Συγκεντρώνει ποσά από ιδιώτες

Παραιτείται από την κρατική χρηματοδότηση για την εκστρατεία του ο Μπάρακ Ομπάμα

Παραιτείται από την κρατική χρηματοδότηση για την εκστρατεία του ο Μπάρακ Ομπάμα
Ο Μπάρακ Ομπάμα έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Ουάσινγκτον

Δεν πρόκειται να λάβει δημόσια χρηματοδότηση για την προεκλογική του εκστρατεία δήλωσε ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος για τον προεδρία των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, απόφαση που του επιτρέπει να συγκεντρώσει ιδιωτικά ένα απεριόριστο ποσό χρημάτων.

Είναι η πρώτη φορά που υποψήφιος για την προεδρία λαμβάνει μία τέτοια απόφαση από το 1976 οπότε και τέθηκε σε ισχύ η σχετική πρόβλεψη για χρηματοδότηση.

«Δεν ήταν εύκολη η απόφαση, και ειδικά γιατί υποστηρίζω ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας χρηματοδότησης για τις εκλογές», τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και πρόσθεσε ότι «η δημόσια χρηματοδότηση των προεδρικών εκλογών ως έχει δεν λειτουργεί σωστά και αντιμετωπίζουμε αντιπάλους που είναι ειδικοί στο να διαχειρίζονται αυτό το ελαττωματικό σύστημα».

Ως επίσημος υποψήφιος, ο Μπάρακ Ομπάμα δικαιούνταν να λάβει από το ομοσπονδιακό κράτος περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει χρήματα από ιδιώτες δωρητές.

Μέχρι τώρα, ο Μπάρακ Ομπάμα είχε συγκεντρώσει ποσό ρεκόρ για την εκστρατεία του, ξεπερνώντας κατά πολύ όχι μόνο την πρώην συνυποψήφια Χίλαρι Κλίντον αλλά και τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν, ο οποίος θα υπολείπεται του Ομπάμα ακόμα και αν λάβει την κρατική ενίσχυση.

Ο Μπάρακ Ομπάμα, ως το τέλος Απριλίου είχε συγκεντρώσει 265 εκατομμύρια δολάρια ενώ ο Τζον Μακέιν 115 εκατομμύρια.

Με την απόφαση αυτή, ωστόσο, ανατρέπει μία παλαιότερη υπόσχεση του ότι θα χρησιμοποιήσει ομοσπονδιακά κονδύλια μόνο αν το έπραττε και ο Τζον Μακέιν, που ήδη χρησιμοποιεί ποσά που συγκέντρωσε από ιδιώτες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη