Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χιλιάδες θύματα από σεισμό 7,6 Ρίχτερ που συγκλόνισε Ινδία και Πακιστάν

Χιλιάδες θύματα από σεισμό 7,6 Ρίχτερ που συγκλόνισε Ινδία και Πακιστάν

Ισχυρότατος σεισμός 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε το Σάββατο το βόρειο Πακιστάν και έγινε αισθητός στην Ινδία και το Αφγανιστάν. Ξεπερνούν τους 3.000 οι νεκροί, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση του τραγικού απολογισμού.

28

Ισχυρότατος σεισμός 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε το Σάββατο το βόρειο Πακιστάν και έγινε αισθητός στην Ινδία και το Αφγανιστάν.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ, ενώ στο ινδικό τμήμα οι νεκροί υπολογίζονται στους 300, σύμφωνα με δήλωση του Ινδού υπουργού Πληροφόρησης, Σ.Τζαϊπάλ Ρεντί. Περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στο Βορειο-Δυτικό Σύνορο, στη μεθόριο με το Αφγανιστάν.

«Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική σε πολλές περιοχές. Οι δρόμοι είναι αποκομμένοι και θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες για να έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Αυτοί οι αριθμοί είναι προσωρινοί, ο απολογισμός θα είναι μεγαλύτερος» δήλωσε ο αστυνομικός αξιωματούχος Ριφάτ Πασά.

Στο Κασμίρ έχουν ισοπεδωθεί ολόκληρα χωριά, ενώ ορισμένες περιοχές καταστράφηκαν ολοσχερώς. Στο Αφγανιστάν αναφέρονται επίσης πολλά θύματα, αλλά οι πληγείσες περιοχές στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας είναι δύσκολα προσβάσιμες, με αποτέλεσμα οι αρχές να μην είναι μέχρι στιγμής σε θέση να δώσουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία.

Περίπου 400 μαθητές σκοτώθηκαν στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε την περιοχή, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν δύο σχολικά κτίρια.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή του Πεσαβάρ, ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση δύο σχολικών κτιρίων στην περιοχή Μανσέρα. Στην πρώτη περίπτωση βρήκαν τραγικό θάνατο 350 και στη δεύτερη 50 μαθητές, κορίτσια στη μεγαλύτερή τους πλειοψηφία, όταν καταπλακώθηκαν από τα ερείπια.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και περίπου 200 Πακιστανοί στρατιώτες. Στο Ισλαμαμπάντ έχουν καταρρεύσει δύο 12ώροφα κτίρια, παγιδεύοντας στα ερείπια πολλούς ανθρώπους. Αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι τα δύο κτίρια είχαν συνολικά 75 διαμερίσματα.

Από τα δύο αυτά κτίρια ωστόσο προέκυψε και η πρώτη καλή είδηση, καθώς αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ότι τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να βγάλουν ζωντανούς από τα ερείπια 82 ανθρώπους. Αλλοι 11 όμως ανασύρθηκαν νεκροί.

«Έχουμε πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς στο Κασμίρ, στην περιοχή Μανσέχρα, 50 χιλιόμετρα βορείως του Ισλαμαμπάντ, καθώς και σε άλλες ζώνες του Βορρά. Δεν έχουμε ακόμη ακριβή εκτίμηση, αλλά ο απολογισμός μπορεί να είναι πολύ βαρύς» τόνισε εκπρόσωπος των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο πακιστανικό Κασμίρ, σε απόσταση περίπου 95 χιλιομέτρων από το Ισλαμαμπάντ. Τις ώρες που ακολούθησαν τον κύριο σεισμό έγιναν αισθητές έξι μετασεισμικές δονήσεις και μια πολύ ισχυρή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση επιζώντων και την προσέγγιση όσων έχουν παγιδευτεί σε γκρεμισμένα κτίρια.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή επίσης στις πρωτεύουσες της Ινδίας και του Αφγανιστάν. Στην Ινδία, έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής ο θάνατος 213 ανθρώπων. Οι μεγαλύτερες καταστροφές παρατηρούνται στο ινδικό Κασμίρ και τα περισσότερα θύματα είναι στρατιώτες, οι οποίοι περιπολούσαν στη μεθόριο.

Στο ανατολικό Αφγανιστάν, ένα μικρό κορίτσι σκοτώθηκε μετά την κατάρρευση σπιτιού. Ένα άλλο παιδί έχασε τη ζωή του στην Καμπούλ.

Ο σεισμός, που κράτησε γύρω στο ένα λεπτό, προκάλεσε πανικό στην Καμπούλ και άλλες πόλεις του ανατολικού και βορειοανατολικού Αφγανιστάν, όπου οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν ανθρώπους να ουρλιάζουν από το φόβο τους μέσα στα σπίτια τους στο Ισλαμαμπάντ.

Αρωγή από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση επείγουσας βοήθειας μέχρι τριών εκατομμυρίων ευρώ στους πληγέντες από τον σεισμό. Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι το ποσόν αυτό μπορεί να αποδεσμευθεί σε μια μέρα, εάν οι οργανώσεις αρωγής το ζητήσουν.

Ένα αεροπλάνο που διέθεσε η Ελβετία και ναύλωσε το γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ απογειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με προορισμό το Ισλαμαμπάντ για το συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές. Το Πακιστάν ζήτησε ήδη διεθνή βοήθεια.

Το Παρίσι απέστειλε στο Πακιστάν 25 διασώστες και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων μέσα στα ερείπια, αλλά και ειδικά μηχανήματα για την κοπή τσιμέντου.

Επικοινωνία με τους πρέσβεις του Πακιστάν και της Ινδίας στην Ελλάδα είχε, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του καταστροφικού σεισμού που έπληξε περιοχές των δύο χωρών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης κ. Χ. Ροκανάς, κατόπιν εντολής και οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτη.

Ο κ. Ροκανάς, αφού εξέφρασε τα αισθήματα συμπάθειας και αλληλεγγύης της ελληνικής πλευράς, γνωστοποίησε την ετοιμότητα της χώρας μας να συμβάλλει στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές, με την αποστολή Ομάδας ΕΜΑΚ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024