζει το ποσό των 300 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, το Reuters μεταδίδει ότι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος συζήτησε το θέμα με τον Γερμανό ομόλογό του Β.Σόιμπλε κατά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στο Βερολίνο.

Ωστόσο, το Βερολίνο δεν φαίνεται ακόμη έτοιμο να συναινέσει σε συνολική διάσωση της Ισπανίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Αλλά και η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πακέτο διάσωσης και ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί επιλογή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024