Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο ντε λα Ρούα

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο ντε λα Ρούα

Την παραίτηση του υπέβαλε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο ντε λα Ρούα, όπως ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έπειτα από την απόρριψη της πρότασης για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας από τους Περονιστές.

30

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Φερνάντο ντε λα Ρούα, παραιτήθηκε από το αξίωμα του την Πέμπτη, έπειτα από την απόρριψη της πρότασης για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας από τους Περονιστές, όπως δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.


Μια ώρα μετά την πρόταση του Φερνάντο ντε λα Ρούα, η οποία μεταδόθηκε από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, το μπλοκ των Περονιστών στην Κάτω Βουλή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «οι Περονιστές θα συνεχίσουν να ασκούν αντιπολίτευση και δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια συγκυβέρνηση».


Ο Ντε λα Ρούα, σε διάγγελμα που είχε απευθύνει προς τους πολίτες της χώρας, είχε απευθύνει έκκληση στους Περονιστές για «να εισέλθουν σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα σώσει την Αργνετινή», ζητώντας «ταχεία απάντηση» στο αίτημά του.


Στο διάγγελμα του είχε δηλώσει έτοιμος να μεταβάλλει την κυβερνητική οικονομική πολιτική και να εφαρμόσει και προτάσεις των Περονιστών, ακόμα και αυτές που αφορούν στα νομισματικά θέματα, να συνεχίσει να ασκεί τα προεδρικά του καθήκοντα και να διατηρήσει στις θέσεις τους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης.


Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Φερνάντο ντε λα Ρούα θα υπέβαλε την παραίτησή του εάν η αντιπολίτευση απέρριπτε την προσφορά του να συμμετάσχει στο σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού. «Εάν η αντιπολίτευση (το κόμμα των Περονιστών) πει όχι, ο πρόεδρος θα αποχωρήσει», είχε τονίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χουάν Πάμπλο Μπαϊλάκ.

Νωρίτερα σήμερα πάντως, η εφημερίδα της Αργεντινής, Clarin, είχε αναφέρει ότι ο πρόεδρος της χώρας συναντήθηκε με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους (οι οποίες δεν έγιναν τελικά αποδεκτές) και επιφανή στελέχη του κόμματος των Περονιστών.


Κατά την ισπανική εφημερίδα El Pais, στενοί συνεργάτες του κεντροαριστερού προέδρου συναντήθηκαν ήδη με τον περονιστή πρόεδρο της Γερουσίας, Ραμόν Πουέρτα, τον κυβερνήτη του Μπουένος Αϊρες, Κάρλος Ρουκάουφ, και τους γερουσιαστές Εδουάρδο Μένεμ (αδελφός του τέως προέδρου της χώρας, Κάρλος Μένεμ) και Χουάν Κάρλος Μακέδα.


Όσο για τον «υπερυπουργό» Οικονομίας, Ντομίνγκο Καβάγιο, μετά την υποβολή της παραίτησής τους ζητά από τις Αρχές να προστατέψουν τόσο τον ίδιο όσο και την οικογένειά του, ενώ ένας δικαστής τού απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα.


Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομίας της Αργεντινής ανέφεραν ότι σε μια από τις τελευταίες συναντήσεις του με τον πρόεδρο της χώρας, ο Καβάγιο εξήγησε στον Φερνάντο ντε λα Ρούα ότι αν εκείνος ήταν «η πηγή όλης της δυσαρέσκειας», ευχαρίστως θα δεχόταν να αποχωρήσει. Τελικά, η παραίτησή του έγινε δεκτή.


Στους 22 οι νεκροί από τις ταραχές


Τους 22 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών και τους 250 οι τραυματίες, από τις λεηλασίες των καταστημάτων και τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες. Οι μισοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στα προάστια της πρωτεύουσας, όπου σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη λεηλασία καταστημάτων ενώ χιλιάδες άλλα ζητούσαν δωρεάν τρόφιμα από τα καταστήματα.


Ανησυχία από ΗΠΑ – Βρετανία και ΔΝΤ


Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους εξέφρασε την ανησυχία του για τα γεγονότα στην Αργεντινή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ.


«Ο πρόεδρος εκφράζει την ανησυχία του για τα γεγονότα και παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Ο Τζορτζ Ο. Μπους θεωρεί την Αργεντινή έναν αγαπητό σύμμαχο και φίλο» σημείωσε.


Την ανησυχία της εξέφρασε και η κυβέρνηση της Βρετανίας, τονίζοντας ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να βρεθεί λύση στην οικονομική κρίση.


Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Αργεντινής, «για να επιτευχθεί ένα συγκροτημένο οικονομικό πρόγραμμα», αποφεύγοντας με επιδεξιότητα τις ερωτήσεις για ενδεχόμενη ευθύνη του ΔΝΤ για την κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.


Τελευταία ενημέρωση: 23:45

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024