Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ασυμφωνία ισπανικής κυβέρνησης και ειδικών για τους δράστες των επιθέσεων στη Μαδρίτη

Ασυμφωνία ισπανικής κυβέρνησης και ειδικών για τους δράστες των επιθέσεων στη Μαδρίτη

Η ισπανική κυβέρνηση συνεχίζει να αποδίδει στην EΤΑ την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Μαδρίτη, όμως ειδικοί της αντιτρομοκρατικής εκφράζουν επιφυλάξεις. Μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα οδήγησε την αστυνομία σε ύποπτο φορτηγό. Το Σάββατο οι πρώτες 40 κηδείες.

36

Αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη Μαδρίτη εκφράζουν επιφυλάξεις για τη θεωρία της ισπανικής κυβέρνησης ότι πίσω από τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Μαδρίτη βρίσκεται η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Ένας αυτόπτης μάρτυρας προσέφερε στοχεία για πιθανή ανάμιξη ισλαμιστών.

Εν τω μεταξύ, ο απολογισμός από τις δέκα εκρήξεις έφτασε τους 200 νεκρούς, ανάμεσά τους και 34 ξένοι από 13 χώρες, όπως μετέδωσε το πρωί του Σαββάτου το ισπανικό ραδιόφωνο. Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα τελέστηκε το Σάββατο στην πόλη Αλκάλα ντε Χενάρες, ενώ το Σάββατο κηδεύτηκαν οι πρώτοι 40 νεκροί.

Στοιχεία βρέθηκαν σε φορτηγάκι

Ενας αυτόπτης μάρτυρας, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, υποστήριξε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας ότι λίγα λεπτά πριν από τις επιθέσεις της Πέμπτης είδε τρεις νέους άνδρες με κουκούλες κοντά σε ένα κλειστό φορτηγάκι στην Αλκαλά δε Ενάρες. Από το σταθμό αυτό αναχώρησαν τα τέσσερα μοιραία τρένα. Μετά τις επιθέσεις ο μάρτυρας ενημέρωσε την αστυνομία για το όχημα, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν πυροκροτητές και μία κασέτα με στίχους από το Κοράνι.

Αμερικανοί ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας εμφανίζονται πολύ προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους για το ποιός μπορεί να ευθύνεται για το μακελειό. Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, Aμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι «δεν πρέπει να οδηγηθούμε πολύ μακριά στην κατεύθυνση της εμπλοκής ισλαμιστών τρομοκρατών».

«Είναι μία επίθεση που η ΕΤΑ είχε την ικανότητα να φέρει σε πέρας» υποστήριξε η ίδια πηγή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν εντοπίσει δραστηριότητα του τρομοκρατικού επικοινωνιακού δικτύου της Αλ Κάιντα.

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Ανχελ Αθέμπες επέμεινε το βράδυ της Πρασκευής ότι ο βασικός ύποπτος για τις επιθέσεις παραμένει η ΕΤΑ. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε ο ο υποψήφιος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) για την πρωθυπουργία της Ισπανίας και πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, Μαριάνο Ραχόι: «Η ΕΤΑ προσπάθησε ήδη να δολοφονήσει και μέλη της συνελήφθησαν πριν από δέκα ημέρες ενώ κατευθύνονταν στη Μαδρίτη έχοντας στην κατοχή τους περισσότερα από 500 κιλά εκρηκτικών». Ο ίδιος διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν γνωρίζει περισσότερα για την υπόθεση από ό,τι ο ισπανικός λαός.

Την Παρασκευή, άγνωστος που τηλεφώνησε στη βασκική εφημερίδα Gara διέψευσε για λογαριασμό της ETA κάθε ανάμιξη στο μακελειό. Το εκτός νόμου βασκικό κόμμα Μπατασούνα που θεωρείται ότι είναι η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ ανακοίνωσε ότι το ανώνυμο τηλεφώνημα «παρουσιάζει πολλές ενδείξεις ακριβείας».

