Έπειτα από 18 ημέρες

Ουδεμία ανάμειξη ΕΤΑ στο μακελειό της Μαδρίτης, παραδέχεται τελικώς ο Ανχελ Αθέμπες

Ουδεμία ανάμειξη ΕΤΑ στο μακελειό της Μαδρίτης, παραδέχεται τελικώς ο Ανχελ Αθέμπες
«Δεν είπαμε στους Ισπανούς κανένα ψέμμα» υπογραμμίζει ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Μαδρίτη
Δέκα οκτώ ημέρες μετά το πρωτοφανές μακελειό στη Μαδρίτη ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ανχελ Αθέμπες παραδέχεται για πρώτη φορά ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ με τις αιματηρές επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο 190 ανθρώπων.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα ABC ο Ανχελ Αθέμπες απαντά λακωνικά στην ερώτηση εάν υπάρχει σήμερα οποιαδήποτε ένδειξη που συνδέει την ΕΤΑ με τις τρομοκρατικές επιθέσεις. «Στο πλαίσιο της έρευνας καμμία» ήταν η απάντηση του απερχόμενου επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας.

«Η ισλαμική τρομοκρατία είναι πολύ πολύπλοκη» απάντησε ο Ανχελ Αθέμπες στο ερώτημα «Ποιό ήταν το θεμελιώδες σφάλμα των ισπανικών κρατικών υπηρεσιών στις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου». Ο ίδιος, πάντως, δεν έδωσε στη δημοσιότητα κανένα επιπλέον στοιχείο για την πορεία των ερευνών.

Στις 11 Μαρτίου ο Αθέμπες είχε ανακοινώσει ότι η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA βρίσκεται πίσω από την τραγωδία. Έπειτα από την εμφάνιση των πρώτων ενδείξεων που έστρεφαν την έρευνα προς την εκδοχή της ισλαμικής τρομοκρατίας συνέχισε να επιμένει ότι «η ανάμειξη της ETA εξετάζεται κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο των ερευνών».

Πάντως, ο Ανχελ Αθέμπες ξεκαθαρίζει μιλώντας στην ABC: «Δεν μετανιώνω για τίποτα. Δεν είπαμε κανένα ψέμα. Είπα στους Ισπανούς αυτό που πίστευα ότι πρέπει να γνωρίζουν, χωρίς να προκαταλάβω την έρευνα, αλλά με πλήρη διαύγεια. [...] Πράξαμε αυτό που έπρεπε να πράξουμε χωρίς να σκεφτούμε τις επιπτώσεις που αυτό μπορούσε να έχει στις εκλογές».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη