Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Η ΕΚΤ ίσως δεχθεί απώλειες για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους», λέει το Reuters

«Η ΕΚΤ ίσως δεχθεί απώλειες για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους», λέει το Reuters

Επανέρχεται το σενάριο του νέου «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος, όπως προκύπτει από αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters. Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, τόσο η ΕΚΤ όσο και οι κεντρικές τράπεζες ορισμένων χωρών εμφανίζονται έτοιμες να δεχθούν νέες απώλειες με στόχο την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους σε επίπεδα του 100%.

Επανέρχεται το θέμα του νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει από αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται έτοιμες να δεχθούν νέες απώλειες με στόχο την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους σε επίπεδα του 100%.

Κάτι τέτοιο σημαίνει νέο «κούρεμα» της τάξης των 70-100 δισ. ευρώ.

«Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ, αλλά και οι κεντρικές τράπεζες θα χάσουν από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν. Αλλά επίσης σημαίνει ότι και οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να δεχθούν απώλειες.

»Το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι να σηκώσουν το βάρος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ορισμένες κεντρικές τράπεζες, αλλά αυτό ίσως σημαίνει ότι κάποιες τράπεζες -ακόμα και η ίδια η ΕΚΤ- θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση» αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Reuters.

Η ίδια η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Πάντως, το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Ωστόσο, η πεποίθηση που επικρατεί είναι ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί και απαιτείται «επιθετική δράση», προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ, αλλά και η Κομισιόν έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι οποίες αποφάσεις σχετικά με την Ελλάδα θα ληφθούν μετά τον Σεπτέμβριο, οπότε θα συνεχιστεί η αξιολόγηση της τρόικας επί του ελληνικού προγράμματος.

Εν τω μεταξύ, στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επανέλαβε ότι η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Ο ίδιος επανέλαβε, εξάλλου, ότι η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου υπόκειται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Αναμένουμε την έκθεση της τρόικας τον Σεπτέμβριο και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σε συνάρτηση με τα γεγονότα» σημείωσε.

Αλλά και ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για δημοσιονομικά θέματα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), του κυβερνώντος κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε στο Bloomberg ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είναι μια «πιθανή λύση», αποσαφηνίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt, ανέφερε πως οι δανειστές της Ελλάδας επεξεργάζονται Plan D για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο προβλέπει την παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των ιδιωτών ομολογιούχων κατόχων ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου που δεν μετείχαν στο PSI από μέρος των κερδών που καταγράφουν από τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Plan D μελετάται ως εναλλακτική επιλογή στα τρία άλλα σενάρια, δηλαδή τη χρεοκοπία, τρίτο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης και κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Σε αντίθεση με τους Γερμανούς, ο διευθυντής του αυστριακού Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών, Κρίστιαν Κόισνιγκ, γνωστός για τις επανειλημμένες επικριτικές θέσεις του απέναντι στην Ελλάδα, δεν θεωρεί ότι η ελληνική έξοδος από το Ευρώ θα μεταδοθεί σε άλλες χώρες.

Παρουσιάζοντας στη Βιέννη τις προγνώσεις του Ινστιτούτου του για τις οικονομικές εξελίξεις στην Αυστρία μέχρι το 2016, παρατήρησε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα επιδρούσε αναμφίβολα σε μια πιο ομογενή εξέλιξη της Ευρωζώνης και η ΕΕ δεν θα πρέπει να αφήνει να εκβιάζεται από τους Ελληνες.

Προειδοποιώντας πως αν η Ελλάδα δεν εκπληρώνει συστηματικά τις δεσμεύσεις της, τότε σύντομα θα έχει χαθεί η αξιοπιστία του Μονίμου Μηχανισμού Σταθερότητας, ο Αυστριακός οικονομολόγος ζήτησε να υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία και την Ιταλία.

Κατά την άποψή του, τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία δεν θα μπορούν επί μακρόν να αποδέχονται υψηλά επιτόκια, για τον λόγο αυτό απαιτούνται εγγυήσεις από τον ΕΜΣ για να μπορούν οι χώρες να αναχρηματοδοτηθούν ενδιάμεσα, ενώ για την αύξηση της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούνται και άλλα μέτρα, μέτρα και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024