Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζεται η κόντρα γαλλικής κυβέρνησης και φοιτητών για το CPE

Συνεχίζεται η κόντρα γαλλικής κυβέρνησης και φοιτητών για το CPE

«Καυτή» άνοιξη υπόσχονται στη γαλλική κυβέρνηση οι φοιτητές και τα συνδικάτα που ζητούν την κατάργηση του νόμου που επιτρέπει την απόλυση νέων κάτω των 26 ετών χωρίς καταβολή αποζημιώσεων. Του νόμου υπεραμύνθηκε πάντως ο πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

31

«Καυτή» άνοιξη υπόσχονται στη γαλλική κυβέρνηση οι φοιτητές και τα συνδικάτα που ζητούν την κατάργηση του νόμου που επιτρέπει την απόλυση νέων κάτω των 26 ετών χωρίς καταβολή αποζημιώσεων (CPE).

Μετά τη βίαιη καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων στη Σορβόννη (πρώτη φορά μετά το Μάη του 68), οι πρυτάνεις τριών γαλλικών πανεπιστημίων ζήτησαν από την κυβέρνηση να καταργήσει τον επίμαχο νόμο.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν υπεραμύνθηκε του νόμου, αλλά δήλωσε ταυτόχρονα ανοιχτός στο διάλογο με τα συνδικάτα και τους εργοδότες.

Οι φοιτητές όμως απορρίπτουν την πρόταση αυτή. «Είναι ένα μεγάλο ανέκδοτο. Δεν είναι μόνο μία διαμαρτυρία κατά του CPE, αλλά γενικότερα κατά του τρόπου που λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση, που είναι απολυταρχικός» δηλώνει η Ελίζ Ζιλιέν, 19χρονη φοιτήτρια Λογοτεχνίας.

Εκατοντάδες φοιτητές βρέθηκαν και πάλι τη Δευτέρα αντιμέτωποι με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έξω από τη Σορβόννη και προσπάθησαν να εισέλθουν στο χώρο του πανεπιστημίου, από όπου είχαν απομακρυνθεί βιαίως το Σάββατο. Τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στηρίζουν και οι μαθητές των λυκείων, οι οποίοι συμμετείχαν σε συνέλευση των φοιτητών της Σορβόννης στην παρακείμενη Ιατρική Σχολή. Το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης παραμένει κλειστό.

Η πρόταση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν, γνωστή ως Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης (CPE) είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στη Γαλλία, με τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν ότι αποτελεί μία σοβαρή οπισθοδρόμηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024