Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη Δυτική Όχθη ο Αμερικανός απεσταλμένος, ενώ η βία απειλεί την εύθραυστη εκεχειρία

Στη Δυτική Όχθη ο Αμερικανός απεσταλμένος, ενώ η βία απειλεί την εύθραυστη εκεχειρία

Εκτόξευση ρουκετών και ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές απειλούν την εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα, την ώρα που ο Αμερικανός απεσταλμένος Τζ.Μίτσελ επισκέπτεται την περιοχή. Ο Μίτσελ ζητά τη συνδρομή του Αμπάς για το άνοιγμα των σημείων διέλευσης με τη Γάζα. Έκκληση για βοήθεια κάνει ο ΟΗΕ.

91

Εκτόξευση ρουκετών και ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές απειλούν την εύθραυστη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που ο Αμερικανός απεσταλμένος Τζορτζ Μίτσελ επισκέπτεται την περιοχή, σε μια προσπάθεια εδραίωσης της κατάπαυσης του πυρός. Τη συνδρομή του Αμπάς για το άνοιγμα των σημείων διέλευσης με τη Γάζα ζητά ο Μίτσελ. Έκκληση για βοήθεια από τον ΟΗΕ.

Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν το βράδυ της Τετάρτης δύο ρουκέτες εναντίον του νοτίου Ισραήλ, τις πρώτες από την απόσυρση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας, την περασμένη εβδομάδα.

Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορική επίθεση σε μεταλλουργείο λέγοντας ότι πρόκειται για εργοστάσιο παραγωγής όπλων. Στη συνέχεια, η αεροπορία του Ισραήλ έπληξε μοτοσικλέτα, τραυματίζοντας δύο ενόπλους και δέκα νεαρούς που έτυχε να περνούν από την περιοχή, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

«Η Χαμάς πρέπει να μάθει ότι είναι υπεύθυνη για αυτές τις ρουκέτες και θα μάθουν ότι το να ρίχνουν ρουκέτες στο Ισραήλ δεν είναι προς το συμφέρον τους» δήλωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ.

Στη Δ.Όχθη ο Μίτσελ

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Τζορτζ Μίτσελ, είχε συνομιλίες την Πέμπτη στη Δυτική Όχθη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Τζ.Μίτσελ δήλωσε ότι για να αποτραπεί το λαθρεμπόριο όπλων στη Γάζα, θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει τη μεταφορά νόμιμων αγαθών στη Γάζα. «Αυτό θα πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής» είπε μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο.

Ο Μίτσελ επανέλαβε επίσης την έκκληση για εδραίωση της εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Την Τετάρτη ο Τζ.Μίτσελ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας η παγίωση της εκεχειρίας στη Γάζα. Επισήμανε επίσης ότι η εδραίωση της εκεχειρίας πρέπει να βασιστεί στον τερματισμό του λαθρεμπορίου όπλων προς τη Χαμάς και στο άνοιγμα των μεθοριακών περασμάτων στη Γάζα.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε στον Τζορτζ Μίτσελ ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αναλάβει εκ νέου τον έλεγχο στη Γάζα, ενώ συνέδεσε το άνοιγμα των σημείων διέλευσης με την τύχη του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος είχε απαχθεί τον Ιούνιο του 2006 και έκτοτε κρατείται από τη Χαμάς.

Αισιόδοξος ότι μπορεί να διατηρηθεί η εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς εμφανίστηκε την Πέμπτη ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την επιστροφή του από τη Μέση Ανατολή.

Ο Σολάνα δήλωσε ότι στόχος των διεθνών προσπαθειών είναι να στηρίξουν την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Τόνισε επίσης ότι το επόμενο βήμα θα είναι να πεισθούν οι αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, εκφράζοντας την ελπίδα του να συμφιλιωθούν Φατάχ και Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Τζ.Μίτσελ τη Δευτέρα, εξέφρασε την ανησυχία του για την νέα ένταση στη Γάζα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «ολίσθησης ξανά σε πόλεμο».

Έκκληση για βοήθεια από τον ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας ύψους 613 εκατομμυρίων δολαρίων, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, οι ανάγκες των ανθρώπων που ζουν στη Γάζα «είναι τεράστιες και πολύπλευρες».

«Οπουδήποτε πήγα, είδα σοβαρές ανάγκες εξαιτίας της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης», είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόσθεσε ότι αυτά τα κονδύλια θα βοηθήσουν να ξεπεραστούν ορισμένες από αυτές τις δυσκολίες.

Ο επικεφαλής για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις του ΟΗΕ Τζον Χολμς υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξουν όλα τα σημεία διέλευσης ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ώστε η βοήθεια να διανεμηθεί το ταχύτερο δυνατό στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν το θάνατο 1.330 ανθρώπων και τον τραυματισμό 5.300, εκ των οποίων 1.855 παιδιά και 795 γυναίκες.Τουλάχιστον 21.000 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024