Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος, λέει ο Βλ.Πούτιν στην ΕΕ με το βλέμμα στην Πολωνία

Η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος, λέει ο Βλ.Πούτιν στην ΕΕ με το βλέμμα στην Πολωνία

Την έντονη δυσφορία της Μόσχας για τη στάση της Πολωνίας και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, έναντι της Ρωσίας, στις σχέσεις της με την Ευρωπαική Ένωση, εκφράζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν με άρθρο του στους Financial Times.

27

Την έντονη δυσφορία της Μόσχας για τη στάση της Πολωνίας και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, έναντι της Ρωσίας, στις σχέσεις της με την Ευρωπαική Ένωση, εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι διακινδυνεύουν να δημιουργήσουν νέες διαιρέσεις στην Ευρώπη βλέποντας τη Ρωσία ως εχθρό και όχι ως στρατηγικό εταίρο.

Σε άρθρο του στους Financial Times, που δημοσιεύεται στο φύλλο της Τετάρτης, ο κ.Πούτιν γράφει ότι «ορισμένοι στην Ευρώπη προσπαθούν να εντάξουν τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας στο απαρχαιωμένο μοντέλο του φίλου ή εχθρού αλλά δεν πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος από την αύξηση της αλληλεξάρτησης μεταξύ των δύο πλευρών».

«Τέτοια στερεότυπα έχουν ελάχιστη σχέση με τη λογική, αλλά η συνεχής επιρροή τους στην πολιτική σκέψη και πρακτική απειλεί να δημιουργήσει νέες διαιρέσεις στην Ευρώπη», αναφέρει ο κ. Πούτιν, ο οποίος ζητεί «να μην χρησιμοποιείται το παρελθόν για να μας διαιρέσει γιατί δεν μπορούμε να ξαναγράψουμε την ιστορία»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν κατονομάζει την Πολωνία, αλλά η εφημερίδα εκτιμά ότι σαφώς είχε στην οπτική του την Πολωνία και τις άλλες επτά χώρες του πάλαι ποτέ «ανατολικού μπλοκ» που έγιναν μέλη της ΕΕ το 2004.

Η Πολωνία εμποδίζει τη συναίνεση στην ΕΕ στο θέμα της έναρξης συνομιλιών με τη Ρωσία για μία νέα σχέση των δύο πλευρών ως «στρατηγικών εταίρων», ζητώντας από τη Μόσχα να σταματήσει ή να υποσχεθεί ότι θα σταματήσει την απαγόρευση εισαγωγών στα πολωνικά τρόφιμα.

Χθες, Τρίτη, ο Πολωνός πρωθυπουργός Γιάροσλαβ Κατσίνσκι απείλησε με βέτο, αν η ΕΕ δεν έκανε δεκτούς τους όρους που είχε θέσει σε επιστολή στη φινλανδική προεδρία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επιστολής.

Ο κ. Πούτιν είπε επίσης ότι ευελπιστεί ότι στο Ελσίνκι θα υπάρξει πρόοδος προς ένα νέο σύμφωνο συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας το οποίο θα αντικαταστήσει το σημερινό που λήγει το 2007.

«Ο στόχος μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας έτσι ώστε η Ρωσία και η ΕΕ να μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον ως εταίροι και σύμμαχοι» γράφει ο κ. Πούτιν και προσθέτει ότι οι μελλοντικές συνομιλίες δεν πρέπει να υποβαθμιστούν σε ανταλλαγή παραπόνων.

Κατά τον Ρώσο πρόεδρο, οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας ωριμάζουν με συνεργασία στους τομείς της διεθνούς ασφάλειας, της βιομηχανίας και της δικαιοσύνης.

«Παρά τις τακτικές διαφορές μας έχουμε κοινή επιθυμία να βρεθεί μια δίκαιη λύση στα πιο περίπλοκα διεθνή προβλήματα, όπως η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και ο πυρηνικός φάκελος του Ιράν», γράφει.

Η εντολή για την έναρξη των συνομιλιών με τη Ρωσία απαιτεί ομοφωνία και ενδεχόμενο αποτυχίας να επιτευχθεί θα προκαλέσει αμηχανία στην ΕΕ. Τα θέματα του διαλόγου θα αφορούν στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως την ενέργεια, καθώς η Ρωσία προμηθεύει το 30% της ενέργειας στην ΕΕ.

Η ρωσική απαγόρευση στις εισαγωγές κρέατος και άλλων πολωνικών τροφίμων αποδίδεται από τη Μόσχα στην ανακάλυψη πλαστών κτηνιατρικών πιστοποιητικών πριν από ένα χρόνο.

Η Ρωσία απέρριψε την προσφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μεσολαβήσει, λέγοντας ότι ήταν ένα διμερές βήμα που έγινε «σε απάντηση της απάτης».

Από την πλευρά της η Πολωνία χαρακτηρίζει «πολιτική» την απαγόρευση και διαβεβαιώνει ότι καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για να κάνει εξαγωγές στη ρωσική αγορά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024