Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μακραίνει ο κατάλογος των ανεξιχνίαστων δολοφονιών στη Γιουγκοσλαβία

Μακραίνει ο κατάλογος των ανεξιχνίαστων δολοφονιών στη Γιουγκοσλαβία

Η δολοφονία του γενικού διευθυντή του εθνικού αερομεταφορέα της Γιουγκοσλαβίας (JAT) -και στενού συνεργάτη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς- Ζίκα Πέτροβιτς, την Τρίτη, δεν είναι παρά ένα ακόμη περιστατικό που προστίθεται στον κατάλογο των ανεξιχνίαστων δολοφονιών που έχουν γίνει στη χώρα.

48

Η δολοφονία του γενικού διευθυντή του εθνικού αερομεταφορέα της Γιουγκοσλαβίας (JAT) -και στενού συνεργάτη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς- Ζίκα Πέτροβιτς, την Τρίτη, δεν είναι παρά ένα ακόμη περιστατικό που προστίθεται στον κατάλογο των ανεξιχνίαστων δολοφονιών που έχουν γίνει στη χώρα.

Ο περισσότερες περιπτώσεις αφορούν σε μέλη του υποκόσμου, παραστρατιωτικούς, αξιωματούχους της αστυνομίας, αλλά και πολιτικά πρόσωπα τόσο του περιβάλλοντος του Μιλόσεβιτς όσο και της αντιπολίτευσης. Τα ονόματα των δολοφόνων δεν έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα.


Τα σενάρια που ακούγονται κατά καιρούς για όλες αυτές τις δολοφονίες είναι πολλά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι πίσω από τα εγκλήματα βρίσκεται ο ίδιος ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, βγάζοντας από τη μέση όσους τον πολεμούν, τους συνεργάτες του που έχουν πέσει σε δυσμένεια, ή ακόμη και φίλους του καθεστώτος, οι οποίοι αποκτούν μεγάλη δύναμη και γίνονται επικίνδυνοι. Οργανο του Μιλόσεβιτς, σε περίπτωση που ισχύει αυτή η θεωρία, είναι οι μυστικές υπηρεσίες.


Αλλοι θεωρούν πως τις δολοφονίες οργανώνει η αντιπολίτευση, η οποία στοχεύει στην αποδυνάμωση του καθεστώτος του Βελιγραδίου, απομακρύνοντας τους υποστηρικτές του αλλά και εκείνους που το στηρίζουν οικονομικά -κυρίως μέλη του υποκόσμου.


Τέλος, σύμφωνα με την τρίτη εκδοχή, τα εγκλήματα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα του υποκόσμου, στην προσπάθειά τους να εδραιώσουν την πρωτοκαθεδρία τους σε όλες τις παράνομες, και επικερδείς, δραστηριότητες.


Ο κατάλογος των… πεσόντων


Μερικά από τα πλέον επιφανή πρόσωπα που δολοφονήθηκαν σε αυτό το διάστημα από αγνώστους είναι οι εξής:


Ζέλικο Ραζνάτοβιτς (Αρκάν): ο Σέρβος παραστρατιωτικός ηγέτης δολοφονήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 2000, στο φουαγιέ του ξενοδοχείου Ιντερκοντινένταλ στο Βελιγράδι. Πυροβολήθηκε στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια επίθεσης με αυτόματα από μασκοφόρους, η ταυτότητα των οποίων μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη.


Πάβλε Μπουλάτοβιτς: ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Αμυνας, με καταγωγή από το Μαυροβούνιο, δολοφονήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 2000, όταν άγνωστος άνοιξε πυρ εναντίον του, μέσα από το παράθυρο εστιατορίου στο Βελιγράδι, όπου ο εκλιπών δειπνούσε με επιφανείς επιχειρηματίες.


Μπράνισλαβ Λαΐνοβιτς: γνωστός και ως Ντούγκι, μία από τις ηγετικές φιγούρες των Σέρβων παραστρατιωτικών αλλά και του υποκόσμου του Βελιγραδίου, δολοφονήθηκε στις 20 Μαρτίου του 2000 έξω από ξενοδοχείο της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας.


Ζόραν Νταβίντοβιτς: γνωστός και ως Κάντα, στενός συνεργάτης του Λαΐνοβιτς, έχασε τη ζωή του στις 23 Μαρτίου του 2000, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου του, καθώς επέστρεφε από την κηδεία του Λαΐνοβιτς.


Ντράγκαν Σίμιτς: ο νεαρός φιλόδοξος αξιωματικός της αστυνομίας, υπό τη διοίκηση του οποίου ήταν μια από τις μεγαλύτερες περιφέρειες του Βελιγραδίου, δολοφονήθηκε το 1999 σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.


Σλάβκο Κουρούβιγια: ένας από τους επιφανέστερους ανεξάρτητους δημοσιογράφους και εκδότες της Σερβίας, που είχε καταφερθεί πολλές φορές εναντίον του καθεστώτος του Μιλόσεβιτς, δολοφονήθηκε έξω από το διαμέρισμά του στο Βελιγράδι, το 1999, κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών.


Ζόραν Τοντόροβιτς: ο γ.γ. του κόμματος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς (JUL), του κόμματος του οποίου ηγείται η σύζυγος του Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς, δολοφονήθηκε το 1997, τη στιγμή που πήγαινε στα γραφεία του κόμματος.


Ράντοβαν Στόιγιτσιτς: ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας και υφυπουργός Εσωτερικών δολοφονήθηκε το 1997 σε εστιατόριο.


Βλάντα Κοβάσεβιτς: επιχειρηματίας και στενός φίλος του γιου του Μιλόσεβιτς, Μάρκο -ο οποίος φέρεται να ηγείται του υποκόσμου στο Βελιγράδι- δολοφονήθηκε το 1997 έξω από συνεδριακό κέντρο του Βελιγραδίου.


Ραντόγιτσα Νίκσεβιτς: επιχειρηματίας, με στενές σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες, δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του το 1994 στο Βελιγράδι.


Μπράνισλαβ Μάτιτς: ένας από τους σημαντικότερους χρηματοδότες του Κινήματος της Σερβικής Ανανέωσης, του Βουκ Ντράσκοβιτς, δολοφονήθηκε το 1991 στο αυτοκίνητό του.


Ο Ντράσκοβιτς κατηγορεί τις μυστικές υπηρεσίες για σχέδιο δολοφονίας του


Ο ηγέτης της σερβικής αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς επανέλαβε ξανά την Τετάρτη τους ισχυρισμούς του ότι η υπηρεσία ασφαλείας προσπάθησε να τον δολοφονήσει τον Οκτώβριο του 1999, στήνοντας αυτοκινητιστικό ατύχημα, στο οποίο σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη του κόμματός του.


Ο Β.Ντράσκοβιτς δήλωσε ότι λεπτομέρειες της έρευνας απέδειξαν ότι δεν ήταν ατύχημα αλλά οργανωμένη απόπειρα δολοφονίας από την κρατική τρομοκρατία.


Οι δηλώσεις του Β.Ντράσκοβιτς ακολούθησαν την ανακοίνωση του εισαγγελέα που ερεύνησε την υπόθεση, ο οποίος απεφάνθη ότι επρόκειτο για ατύχημα.


Ο ηγέτης της σερβικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι το φορτηγό που προκάλεσε την σύγκρουση κοντά στο Λαζάρεβατς, έξω από το Βελιγράδι, ανήκε στην κρατική υπηρεσία ασφαλείας και δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο εισαγγελέας ψεύδεται.


Reuters, ΜΠΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024