Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκκληση για τη συγκέντρωση  613 εκατ. δολαρίων για τη Γάζα απευθύνει ο ΟΗΕ

Έκκληση για τη συγκέντρωση 613 εκατ. δολαρίων για τη Γάζα απευθύνει ο ΟΗΕ

Σε συναισθηματικά φορτισμένο τόνο ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν απηύθυνε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός έκκληση για συγκέντρωση βοήθειας ύψους 613 εκατ. δολαρίων για τον πληθυσμό της Γάζας που επλήγη από τη σαρωτική ισραηλινή επίθεση. Στη Δ.Όχθη ο Τζορτζ Μίτσελ, η Χαμάς απευθύνεται στον Ομπάμα...

51

Σε συναισθηματικά φορτισμένο τόνο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν απηύθυνε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός έκκληση για τη συγκέντρωση βοήθειας ύψους 613 εκατ. δολαρίων για τον πληθυσμό της Γάζας που επλήγη από τη σαρωτική ισραηλινή επίθεση.

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και πολύπλευρες» είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η έκκληση που απευθύνεται είναι ανθρωπιστική και όχι πολιτικής φύσεως.

Η έκκληση του Μπαν Γκι-μουν έρχεται εν μέσω φόβων κατάρρευσης της εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός που κήρυξαν μονομερώς το Ισραήλ και η Χαμάς έπειτα από σφυροκόπημα 22 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας, με τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές και ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επισκέφθηκε τη Γάζα μετά τη λήξη των ισραηλινών επιχειρήσεων -η πρώτη διεθνής προσωπικότητα που μετέβη στην περιοχή αφότου ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο η Χαμάς τον Ιούνιο του 2007 και το Ισραήλ προχώρησε σε ασφυκτικό αποκλεισμό. Δήλωσε συντετριμμένος για το δράμα των αμάχων και την εικόνα της καταστροφής.

 Συντετριμμένος ο ΓΓ του ΟΗΕ μπροστά στην εικόνα καταστροφής στη Γάζα

«Οι άνθρωποι έχασαν τις οικογένειές τους, έχασαν τα σπίτια, τα υπάρχοντά τους. Σχολεία, κλινικές, εργοστάσια καταστράφηκαν. Οπουδήποτε πήγα, είδα τεράστιες ανάγκες εξαιτίας της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης» είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ την Πέμπτη από το Νταβός.

Η έκκληση για τη συγκέντρωση ποσού 613 εκατ. δολαρίων έχει στόχο να καλύψει τις ανάγκες του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών αρωγής για τους επόμενους έξι έως εννέα μήνες και θα καλύψει παροχές από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έως καθαρό πόσιμο νερό. Από τον ΟΗΕ θα ακολουθήσει και άλλη έκκληση για πιο μακροπρόθεσμες ανάγκες.

Μιλώντας επίσης στο Νταβός, ο επικεφαλής για τις τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ Τζον Χολμς υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξουν όλα τα σημεία διέλευσης ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ώστε η βοήθεια να διανεμηθεί το ταχύτερο δυνατό στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν το θάνατο 1.330 ανθρώπων και τον τραυματισμό 5.300, εκ των οποίων 1.855 παιδιά και 795 γυναίκες. Τουλάχιστον 21.000 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Σταθερή στήριξη στον Αμπάς από ΕΕ και ΗΠΑ

Από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε την Πέμπτη την υποστήριξή του στην πρόταση του προέδρου της Παλαιστινιακής αρχής, Μαχμούντ Αμπάς να σχηματιστεί μια παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα κυβερνήσει μόνο για λίγους μήνες για να ξεκινήσει η αναδιοργάνωση της Γάζας και να διεξαχθούν οι νέες εκλογές.

«Δεν θα πρόκειται για κυβέρνηση που θα κυβερνήσει για πολλά χρόνια, αλλά για μια κυβέρνηση που θα έχει πολύ συγκεκριμένους στόχους: να αρχίσει την αναδιοργάνωση στα Παλαιστινιακά Εδάφη και ειδικότερα στη Γάζα και να οργανώσει τις εκλογές, γενικές και προεδρικές» δήλωσε ο Σολάνα στους δημοσιογράφους στο περιθώριο εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση «δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΕ να διαπραγματευτεί» τη συγκρότηση μίας τέτοιας κυβέρνησης, αλλά οι Ευρωπαίοι θα την υποστηρίξου.

Στήριξη στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς προσέφερε και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζορτζ Μίτσελ επισκεπτόμενος την Πέμπτη τη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με στόχο την εδραίωση της εκεχειρίας. Ο Τζορτζ Μίτσελ ζήτησε το άνοιγμα των σημείων διέλευσης στη Γάζα, τονίζοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να έχει ενεργό ρόλο.

 Στη Δυτική Όχθη ο Αμερικανός απεσταλμένος, ενώ η βία απειλεί την εύθραυστη εκεχειρία

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της Χαμάς στη Γάζα ζητά απευθυνόμενος στον Μπαράκ Ομπάμα αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον πόλεμο, η οποία εκτιμάται ότι αποτελεί απάντηση στη χείρα φιλίας που έτεινε ο Αμερικανός πρόεδρος στον μουσουλμανικό κόσμο…

Μιλώντας από άγνωστη τοποθεσία, καθώς ο Ισμαήλ Χανίγε κρύβεται υπό το φόβο δολοφονίας του από το Ισραήλ, ο αρχηγός της Χαμάς στη Γάζα (και πρώην πρωθυπουργός που αποπέμφθηκε από τον Μαχμούντ Αμπάς) δήλωσε πως πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να βρίσκονται σε σύγκρουση με τον μουσουλμανικό κόσμο.

 Σε νέα αμερικανική προσέγγιση στη Μέση Ανατολή ελπίζει ο αρχηγός της Χαμάς στη Γάζα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024