Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο μπορούν να προσφύγουν και σε πολιτικά δικαστήρια

Οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο μπορούν να προσφύγουν και σε πολιτικά δικαστήρια

Με απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε με ψήφους 5-4 ότι οι κρατούμενοι ύποπτοι για τρομοκρατική δραστηριότητα στο Γκουαντάναμο έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να προσφύγουν κατά της κράτησής τους και σε πολιτικά δικαστήρια.

95

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την Πέμπτη με ψήφους 5-4 ότι οι αλλοδαποί κρατούμενοι ύποπτοι για τρομοκρατική δραστηριότητα στο Γκουαντάναμο έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να προσφύγουν κατά της κράτησής τους και σε μη στρατιωτικά δικαστήρια.

Στην εισήγησή του ο δικαστής Κένεντι γράφει ότι «το Σύνταγμα και οι νόμοι έχουν σχεδιαστεί για να επιβιώνουν και να παραμένουν σε ισχύ και σε εξαιρετικές περιστάσεις». Το Δικαστήριο έκρινε ακόμη ότι, αντίθετα με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, ο χαρακτηρισμός τους ως «εχθρικών μαχητών» είναι ανεπαρκής.

Αντίθετα, στην δική του εισήγηση ένας από τους δικαστές που μειοψήφησαν επικρίνει την πλειοψηφία γιατί καταργεί «το πιο γενναιόδωρο σύνολο προνοιών που δόθηκε σε αλλοδαπούς που κρατούνται από αυτήν τη χώρα ως εχθρικοί μαχητές».

* Με δηλώσεις ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τονίζει ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση του Δικαστηρίου αλλά θα την τηρήσει. Προσέθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απόφαση και θα κρίνει αν χρειάζονται αλλαγές στην υπάρχουσα νομοθεσία.

Από το 2004 το Ανώτατο Δικαστήριο έχει εκδώσει συνολικά τρεις αποφάσεις σχετικά με τους κρατούμενος αυτούς, οι οποίοι παραμένουν έγκλειστοι στην βάση για χρόνια χωρίς να τους επιβληθεί κατηγορίες. Το Δικαστήριο έκρινε ότι όσοι είναι κρατούμενοι χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες μπορούν να προσφύγουν σε πολιτικά δικαστήρια και να ζητήσουν από την κυβέρνηση να δικαιολογήσει την κράτησή τους.

Στη βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα κρατούνται περίπου 270 άνδρες και τους καταλογίζονται διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα ή τους Ταλιμπάν.

Οι συνθήκες κράτησής τους και η δυσκολία για την επικοινωνία με τους συνηγόρους τους έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός ΗΠΑ και την παρέμβαση διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων που ζητούν το κλείσιμο της φυλακής και την διεξαγωγή δίκαιης δίκης για τους κρατούμενους

Παρά την απόφαση, δεν είναι γνωστό αν οι κρατούμενοι θα μπορέσουν να προσφύγουν αμέσως στα δικαστήρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024