Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δικαστική απόφαση για τη σφαγή του Νανκίν πυροδοτεί περαιτέρω τη σινο-ιαπωνική κρίση

Δικαστική απόφαση για τη σφαγή του Νανκίν πυροδοτεί περαιτέρω τη σινο-ιαπωνική κρίση

Προς επιδείνωση των ήδη τεταμένων διμερών σχέσεων το Ανώτατο Δικαστήριο του Τόκιο απέρριψε την προσφυγή Κινέζων επιζήσαντων της σφαγής του Νανκίν (1937) για τη χορήγηση αποζημίωσης από την κυβέρνηση Κοϊζούμι. Ακυρώνονται μαζικά ταξίδια Ιαπώνων στο Πεκίνο.

51

Προς επιδείνωση των ήδη τεταμένων διμερών σχέσεων το Ανώτατο Δικαστήριο του Τόκιο απέρριψε την προσφυγή δέκα Κινέζων επιζήσαντων της σφαγής του Νανκίν (1937) για τη λήψη αποζημίωσης από την κυβέρνηση Κοϊζούμι. Ταυτόχρονα, Ιάπωνες τουρίστες ακυρώνουν μαζικά τις επισκέψεις τους σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ υπό το βάρος αντι-ιαπωνικών διαδηλώσεων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Τόκιο επικύρωσε την Τρίτη πρηγούμενη δικαστική απόφαση απόρριψης του αιτήματος αποζημίωσης σε Κινέζους που επέζησαν της σφαγής του Νανκίν, τους βομβαρδισμούς της ιαπωνικής πολεμικής αεροπορίας και των ιατριών πειραμάτων που πραγματοποιούσε σε κρατούμενους στη διαβόητη «Μονάδα 731».

Με τις αγωγές τους οι Κινέζοι επιζήσαντες των ωμοτήτων του Β Παγκοσμίου Πολέμου αξίωναν την καταβολή επίσημης αποζημίωσης από την κυβέρνηση του Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Αλυσιδωτή η αντίδραση της Κίνας… Σε μία κίνηση που επίσης δεν πρόκειται να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης -με τα ιαπωνικά βιβλία ιστορίας και τις έρευνες σε «γκρίζα» θαλάσσια ζώνη- η κινεζική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει από την UNESCO να κηρυχθεί το ιαπωνικό κέντρο πειραμάτων ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς για να θυμίζει τη φρίκη του πολέμου.

Στα εργαστήρια, οι φυλακές και τα κρεματόρια της «μονάδας 731», νοτίως της κινεζικής περιφέρειας Χεϊλονγκτζάνγκ, διενεργούνταν επί σειρά ετών (μεταξύ 1939 και 1945) πειράματα σε ανθρώπους για την ανάπτυξη όπλων μικροβιολογικού πολέμου, όμως η βουβωνική πανώλις, ο τύφος, ο άνθρακας και η χολέρα, σημειώνει το Associate Press.

Τουλάχιστον 3.000 ανθρώποι -περιλαμβανομένων πολιτών Κίνας, Ρωσίας, Μογγολίας και Κορέας- σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των πειραμάτων αυτών, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Εκτός της τοποθεσίας αυτής, περισσότεροι από 200.000 Κινέζοι σκοτώθηκαν από τα βιολογικά όπλα που παρήγαγε η «Μονάδα 731».

Ως συνέπεια της κρίσης, οι Ιάπωνες ακυρώνουν τις επισκέψεις τους στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ λόγω της μαζικής αντίδρασης στην απάλειψη ωμοτήτων του ιαπωνικού στρατού από τα νέα βιβλία ιστορίας της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, αλλά και της απόφασης Κοϊζούμι για τη διενέργεια ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε διαμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή.

Βάσει εκτιμήσεων ενώσεων ταξιδιωτικών πρακτορείων, μέχρι στιγμής έχει ακυρωθεί το 30% των οργανωμένων τουριστικών επισκέψεων από την Ιαπωνία στο Χονγκ Κονγκ και το ποσοστό αυτό μπορεί να φθάσει στο 50% για την ηπειρωτική Κίνα.

Όμως, και η ιαπωνική αστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη πως στο διάστημα των τριών τελευταίων εβδομάδων έχει καταγράψει 25 αντι-κινεζικές πράξεις βανδαλισμού. Οι 14 από αυτές τις πράξεις είχαν στόχο διπλωματικές αντιπροσωπείες του Πεκίνου και 11 επιχειρήσεις, πολιτιστικά κέντρα και κινέζικά σχολεία.

Στην Κίνα, η κυβέρνηση Ζιαμπάο προσφέρθηκε να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν στην ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια πρόσφατων αντι-ιαπωνικών διαδηλώσεων. Ζημιές έχουν σημειωθεί, επίσης, στην κατοικία του Ιάπωνα πρεσβευτή και στο ιαπωνικό προξενείο στη Σανγκάη.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής πρεσβείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση Κοϊζούμι αναμένει απάντηση στο αίτημά της προς την Κίνα για την καταβολή αποζημιώσεων για όλες αυτές τις ζημιές. Εντούτοις, δεν διαφαίνεται πρόθεση της κινεζικής κυβέρνησης να ικανοποιήσει το ιαπωνικό αίτημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024