Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας υιοθέτησε η Κομισιόν

Δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας υιοθέτησε η Κομισιόν

Δέσμη μέτρων στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας υιοθέτησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Περιλαμβάνεται η καταγραφή και η αποθήκευση των στοιχείων στις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές συνομιλίες.

51

Δέσμη μέτρων στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας υιοθέτησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ύστερα από εισήγηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν και αρμόδιου για τη Δικαιοσύνη και την Ασφάλεια επιτρόπου Φράνκο Φρατίνι, η Επιτροπή προτείνει τη λήψη τεσσάρων μέτρων που αφορούν συγκεκριμένα:

– Την υιοθέτηση πρότασης κοινοτικής οδηγίας σχετικά με την καταγραφή και την αποθήκευση των στοιχείων στις τηλεφωνικές συνομιλίες και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

– Τη λήψη απόφασης για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης τρομοκρατικών επιθέσεων.

– Την υιοθέτηση απόφασης για την υπογραφή από την ΕΕ της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το «ξέπλυμα» χρήματος και τις πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

– Την υιοθέτηση ανακοίνωσης με θέμα «στρατολόγηση τρομοκρατικών οργανώσεων: H καταπολέμηση των παραγόντων που συντελούν στη βία».

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την καταγραφή και αποθήκευση των στοιχείων στις τηλεφωνικές συνομιλίες και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες προβλέπεται ότι όλοι οι οργανισμοί και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα έχουν την υποχρέωση να αποθηκεύουν τις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες των πελατών τους.

Δηλαδή, την πηγή και τον αποδέκτη κάθε τηλεφωνικής κλήσης, γραπτού μηνύματος και e-mail, καθώς και την ακριβή ώρα της συνδιάλεξης, αλλά όχι το περιεχόμενό τους.

Τα στοιχεία αυτά θα διατίθενται στις αρμόδιες αρχές προστασίας δεδομένων κάθε κράτους-μέλους. Προβλέπεται ακόμη ότι τα στοιχεία κινητής και σταθερής τηλεφωνίας θα αποθηκεύονται για ένα χρόνο και τα στοιχεία από το Internet για έξι μήνες, ενώ οι εταιρείες θα αποζημιώνονται για το κόστος εγκατάστασης του απαραίτητου λογισμικού συστήματος.

Εξάλλου, η οικονομική ενίσχυση ύψους 7 εκατ. ευρώ, που προτείνει η Επιτροπή, προορίζεται για την υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί τον προηγούμενο Ιούλιο για την αποθήκευση και εμπορία εκρηκτικών υλικών. Στόχος είναι, επίσης, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των διωκτικών Αρχών για τη διασφάλιση της ανταλλαγής πληροφοριών και της διαχείρισης κρίσεων.

Ακόμη, η Επιτροπή απευθύνει έκκληση προς τα 46 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να εφαρμόσουν μέτρα για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» χρήματος και να υλοποιήσουν τα μέτρα που δρομολογούνται ήδη σε κοινοτικό επίπεδο για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Τέλος, η υιοθέτηση της ανακοίνωσης με θέμα «στρατολόγηση τρομοκρατικών οργανώσεων: H καταπολέμηση των παραγόντων που συντελούν στη βία» έχει στόχο να αναληφθούν δράσεις, που θα συμπληρώνουν τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, και τα οποία θα επικεντρωθούν στις ρίζες της τρομοκρατίας δίνοντας έμφαση στις πολιτικές ενσωμάτωσης των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες, το διαπολιτιστικό και διαθρησκευτικό διάλογο, την παιδεία και το ρόλο της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του Διαδικτύου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024