Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εδραίωση της εκεχειρίας στη Γάζα ζητά ο Τζορτζ Μίτσελ από τη Μέση Ανατολή

Εδραίωση της εκεχειρίας στη Γάζα ζητά ο Τζορτζ Μίτσελ από τη Μέση Ανατολή

Εδραίωση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, βασισμένη στον τερματισμό του λαθρεμπορίου όπλων και στο άνοιγμα των μεθοριακών περασμάτων, ζήτησε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζ.Μίτσελ κατόπιν συνάντησής του με την ισραηλινή ηγεσία. Συνομιλίες με τον Αμπάς την Πέμπτη, ενώ η πρώτη -μετά την εκεχειρία- παλαιστινιακή ρουκέτα έπεσε στο Ισραήλ...

91

Εδραίωση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, βασισμένη στον τερματισμό του λαθρεμπορίου όπλων και στο άνοιγμα των μεθοριακών περασμάτων, ζήτησε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζορτζ Μίτσελ κατόπιν συνάντησής του με την ισραηλινή ηγεσία στην Ιερουσαλήμ. Έπεται συνάντηση με τον Μαχμούντ Αμπάς την Πέμπτη στη Δ.Όχθη…

Ο Τζορτζ Μίτσελ έφθασε την Τετάρτη στο Ισραήλ μία ημέρα μετά την πρώτη σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, με την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και την έκρηξη βόμβας που σκότωσε έναν Ισραηλινό στρατιώτη.

Κατόπιν συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας η παγίωση της εκεχειρίας στη Γάζα. Ο Αμερικανός απεσταλμένος επισήμανε ότι η εδραίωση της εκεχειρίας πρέπει να βασιστεί στον τερματισμό του λαθρεμπορίου όπλων προς τη Χαμάς και στο άνοιγμα των μεθοριακών περασμάτων στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε στον Τζορτζ Μίτσελ ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αναλάβει εκ νέου τον έλεγχο στη Γάζα, ενώ συνέδεσε το άνοιγμα των σημείων διέλευσης με την τύχη του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος είχε απαχθεί τον Ιούνιο του 2006 και έκτοτε κρατείται από τη Χαμάς.

«Είναι σημαντικό ότι μετά από τις νικηφόρες επιχειρήσεις μας στη Λωρίδα της Γάζας η οργάνωση της Χαμάς έχει αποδυναμωθεί και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αναλάβει εκ νέου τα ηνία η Παλαιστινιακή Αρχή» δήλωσε ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος επικαλούμενος δηλώσεις του Εχούντ Ολμέρτ.

Επίσης κατέστησε σαφές ότι η κατάπαυση του πυρός που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 18 Ιανουαρίου «θα εκτιμηθεί εάν στην πράξη θα υπάρξει πλήρης ηρεμία, εάν σταματήσει η ρίψη ρουκετών κατά του ισραηλινού εδάφους, εάν σταματήσουν οι τρομοκρατικές ενέργειες καθώς και το λαθρεμπόριο όπλων».

Στις συνομιλίες που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο Τζ.Μίτσελ, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στο να επιδιώξουν σθεναρά τη διαρκή ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή», προσθέτοντας ότι η παρουσία του στη Μέση Ανατολή, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, αποτελεί απόδειξη αυτής της δέσμευσης.

Η έναρξη της περιοδείας του Τζορτζ Μίτσελ στη Μέση Ανατολή συνέπεσε με την πρώτη έκρηξη βίας στη Λωρίδα της Γάζας από την ανεπίσημη κήρυξη εκεχειρίας, τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν υπόγειες σήραγγες στην πόλη Ράφα, μέσω των οποίων, όπως υποστηρίζει το Ισραήλ, μέλη της Χαμάς μεταφέρουν όπλα και χρήματα από την Αίγυπτο.

Την Τρίτη, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας κατά τη διέλευση ισραηλινής περιπόλου από την ισραηλινή πλευρά της ζώνης ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας.

Λίγο αργότερα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε αντίποινα από πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

hspace=0Δείτε το βίντεο

Εν τω μεταξύ, το κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ συνεδριάζει την Τετάρτη για να συζητήσει το ενδεχόμενο ευρύτερης ισραηλινής απάντησης, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο.

Μιλώντας αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε, σύμφωνα με ισραηλινές ιστοσελίδες, ότι οι επιδρομές στη Ράφα είναι μόνο η αρχική απάντηση στην επίθεση κατά της ισραηλινής περιπόλου και ότι η πλήρης απάντηση του Ισραήλ δεν έχει έρθει ακόμα.

Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ αποφάσισε να αναβάλει το ταξίδι του στις ΗΠΑ, το οποίο θα ξεκινούσε την Τετάρτη, εξαιτίας της έντασης που επικρατεί στη Γάζα.

Στη Μέση Ανατολή βρίσκεται ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών που καταβάλλονται διεθνώς -με τον κεντρικό ρόλο να κρατά η Αίγυπτος- για την εδραίωση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον ισραηλινό πόλεμο των 22 ημερών. Ο Χαβιέρ Σολάνα είχε συνομιλία με τον Τζορτζ Μίτσελ στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

*Το Ισραήλ ζήτησε από τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας να εγκαταλείψουν τη χώρα, σε μία κίνηση-απάντηση στην απόφαση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες να απελάσει -στις 6 Ιανουαρίου- τον πρεσβευτή του Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024