Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χωρισμένη στα δύο από τις ισραηλινές δυνάμεις η Λωρίδα της Γάζας

Χωρισμένη στα δύο από τις ισραηλινές δυνάμεις η Λωρίδα της Γάζας

Επιφορτισμένη με τη δύσκολη αποστολή της επίτευξης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στη Μέση Ανατολή υψηλόβαθμη αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που στην περιοχή σπεύδει και ο Νικολά Σαρκοζί. Επιμένουν να αρνούνται την εκεχειρία οι Ισραηλινοί που προελαύνουν, έχοντας ουσιαστικά κόψει τη Λωρίδα της Γάζας σε δύο τμήματα. Εκατοντάδες είναι τα θύματα από το Σάββατο, πολλοί εκ των οποίων παιδιά και άμαχοι. Στη δίνη της κλιμακούμενης ανθρωπιστικής κρίσης οι κάτοικοι της Γάζας. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο διπλωματικό μέτωπο. 

95

Επιφορτισμένη με τη δύσκολη αποστολή της επίτευξης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στη Μέση Ανατολή υψηλόβαθμη αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που στην περιοχή σπεύδει και ο Νικολά Σαρκοζί.

Επιμένουν να αρνούνται την εκεχειρία οι Ισραηλινοί που προελαύνουν, έχοντας ουσιαστικά κόψει τη Λωρίδα της Γάζας σε δύο τμήματα. Εκατοντάδες είναι τα θύματα από το Σάββατο, πολλοί εκ των οποίων παιδιά και άμαχοι. Στη δίνη της κλιμακούμενης ανθρωπιστικής κρίσης οι κάτοικοι της Γάζας.

Στο πολεμικό μέτωπο, συνεχίζεται η χερσαία επιχείρηση στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας που άρχισαν αργά το βράδυ του Σαββάτου ο ισραηλινός στρατός με τη συνδρομή του πυροβολικού και της αεροπορίας.

Η προετοιμασία τους, αποκαλύπτεται πλέον, είχε αρχίσει εδώ και πολλούς μήνες σε μικρογραφία της Πόλης της Γάζας που είχε στηθεί σε στρατιωτική βάση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ουσιαστικά έχουν κόψει στα δύο τη Λωρίδα της Γάζας, ελέχοντας και από τις δύο πλευρές της την Πόλη της Γάζας και την κεντρική οδική αρτηρία που διασχίζει την πόλη στον άξονα Ανατολής-Δύσης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν επίσης να βάλλουν, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, κατά των θέσεων της Χαμάς.

Ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, από όπου εκτοξεύουν ρουκέτες κατά ισραηλινών πόλεων οι Παλαιστίνοι.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι οι νεκροί από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν φτάσει τους 500 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.500. Ανάμεσα στους νεκρούς οι 87 ήταν παιδιά ενώ οι νεκροί άμαχοι είναι συνολικά πάνω από 130. Οι Παλαιστίνιοι εκφράζουν ακόμη φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς στους δρόμους υπάρχουν σοροί που δεν έχουν απομακρυνθεί.

Μόνο από το βράδυ τους Σαββάτου, οι Παλαιστίνιοι που έχουν χάσει τη ζωή τους ξεπερνούν τους 40 και οι τραυματίες τους 200.

Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινοί έχουν ένα νεκρό και περίπου 30 τραυματίες, δύο από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση. Τέσσερις Ισραηλινοί έχουν χάσει τις τελευταίες ημέρες τη ζωή τους από επιθέσεις με ρουκέτες, που δεν έχουν κοπάσει παρά τις ισραηλινές επιχειρήσεις.

Το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα στη Λωρίδα της Γάζας λιγοστεύουν, προειδοποιούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η Τρόικα τηςΕΕ στη Μ.Ανατολή

Πρώτος σταθμός της αποστολής της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, επικεφαλής της οποίας είναι ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, είναι η Αίγυπτος.

Συναντήσεις προγραμματίζονται με τις ηγεσίες του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Ιορδανίας. Στην αποστολή μετέχει ακόμη ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα και τα άλλα δύο μέλη της τρόικας των υπουργών Εξωτερικών (Γαλλία, Σουηδία).

Η Τσεχία ασκεί για το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να τερματιστεί η βία», δήλωσε από τη Πράγα η Ευρωπαία επίτροπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ. «Είναι πολύ άσχημη η κατάσταση», υπογραμμίζει και ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών χωρίς να αποκλείσει και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αποτέλεσμα.

«Θα μιλήσουμε και με τις δύο πλευρές, με τις αραβικές χώρες και τα Ηνωμένη Έθνη», δήλωσε στο BBC ο Χαβιέρ Σολάνα. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να αποσταλούν και παρατηρητές της ΕΕ, ανέφερε.

Η ΕΕ, επίσης, ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική βοήθεια 3 εκατομμυρίων ευρώ για τις άμεσες ανάγκες σε τρόφιμα και ιατρική βοήθεια.

