Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Οχτώ χρόνια επιχείρηση καθαρά χέρια – Απολογισμός

Μολονότι έχουν συμπληρωθεί οχτώ χρόνια από την έναρξη της επιχείρησης καθαρά χέρια, η διαφθορά και η δωροδοκία συνεχίζονται, ενώ από τους 2.565 κατηγορούμενους μόνο τέσσερις βρίσκονται στη φυλακή.

34

Μολονότι έχουν συμπληρωθεί οχτώ χρόνια από την έναρξη της επιχείρησης καθαρά χέρια, η διαφθορά και η δωροδοκία συνεχίζονται, ενώ από τους 2.565 κατηγορούμενους μόνο τέσσερις βρίσκονται στη φυλακή.

Αυτός είναι ο απολογισμός που έκανε ο εισαγγελέας του Μιλάνου Γκεράρντο ντ Αμπρόζιο, επικεφαλής μαζί με τον Αντόνιο ντι Πιέτρο της ομάδας των δικαστών οι οποίοι με τις έρευνές τους συγκλόνισαν την Ιταλία και αποκάλυψαν ένα τεράστιο και καλά οργανωμένο κύκλωμα παράνομης χρηματοδότησης των κομμάτων και δωροδοκίας των πολιτικών.

Η επιχείρηση καθαρά χέρια ξεκίνησε στις 17 Φεβρουαρίου 1992 με τη σύλληψη στο Μιλάνο του σοσιαλιστή Μάριο Κιέζα, προέδρου ενός γηροκομείου, τη στιγμή που έπαιρνε φακελάκι από την εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει την καθαριότητα του ιδρύματος.

Βάζοντας βαθιά το νυστέρι, οι δικαστές προκάλεσαν επανάσταση στον πολιτικό χάρτη της Ιταλίας, με τη διάλυση κομμάτων, όπως το Χριστιανοδημοκρατικό και το Σοσιαλιστικό, τη γέννηση νέων -το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι- και θέτοντας εκτός πολιτικής αρκετούς πολιτικούς.

Ωστόσο, η διαφθορά, οι μίζες και τα φακελάκια επέστρεψαν μόλις κόπασε ο θόρυβος, όπως παραδέχεται ο εισαγγελέας Ντ Αμπρόζιο. Από το 1992 έως το 94 σημειώθηκε σημαντική μείωση των φαινομένων της δωροδοκίας και διαφθοράς, αφού η ταχύτητα των ερευνών δεν άφηνε περιθώρια και χρόνο να περάσουν τα αδικήματα ατιμώρητα. Οποιος κατείχε δημόσιες θέσεις είχε αρχίσει να φοβάται ότι θα τιμωρηθεί. Τώρα, όμως, εμφανίστηκαν και πάλι, καθώς η εμπειρία δημιούργησε αντισώματα και οι εμπλεκόμενοι ξέρουν πώς να καλύψουν τα αδικήματα.

H απάντηση και η συμπαράσταση από τον πολιτικό κόσμο δεν ήταν ανάλογη υποστηρίζει ο ίδιος και εξηγεί: Οσο διαρκούσε η κινητοποίηση της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ υπέρ της έρευνας καθαρά χέρια, το Κοινοβούλιο παρ ότι ήταν ένας στόχος, ψήφισε νόμους εναντίον της διαφθοράς. Οταν, όμως, εξασθένισε η συμπαράσταση της κοινής γνώμης, σταμάτησαν οι διάφορες πρωτοβουλίες και δεν εγκρίθηκαν οι νόμοι που θα έθεταν φραγμούς στη δωροδοκία. Αυτήν τη στιγμή με την καθυστέρηση που εμφανίζει η δικαστική μηχανή, με τη σύγχυση που δημιούργησαν οι διάφοροι νόμοι, υπάρχει κίνδυνος πολλές δίκες να μη γίνουν, επειδή συμπλήρωσαν το χρονικό όριο και παραγράφονται τα αδικήματα. Δυστυχώς, η δικαιοσύνη ακολουθεί δύο γραμμές: οι φτωχοί και οι φουκαράδες συλλαμβάνονται και δικάζονται αμέσως, όποιος έχει μέσα και χρήματα κατορθώνει να παίρνει αναβολές, να καθυστερεί τις δίκες ως την τελική παραγραφή.

Από το 1992 μέχρι σήμερα, από τις 3.146 υποθέσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης καθαρά χέρια, μόνο για τις 1.157 υπήρξαν καταδικαστικές αποφάσεις. Συνολικά, από τα 2.565 άτομα που εμπλέκονταν, καταδικάστηκαν 1.408, αθωώθηκαν 790, ενώ εκκρεμούν υποθέσεις για 367 άτομα.

ΑΠΕ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024