Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι τιμές των τροφίμων θα παραμείνουν υψηλές και την επόμενη δεκαετία, λένε ΟΟΣΑ και FAO

Οι τιμές των τροφίμων θα παραμείνουν υψηλές και την επόμενη δεκαετία, λένε ΟΟΣΑ και FAO

Οι τιμές των τροφίμων τα επόμενα χρόνια θα υποχωρήσουν από τα τρέχοντα επίπεδα-ρεκόρ, ωστόσο θα παραμείνουν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, τονίζουν ο ΟΟΣΑ και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. H Παγκόσμια Τράπεζα υπόσχεται 1,2 δισ. δολάρια.

27

Οι τιμές των τροφίμων τα επόμενα χρόνια θα υποχωρήσουν από τα τρέχοντα επίπεδα-ρεκόρ, ωστόσο θα παραμείνουν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, τονίζουν σε κοινή έκθεσή τους ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Στην έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του FAO από τις 3 μέχρι τις 5 Ιουνίου στη Ρώμη τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει μία πραγματική ανάγκη για την ενίσχυση της ανάπτυξης στις φτωχές χώρες και την παροχή βοήθειας ώστε να αναπτύξουν την προσφορά αγροτικών προϊόντων σε μία σταθερή βάση.

Οι δύο διεθνείς οργανισμοί καλούν τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν πολιτικές όπως η προστασία των εγχώριων παραγωγών με τη στήριξη των τιμών (επιδοτήσεις), οι εισαγωγικοί δασμοί και οι φόροι επί των εξαγωγών.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι 22 χώρες , οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην Αφρική, είναι «ιδιαίτερα ευάλωτες» στην εκτόξευση των τιμών των προϊόντων διατροφής και των καυσίμων.

Η εκτόξευση των τιμών των ειδών διατροφής και των καυσίμων απειλεί την μακροοικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη, ιδιαίτερα των χωρών με χαμηλά δημόσια έσοδα που είναι απόλυτα εξαρτημένες από τις εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων, επισημαίνεται στην έκθεση.

Στην έκθεση μνημονεύονται 22 εξαιρετικά ευάλωτες χώρες «εξαιτίας του υψηλού επιπέδου χρόνιου υποσιτισμού (άνω του 30%) σε συνδυασμό με την ισχυρή εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων (100% στις περισσότερες χώρες) και από τις εισαγωγές δημητριακών για δική τους κατανάλωση».

Η Ερυθραία, ο Νίγηρας, οι Κομόρες, η Μποτσουάνα, η Αϊτή και η Λιβερία είναι «εξαιρετικά ευάλωτες», διότι σε αυτές τις χώρες συντρέχουν και οι τρεις παράγοντες κινδύνου σε υψηλά επίπεδα.

Οι υπόλοιπες χώρες είναι το Μπουρούντι, το Τατζικιστάν, η Σιέρα Λεόνε, η Ζιμπάμπουε, η Αιθιοπία, η Ζάμπια, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Μοζαμβίκη, η Τανζανία, η Γουϊνέα-Μπισάου, η Μαδαγασκάρη, το Μαλάουϊ, η Καμπότζη, Βόρεια Κορέα, η Ρουάντα και η Κένυα.

Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συγκεντρωθούν την ερχόμενη Πέμπτη στη Ρώμη για να συζητήσουν τα προβλήματα της αύξησης των τιμών των ειδών διατροφής, τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, της χρήσης βιοκαυσίμων και θέματα ασφάλειας των τροφίμων.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, η Τράπεζα θα αποδεσμεύσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Από αυτά τα 200 εκατομμύρια θα δοθούν με τη μορφή δωρεάς στο Τζιμπουτί, την Αϊτή και τη Λιβερία.

Ο Ρ.Ζέλικ προσέθεσε ότι η επισιτιστική κρίση έχει σαν αποτέλεσμα το φτωχότερο στρώμα του παγκόσμιου πληθυσμού να αριθμεί δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024