Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Νέα υποβάθμιση της Πορτογαλίας από την S&P

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε κατά μία μονάδα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας, στο ΒΒΒ- με αρνητικές προοπτικές. Πρόκειται για την τελευταία βαθμίδα πριν το junk. O οίκος εκτιμά ότι η Λισαβόνα, λόγω της όλο και δυσκολότερης πρόσβασής της στις αγορές, θα υποβάλει αίτημα προσφυγής και θα βρεθεί πρώτα στον προσωρινό και έπειτα στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Η Πορτογαλία παραμένει «πολύ αποφασισμένη» να μην προσφύγει σε εξωτερική βοήθεια, παρά την αυξανόμενη πίεση από τις αγορές, δηλώνει την ίδια ώρα ο Ζ.Σόκρατες.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την Τρίτη κατά μία μονάδα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας, στο ΒΒΒ- με αρνητικές προοπτικές και προεξοφλώντας την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης. Το ΒΒΒ- είναι η τελευταία βαθμίδα πριν το junk.

Είναι η δεύτερη υποβάθμιση που υφίσταται η Πορτογαλία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σόκρατες πριν από επτά ημέρες, ενώ η πίεση των αγορών στα ομόλογα της χώρας έχει οδηγήσει τα spread τους σε επίπεδα ρεκόρ.

O οίκος εκτιμά ότι η Λισαβόνα, λόγω της όλο και δυσκολότερης πρόσβασής της στις αγορές, θα υποβάλει αίτημα προσφυγής και θα βρεθεί πρώτα στον προσωρινό και έπειτα στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Η S&P μάλιστα αναφέρει ότι υπάρχουν ανησυχίες πως τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ελλάδα θα προβούν σε αναδιάρθρωση χρέους, όπως σημειώνει το Bloomberg.

«Δεδομένης της αδύναμης πρόσβασης της Πορτογαλίας στις αγορές κεφαλαίου και τις σημαντικές ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησής της τα επόμενα χρόνια» αναφέρει η S&P την Τρίτη αιτιολογώντας την κίνησή της, «η άποψή μας είναι πως η χώρα πιθανότατα θα προσφύγει στο EFSF και έπειτα στο ESM».

Το ΒΒΒ- της S&P βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από το Α3 της Moody’s και το Α- της Fitch για τη Λισαβόνα, ενώ οι αρνητικές προοπτικές σημαίνουν ότι μία μελλοντική υποβάθμιση παραμένει πιθανή μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι αρνητικές προοπτικές, συνέχισε η S&P, «αντικατοπτρίζουν την άποψή μας πως το μακροοικονομικό περιβάλλον μπορεί να επιδεινωθεί περισσότερο από τις τωρινές προσδοκίες μας και πως το πολιτικό αδιέξοδο μπορεί να υπονομεύσει την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της χώρας, οδηγώντας σε υπαναχωρήσεις».

Σόκρατες: δεν θα προσφύγουμε

Η Πορτογαλία παραμένει «πολύ αποφασισμένη» να μην προσφύγει σε εξωτερική βοήθεια, παρά την αυξανόμενη πίεση από τις αγορές, δήλωσε εκ νέου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες.

«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να το πράξει. Είμαστε πολύ αποφασισμένοι ότι αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Απλά, οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί. Έχουν επιδεινωθεί για τις τράπεζες μας, την οικονομία μας και την δημοκρατία μας», παραδέχθηκε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024