Στην μακρόχρονη δράση της η βασκική οργάνωση δεν έχει αποποιηθεί ποτέ επιθέσεις που έχει διαπράξει.

Η πιο αιματηρή επίθεση που έχει διαπράξει η ΕΤΑ ήταν το 1987 σε σουπερ μάρκετ της Βαρκελώνης όπου έχασαν τη ζωή τους 21 άνθρωποι. Η κατακραυγή που προκάλεσε η επίθεση αυτή βύθισε σε κρίση την αυτονομιστική οργάνωση με αποτέλεσμα στην ηγεσία της να ανέλθουν πιο μετριοπαθή στοιχεία, όπως εκτίμησαν τότε οι ισπανικές Αρχές. Ισως όμως σήμερα οι μετριοπαθείς ηγέτες της «να έχουν χάσει τον έλεγχο των κομμάντος τους» σημειώνει Ισπανός αξιωματούχος.

Ανάλυση των εκρηκτικών

Ο Ισπανικός ραδιοσταθμός Cadena Ser, επικαλούμενος πηγή στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, μετέδωσε πάντως ότι τα εκρηκτικά που βρέθηκαν άθικτα σε ένα σακκίδιο «δεν ήταν τα συνήθη που χρησιμοποιεί η ΕΤΑ». Ηταν πλαστικές εκρηκτικές ύλες τύπου Special C που κατασκευάζονται στην Ισπανία από την εταιρία Rio Tinto. Οι πυροκροτητές και το κινητό τηλέφωνο που βρέθηκε στο σακκίδιο και το οποίο θα πυροδοτούσε τα εκρηκτικά ήταν επίσης ισπανικής κατασκευής. Σύμφωνα πάντως με την El Pais, «ούτε τα εκρηκτικά, ούτε οι πυροκροτητές είναι του τύπου που χρησιμοποιεί η ΕΤΑ». Αντίθετα, χρησιμοποιούνται από «άλλη τρομοκρατική οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με Ισλαμιστές».

Ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε πάντως την Παρασκευή το βράδυ ότι τα εκρηκτικά ήταν τύπου Goma 2-E που χρησιμοποιεί συνήθως η ΕΤΑ. Κατ ιδίαν πάντως ,αξιωματούχοι της ισπανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ανέφεραν ότι και τα εκρηκτικά Goma 2-Ε σπανίως χρησιμοποιούνται από την ΕΤΑ, με δεδομένο ότι από τη δεκαετία του 80 οι ισπανικές Αρχές είχαν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στη διακίνησή τους. Μετά τους ελέγχους αυτούς μάλιστα, η ΕΤΑ άρχισε να εξαρτάται από εκρηκτικές ύλες κλεμμένες από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η ανακάλυψη πάντως το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ενός κλεμμένου φορτηγού όπου βρέθηκαν επτά πυροκροτητές και μια κασέτα στα αραβικά με στίχους του Κορανίου κοντά στον σταθμό Αλκάλα ντε Χενάρες, αλλά και η ανάληψη της ευθύνης των επιθέσεων από ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ενίσχυσε υποψίες για ανάμιξη του τρομοκρατικού δικτύου του Οσάμα μπιν Λάντεν.\

Στην Ισπανία έχει ήδη ξεσπάσει διαμάχη, καθώς ο κομμουνιστής ηγέτης Γασπάρ Λιαμαζάρες και ο βάσκος εθνικιστής ηγέτης Χουάν Χοσέ Ιμπερέξτε κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «αποκρύπτει στοιχεία των ερευνών με εκλογικούς σκοπούς» εν όψει των εκλογών της Κυριακής. Ισπανός αξιωματούχος αντέταξε πάντως ότι η κυβέρνηση «δεν δίνει πληροφορίες για να μην επηρρεάσει τους ψηφοφόρους».

Δύο ειδικοί της ισπανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσαν ότι θα χρειαστούν άλλες δύο ημέρες για να βγάλουν ακριβή συμπεράσματα από την ανάλυση των δειγμάτων που πήραν από τις μοιραίες αμαξοστοιχίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024