Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θα ξεπεράσουν τους 30.000 οι νεκροί από τον σεισμό στο Πακιστάν

Θα ξεπεράσουν τους 30.000 οι νεκροί από τον σεισμό στο Πακιστάν

Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των θυμάτων από το χτύπημα του Εγκέλαδου στα σύνορα της Ινδίας με το Πακιστάν. Οι νεκροί έχουν ήδη φθάσει τους 20.000 και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 30.000. Αγώνας δρόμου για τους διασώστες. Κινητοποιείται η διεθνής κοινότητα.

30

Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των θυμάτων από το χτύπημα του Εγκέλαδου στα σύνορα της Ινδίας με το Πακιστάν. Οι νεκροί έχουν ήδη φθάσει τους 20.000 και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 30.000. Οι τραυματίες υπολογίζονται σε 42.000. Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές…

Στο Πακιστάν, χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε ανοικτούς χώρους, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν με εντατικούς ρυθμούς την αναζήτηση επιζώντων στα ερείπια.

Η δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε σε βάθος έξι χιλιομέτρων και διήρκεσε περίπου 2 λεπτά, με αποτέλεσμα να «εξαφανιστούν» ολόκληρα χωριά, ενώ στο Ισλαμαμπάντ κατέρρευσαν πολλά κτίρια.

Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί από 4,5 έως 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να προκληθούν περαιτέρω ζημιές στις τηλεπικοινωνίες.

Η πόλη Μουζαφαραμπάντ υπέστη μεγάλο πλήγμα, με το 50% των κτισμάτων της -περιλαμβανομένου ενός στρατιωτικού νοσοκομείου- να έχουν καταρρεύσε. Μεγάλες ζημιές υπέστησαν πόλεις γύρω από την Μουζαφαραμπάντ και πολλά χωριά κατά μήκος της οδού Καράκουρουμ, του «Δρόμου του Μεταξιού» που συνδέει το Πακιστάν με την Κίνα.

Στο Μπαλακότ του βόρειου Πακιστάν γονείς με φτυάρια και αξίνες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν περισσότερα από 850 παιδιά που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια δύο σχολείων.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Αφτάμπ Αχμέντ Χαν Σερπάο δήλωσε ότι το μεσημέρι της Κυριακής ο αριθμός των νεκρών είχε ανέλθει σε 19.400 και των τραυματιών σε 42.000, ωστόσο ο εκπρόσωπος των Ένοπλων Δυνάμεων του Πακιστάν στρατηγός Σαουκάτ Σουλτάν δήλωσε στο CNN ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί και ίσως αγγίξει τους 30.000 νεκρούς. Την ίδια άποψη συμμερίζονται αξιωματούχοι στο τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά, μόλις δύο άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανοί από τα ερείπια πολυκατοικίας στο Ισλαμαμπάντ. Στο Πακιστάν έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος από την Κυριακή.

Στο ελεγχόμενο από την Ινδία Κασμίρ έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 583 άτομα. Μόνο στην πόλη Ούρι, στα σύνορα με το Πακιστάν, ισοπεδώθηκαν τέσσερα κτίρια με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 120 άνθρωποι.

Διεθνής κινητοποίηση

Ο Πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ, που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, έκανε λόγo για μια τεράστια δοκιμασία για όλους και πρόσθεσε ότι χρειάζεται θάρρος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια: «Διαθέτουμε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά χρειαζόμαστε οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε την τραγωδία. Έχουμε μεγάλη ανάγκη από φάρμακα, σκηνές και ελικόπτερα για να φθάσουμε στους ανθρώπους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές» εξήγησε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ο. Μπους, έκανε λόγο για «τρομερή τραγωδία». Η Ουάσινγκτον θα αποστείλει στο Πακιστάν οκτώ στρατιωτικά ελικόπτερα, δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 με σκεπάσματα, αντίσκηνα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης, χορηγεί οικονομική βοήθεια ύψους 400.000 δολαρίων μέσω του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού στους σεισμοπαθείς.

Στο Παρίσι, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα αποστέλλει στο Πακιστάν ένα ιατρικό επιτελείο μαζί με φάρμακα και συστήματα καθαρισμού του νερού, ενώ αργότερα θα αποσταλεί και δεύτερο αεροπλάνο με αντίσκηνα, σκεπάσματα και τρόφιμα.

Στη Στοκχόλμη, η υπηρεσία διασώσεων του υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα αποσταλεί στο Πακιστάν 75 μεγάλα αντίσκηνα ειδικά κατασκευασμένα για το χειμώνα και κουβέρτες.

Η Δανία ανακοίνωσε ότι θα κάνει μία δωρεά ύψους 10 εκατομμυρίων κορωνών (1,34 εκατομ. ευρώ) για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις διάσωσης στο Πακιστάν. Στη σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι από τα χρήματα αυτά τα μισά θα διοχετευθούν μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και τα άλλα μισά μέσω του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι υπέγραψε διάταγμα για την επείγουσα παροχή βοήθειας στο γειτονικό Πακιστάν. Η αποστολή, που περιλαμβάνει τέσσερα ελικόπτερα, 50 γιατρούς, πέντε νοσηλευτέες και τρεις τόνους φάρμακα, θα αναχωρήσει για το Πακιστάν το πρωί της Δευτέρας.

Η Διεθνής Ομοσπονδία των Υπηρεσιών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ανακοίνωσαν ότι απέστειλαν μία ομάδα αποτίμησης και διάσωσης στο Μουχαφαραμπάντ του πακιστανικού Κασμίρ, περιοχή που επλήγη περισσότερο από τη μανία του Εγκέλαδου.

Από ελληνικής πλευράς, δωδεκαμελές διασωστικό κλιμάκιο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης είναι σε ετοιμότητα για να μεταβεί στις πληγείσες, από τον καταστροφικό σεισμό, περιοχές του Πακιστάν και να συνδράμει στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των θυμάτων.

Το κλιμάκιο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης έχει στη διάθεσή του ένα ειδικό όχημα πλήρως εξοπλισμένο και τα μέλη της ομάδας αναμένουν το «πράσινο φως» για να αναχωρήσουν για τις πληγείσες περιοχές.

Στην έκκληση δήλωσαν ότι θα ανταποκριθούν επίσης η Κίνα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024