Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιέσεις από τον πρόεδρο Μπους κατά του ψηφίσματος για την γενοκτονία των Αρμενίων

Πιέσεις από τον πρόεδρο Μπους κατά του ψηφίσματος για την γενοκτονία των Αρμενίων

Από πολύ υψηλό επίπεδο απευθύνονται πλέον οι πιέσεις για να μην εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισμα στο οποίο η σφαγή των Αρμενίων θα χαρακτηρίζεται γενοκτονία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ο.Μπους και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις πιέζουν ώστε η Βουλή να μην λάβει την απόφαση.

95

Από πολύ υψηλό επίπεδο απευθύνονται πλέον οι πιέσεις για να μηνεγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισμα στο οποίο η σφαγή των Αρμενίων θα χαρακτηρίζεται γενοκτονία.

Οπρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ο.Μπουςκαι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις πιέζουν ώστε η Βουλή να μην λάβει την απόφαση.

Ο Τζορτζ Ο.Μπους την Τετάρτη απηύθυνε δημόσια έκκληση να απορρίψουν το κείμενο απόφασης τονίζοντας πως κάτι τέτοιο πρόκειται να «ζημιώσει πολύ» τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. «Τέτοια απόφαση δεν συνιστά την ορθή απάντηση στις μαζικές αυτές δολοφονίες, που σφράγισαν την Ιστορία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η έγκριση θα είναι «πολύ προβληματική» για τις προσπάθειες των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή. Παρόμοια δήλωσε έκανε και ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκειτς.

Η ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων είναι προγραμματισμένη για το βράδυτης Τετάρτης (ώρα Ελλάδας). Αν και η πλειοψηφία των μελών τάσσεται υπέρ, είναι ισχνή και πιθανολογείται ότι ορισμένα μέλη τελικά θα καμφθούν.

Η Τουρκία αντιτίθεται σφοδρά επισημαίνοντας ότι τυχόν έγκριση θα ζημιώσει βαρύτατα τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

«Προσπαθώ να πείσω του αμερικανούς νομοθέτες να μην κάνουν ένα ιστορικό λάθος» δήλωσε ο Εγκεμέν Μπαγκίς, συνεργάτης του Τούρκου πρωθυπουργού επί της εξωτερικής πολιτικής. Ο Μπαγκίς τόνισε ακόμα ότι η έγκριση θα δυσχεράνει την τουρκοαμερικανική συνεργασία.

Στις ΗΠΑ ανησυχούν για το ότι Τουρκία θα περιορίσει την χρήση ή ακόμα και θα κλείσει την βάση του Ιντσιρλίκ που χρησιμοποιείται ευρέως από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο ισχυρισμός για την γενοκτονία είναι «διεθνές, ιμπεριαλιστικό, ιστορικό ψεύδος» υποστήριξε στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος AKP μιλώντας στο πρακτορείο Anatolia.

Υπέρ της έγκρισης πιέζουν, από την πλευρά τους, οργανώσεις Αρμενίων που διαβιούν στις ΗΠΑ όπως και ο αρχηγός της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας.

Την Τετάρτη, η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία εξέδωσε προειδοποιήσεις στους αμερικανούς πολίτες εφιστώντας την προσοχή τους για «διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις αντιαμερικανισμού». Ήδη σημειώθηκαν μικρής κλίμακας διαμαρτυρίες από μέλη αριστερού κόμματος.

Περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι θανατώθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, γεγονός που για πολλούς ιστορικούς συνιστά την πρώτη γενοκτονία του περασμένου αιώνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024