Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η φτώχεια στην Αργεντινή

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η φτώχεια στην Αργεντινή

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η φτώχεια στην Αργεντινή, η οποία περνά μία από τις χειρότερες υφέσεις της ιστορίας της. Η πείνα έχει αρχίσει να πλήττει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις είναι ανεπαρκείς.

28

O Χοσέ Πέρες και η γυναίκα του Μαρία έχουν 11 παιδιά να θρέψουν. Για το λόγο αυτό «επιδράμουν» μία φορά την εβδομάδα στα απορριμματοφόρα της μεγάλης λαχαναγοράς του Μπουένος Αϊρες. Μισοχαλασμένες τομάτες, πατάτες και πιπεριές είναι μερικά από τα ευρήματα τους εκεί. Με αυτά θα ετοιμάσουν για μία ακόμη φορά το γεύμα τους.

Μία τετραετής περίοδος οικονομικής δυσπραγίας στην Αργεντινή εξελίχθηκε σταδιακά σε μία από τις χειρότερες υφέσεις της ιστορίας της χώρας. Η ανεργία έχει φτάσει το 20%, το πέσο έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 70% έναντι του δολαρίου -μετά την απελευθέρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, στις αρχές Ιανουαρίου- και περισσότεροι από το ένα τρίτο των Αργεντινών ζουν στη φτώχεια.

Ο Χοσέ, ηλεκτρολόγος που απολύθηκε πρόσφατα, μεταφέρει νερό σε ένα πλαστικό κουβά για να πλύνει τα λαχανικά που περισυνέλεξε από την κεντρική αγορά. Συχνά, η οικογένειά του υποφέρει από στομαχικούς πόνους.

Η πείνα έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην Αργεντινή: Τα συσσίτια που διανέμονται τακτικά δεν επαρκούν, και ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που αναζητούν στα σκουπίδια την καθημερινή τους τροφή.

Στις 23 Μαρτίου, ένα φορτηγό που μετέφερε 22 αγελάδες στα βόρεια της χώρας ανατράπηκε. Ανάμεσα σε όσους περίεργους συγκεντρώθηκαν γύρω από τον τόπο του ατυχήματος δεν άργησαν να εμφανιστούν κάτοικοι της περιοχής με μαχαίρια, οι οποίοι επωφελήθηκαν άμεσα από το απρόοπτο «δώρο» που ήταν για αυτούς τα πληγωμένα ζώα.

Το μέσο κόστος για να αγοράσει ένας Αργεντινός τροφή για την οικογένειά του έφτασε από τα 215 πέσος το Μάρτιο στα 252 πέσος τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Την ίδια περίοδο δεν υπήρξε αύξηση των μισθών, ενώ -αντιθέτως- υπήρξαν προβλήματα στις πληρωμές από τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σύνολο από κοινωνικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Από τις 17 Μαΐου άρχισε να χορηγείται και ένα μηνιαίο επίδομα 150 πέσος σε ένα εκατομμύριο Αργεντινούς, αλλά μόνο το διπλάσιο του ποσού αυτού θα μπορούσε να φέρει κάποια εμφανή αλλαγή στη ζωή των συγκεκριμένων πολιτών.

Οι τοπικές αρχές και θρησκευτικές οργανώσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να αναπληρώσουν το κενό, αλλά όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν βοήθεια, καθώς οι απολύσεις στη χώρα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας – Με μυαλό και ψυχή για να γράψουμε ιστορία»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τη μεγάλη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα - Ιμπόρα: «Πρέπει να έχουμε δίψα, όρεξη, φιλοδοξία. Αυτά είναι τα όπλα μας».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024