Και ο Σαρκοζί …παράλληλα με την Τρόικα

Ο Νικολά Σαρκοζί θα επισκευθεί το διήμερο της Δευτέρας και της Τρίτης το Κάιρο, τη Ραμάλα, την Ιερουσαλήμ, τη Βηρυτό και τη Δαμασκό.

Η ανάληψη διπλωματικής δράσης στη Μέση Ανατολή από τον Γάλλο πρόεδρο, εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, φανερώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης των Παρισίων, αλλά και άλλων χωρών στην ΕΕ, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της τσεχικής προεδρίας.

Δηλώσεις του εκπροσώπου της τσεχικής κυβέρνησης για την προεδρία της ΕΕ που χαρακτήριζαν «αμυντική και όχι επιθετική» την ενέργεια των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν σύγχυση και εκνευρισμό στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα στο Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

«Ακόμη και το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα ενός κράτους να υπερασπιστεί εαυτόν δεν δίνει την άδεια για ενέργειες που πλήττουν μαζικά τους αμάχους» έσπευσε να διορθώσει με ανακοίνωσή του ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ που μίλησε για «παρεξήγηση».

Πιέσεις προς την κατεύθυνση του Ισραήλ ώστε να τερματιστεί η επίθεση στη Γάζα δηλώνει ότι θα ασκήσει στο Νικολά Σαρκοζί ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει τη Δευτέρα στη Ραμάλα.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξη σε εφημερίδες του Λιβάνου ότι η Χαμάς φέρει βαριά ευθύνη για τα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

«Μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας καταδικάσαμε αυτήν την επίθεση γιατί απομακρύνει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα ειρήνης και καθιστά ακόμα δυσκολότερη την αποστολή βοήθειας στο λαό της Γάζας. (…) Όμως θέλω επίσης να επαναλάβω πως καταδικάζουμε το ίδιο έντονα τη συνέχιση των επιθέσεων με πυραύλους, που αποτελούν απαράδεκτη πρόκληση» δήλωσε.

Διπλωματικός πυρετός

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αυξανόμενη ανησυχία τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας. «Είναι πολύ επικίνδυνη στιγμή, η στιγμή που ελπίδες της ειρήνευσης καταρρέουν» τονίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπραόυν που ζητά άμεση κατάπαυση. Τερματισμό αμέσως των επιχειρήσεων ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, που επικοινώνησε και με την ισραηλινή ηγεσία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγιερ απηύθυναν έκκληση για εκεχειρία το συντομότερο δυνατόν τονίζοντας πως θα πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ μακροπρόθεσμα.

Στην περιοχή μετέβη και Ρώσος ειδικός απεσταλμένος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σαλτάνοφ, που θα πιέσει για την επίτευξη εκεχειρίας. Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Εχούντ Ολμέρτ. Το Κρεμλίνο εξέφρασε ακόμη την σοβαρή ανησυχία του για την απώλεια μεγάλου αριθμού αμάχων.

Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ, είχε την Κυριακή συνάντηση με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ σε μία προσπάθεια να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με τη Φατάχ

Η Γάζα θα γίνει τάφος του Ισραήλ, εκτιμά ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί. «Οι σιωνιστές αντιμετωπίζουν την πανίσχυρη αντίσταση των Παλαιστινίων (…) οι σιωνιστές θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η Γάζα θα γίνει ο τάφος τους», είπε.

Στο μέτωπο του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ΗΠΑ απέρριψαν σχέδιο που προώθησε η Λιβύη, που εξέφραζε ανησυχία για τη χερσαία επιχείρηση και καλούσε σε άμεση εκεχειρία. Το σχέδιο χρειαζόταν την ομοφωνία των μελών. Η έκδοση ενός τέτοιου κειμένου, κατά την Ουάσιγκτον, δεν είναι απαραίτητη γιατί το Ισραήλ «έχει δικαίωμα να αμυνθεί εναντίον των τρομοκρατών της Χαμάς», σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

«Όχι» του Ισραήλ στην εκεχειρία

Το Ισραήλ απορρίπτει το ενδεχόμενο μίας εκεχειρίας και προειδοποιεί ότι η στρατιωτική επέμβαση μπορεί να κρατήσει πολλές ημέρες. «Δεν σκοπεύουμε ούτε να καταλάβουμε τη Γάζα, ούτε να συντρίψουμε την Χαμάς, αλλά να συντρίψουμε την τρομοκρατία», τονίζει ο πρόεδρος της χώρας, Σιμόν Πέρες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Αμερικάνο πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ενθαρρυμένος αφού ο τελευταίος του είπε, κατά τον Εχ.Ολμέρτ, «όχι μόνο θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς θα σταματήσει τις εκτοξεύσεις των ρουκετών της αλλά επίσης ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα να ξαναρχίσει στο μέλλον». Ωστόσο, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, το Ισραήλ δεν ζήτησε την έγκριση ή την άδεια των ΗΠΑ πριν προχωρήσει στη χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024