Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε θέση μάχης οι Γάλλοι φοιτητές την Πέμπτη - Στο κενό η παρέμβαση Σιράκ

Σε θέση μάχης οι Γάλλοι φοιτητές την Πέμπτη – Στο κενό η παρέμβαση Σιράκ

Στο θέμα των φοιτητικών διαδηλώσεων κατά του νόμου που επιτρέπει την απόλυση νέων χωρίς καταβολή αποζημιώσεων παρενέβη ο Γάλλος πρόεδρος. Όμως, η πρόταση Σιράκ για νέο γύρο διαλόγου έπεσε στο κενό και οι φοιτητές λαμβάνουν ξανά θέση μάχης την Πέμπτη.

31

Στο θέμα των φοιτητικών διαδηλώσεων κατά του νόμου που επιτρέπει την απόλυση νέων έως 26 ετών αναιτιολόγητα και χωρίς καταβολή αποζημιώσεων κατά τα δύο πρώτα έτη της απασχόλησής τους παρενέβη την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος.

Η πρόταση Σιράκ για νέο γύρο διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων έπεσε, όμως, στο κενό με τα συνδικάτα να επιμένουν στις κινητοποιήσεις. Τα συνδικάτα και η γαλλική Αριστερά ζητούν από την κυβέρνηση να αναστείλει πρώτα το Συμβόλαιο Πρώτης Πρόσληψης (CPE) και εν συνεχεία οι εργαζόμενοι να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Θέλω να αρχίσει αυτός ο διάλογος» δήλωσε ο Σιράκ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ. Ο Γάλλος ηγέτης αναγνώρισε τα «ερωτηματικά και τους φόβους» που απορρέουν από το νέο νόμο, αλλά τόνισε την ανάγκη να «σπάσει ο φαύλος κύκλος» της ανασφάλειας στην αγορά εργασίας της Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εξεταστούν τα περαιτέρω μέτρα και να αποκλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις. «Είμαστε όλοι ανοιχτοί στο διάλογο» τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεχόμενης ημέρας διαδηλώσεων χθες στο Παρίσι, νεαροί συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Τραυματίστηκαν εννέα αξιωματικοί της αστυνομίας και συνελήφθησαν τουλάχιστον εννέα άτομα. Για το συγκεκριμένο περιστατικό οδηγούνται ενώπιον δικαστηρίου τέσσερις φοιτητές και ένας άστεγος, τα πρώτα άτομα που αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη.

Την Τετάρτη ομάδα 50 φοιτητών πραγματοποίησε σύντομη έφοδο στα περιφερειακά γραφεία του συντηρητικού κόμματος του Ζακ Σιράκ στο Μπορντό, της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Αποχώρησαν δίχως να προκληθούν επεισόδια όταν έφθασαν στην περιοχή δυνάμεις της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Παιδείας, τουλάχιστον 17 από τα 84 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας παραμένουν υπό κατάληψη, ενώ η μεγαλύτερη φοιτητική ένωση της χώρας UNEF ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 59.

Σε θέσεις μάχης Πέμπτη και Σάββατο

Όλα τα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς, από το σοσιαλιστικό κόμμα έως και τους τροτσκιστές, όπως και τους οικολόγους, ζήτησαν με κοινό ανακοινωθέν να υποστηριχθούν με αθρόα συμμετοχή οι λαϊκές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη και το Σάββατο.

Ζητούν επίσης από τη γαλλική κυβέρνηση να αποσυρθεί αμέσως ο σχετικός νόμος εγκρίθηκε πρόσφατα μόνον από την κυβερνητική πλειοψηφία. Για την Πέμπτη προβλέπονται μόνο φοιτητικές κινητοποιήσεις, ενώ το Σάββατοι οι διαδηλώσεις θα είναι ευρύτερου χαρακτήρα και θα λάβουν χώρα σε όλη τη Γαλλία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024