Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Yποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Eλλάδας (και) από την S&P

Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, εκτιμώντας ότι θα αναγκαστεί να προσφύγει στο ευρωμηχανισμό διάσωσης και μετά το 2013. Θεωρεί μάλιστα, ερμηνεύοντας τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ότι η αναδιάρθρωση χρέους αποτελεί πιθανή προϋπόθεση για υπαγωγή στον μόνιμο μηχανισμό (ESM). Προειδοποιεί δε και για νέα υποβάθμιση εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η δημοσιονομική κατάσταση. «Δεν μας υποβαθμίζουν εξαιτίας όσων κάνει η Ελλάδα» λέει ο Γ.Παπανδρέου, εξαπολύοντας επίθεση  στους οίκους.

Η Standard & Poor’s υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε ‘BB-‘ από ‘BB+’, και διατηρώντας αρνητικές προοπτικές, εκτιμώντας ότι η χώρα θα αναγκαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013.

Θεωρεί μάλιστα, ερμηνεύοντας τις αποφάσεις τις πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ότι η αναδιάρθρωση χρέους αποτελεί πιθανή προϋπόθεση για υπαγωγή στον μόνιμο μηχανισμό (ESM).

Ο ξένος οίκος προειδοποιεί δε ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μια ή δυο βαθμίδες εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η δημοσιονομική θέση της χώρας.

Η υποβάθμιση δεν αντανακλά τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης που καταβάλλει η χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας την κίνηση της S&P.

«Δεν μας υποβαθμίζουν εξαιτίας όσων κάνει η Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, όταν κλήθηκε να σχολίασε την κίνηση της S&P κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου σε εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

«Η όλη προσπάθεια και όλο το πρόγραμμα και ο προγραμματισμός της Ελλάδας […] είναι να βγει το νωρίτερο στις αγορές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ο οποίος εξαπολύοντας νέα επίθεση στους Οίκους αξιολόγησης είπε χαρακτηριστικά «από τη φούσκα της ευημερίας πέρασαν στον πανικό».

Ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση και της Πορτογαλίας, απόφαση που επίσης συνδέει με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν νέα άνοδο των spreads Ελλάδας και Πορτογαλίας, με την απόδοση του ελληνικού διετούς να ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης, στο 15,46%, ενώ του πορτογαλικού 2ετούς τίτλου να κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά για τη χώρα, στο 7,699%.

Η αιτιολόγηση από την S&P

Όπως τονίζει ο Οίκος S&P «δεδομένων των συνεχιζόμενων σημαντικών δανειακών αναγκών της Ελλάδας, εκτιμούμε ότι είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να ενταχθεί στο EFSF (προσωρινός μηχανισμός διάσωσης) και αργότερα στο ESM (μόνιμος μηχανισμός διάσωσης)».

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, προσθέτει ο Οίκος, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις της S&P ότι η πρόσβαση στον ESM προϋποθέτει την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιώτες πιστωτές.

«Πιστεύουμε ότι οι προαναφερθέντες όροι για εισαγωγή στον ESM, σε συνδυασμό με το υψηλό δημόσιο χρέος και τις υψηλές δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, υπονομεύουν τα ελληνικά σχέδια για επάνοδο στις αγορές μέχρι τα μέσα του 2013, όταν εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ, αυξάνοντας την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους», επισημαίνει ο Οίκος.

«Κατά τη γνώμη μας, η Ελλάδα πιθανόν να ζητήσει χρηματοδότηση από το ESM» συμπληρώνει.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην χρηματοδότηση του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας (ESM) που θα ξεκινήσει την λειτουργία του στα μέσα του 2013, αλλά μετέθεσαν τις αποφάσεις για τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF) για τον Ιούνιο.

Απειλή για νέα υποβάθμιση

Ο ξένος οίκος είπε ακόμη ότι πιθανόν να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερο του προβλεπόμενου έλλειμμα το 2011 και βραχυπρόθεσμα περαιτέρω δημοσιονομική επιδείνωση το 2011.

Επιπλέον, ο οίκος θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενισχύσει επαρκώς τον έλεγχο των δαπανών, ώστε να αποφύγει νέες αποκλίσεις το 2011.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει η S&P, οι προοπτικές αύξησης των εσόδων από τη φοροδιαφυγή παραμένουν αβέβαιες, τόσο λόγω της χαμηλότερης εγχώριας ζήτησης όσο και λόγω της επίμονης ανεπάρκειας του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού της χώρας.

Η S&P εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα το 2013, λίγο υψηλότερα από το 160% του ΑΕΠ, προτού κινηθεί πτωτικά.

Ακόμη η S&P επισημαίνει ότι η υποβάθμιση «ενδέχεται» να επηρεάσει και την αξιολόγηση των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024