Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Πάπας των φτωχών «σκανδαλίζει» το Βατικανό

Ο Πάπας των φτωχών «σκανδαλίζει» το Βατικανό

Οι προσπάθειες του Φραγκίσκου για κάθαρση και ανανέωση της Καθολικής Εκκλησίας προκαλούν τις αντιδράσεις των συντηρητικών ιεραρχών.

Πέντε χρόνια κλείνουν, στις 13 Μαρτίου, από τότε που ο καρδινάλιος Χόρχε Μπεργκόλιο του Μπουένος Αϊρες εξελέγη ηγέτης των 1,3 δισεκατομμυρίων ρωμαιοκαθολικών του κόσμου, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ’.

Σύμφωνα με το Βήμα από τότε, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής. Αλλά στο ίδιο το Βατικανό, όλα δεν είναι καλά. Από τότε που εξελέγη, το 2013, οι προσπάθειές του για μεταρρύθμιση τον έχουν καταστήσει βαθιά αντιδημοφιλή στους συντηρητικούς καθολικούς, μερικοί από τους οποίους έχουν θέσεις επιρροής στο Βατικανό.

Έχουν αποκρούσει τις προσπάθειές του να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί η Αγία Έδρα, συμπεριλαμβανομένης της τράπεζάς της, και να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία αντιμετωπίζει τους αποτυχημένους γάμους και το δικαίωμα των διαζευγμένων που έχουν ξαναπαντρευτεί να λαμβάνουν τη θεία κοινωνία. Τώρα η δυσαρέσκεια έχει εξαπλωθεί στους φιλελεύθερους, οι οποίοι υποστηρίζουν τον Φραγκίσκο αλλά είναι βαθιά αναστατωμένοι από την έλλειψη προόδου σχετικά με την κακοποίηση παιδιών.

Ο Πάπας των φτωχών

Έγινε γρήγορα εμφανές μετά την εκλογή του ότι ο Φραγκίσκος ήταν πολύ διαφορετικός από τον Πάπα Βενέδικτο, ο οποίος παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, ύστερα από μια σειρά οικονομικών σκανδάλων στο Βατικανό. Είχε περισσότερη ενέργεια και ενθουσιασμό για να συναντήσει τους πιστούς απ’ ό,τι ο δύσκαμπτος και αυστηρός βαυαρός προκάτοχός του, και αντέδρασε επίσης, όπως έκανε ο Ιωάννης-Παύλος Β’ στο παρελθόν, στα μεγάλα ζητήματα της εποχής.

Αλλά ενώ ο Πολωνός Ιωάννης-Παύλος επικεντρώθηκε στον κομμουνισμό και στον Ψυχρό Πόλεμο, ο λατινοαμερικανός Πάπας, παιδί οικονομικών μεταναστών, έστρεψε την προσοχή του στα βάσανα των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους: τους πρόσφυγες, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και της σύγχρονης δουλείας. Το 2016, έπειτα από μια επίσκεψη στη Λέσβο, σημείο εισόδου για χιλιάδες αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη, πήρε μαζί του στο αεροπλάνο για τη Ρώμη τρεις οικογένειες μουσουλμάνων προσφύγων από τη Συρία.

Γνωρίζει επίσης βαθιά την επίδραση της αλλαγής του κλίματος στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη και το 2015 δημοσίευσε την πράσινη εγκύκλιό του «Laudato Si». Είναι το έγγραφο για το οποίο ο Φραγκίσκος φαίνεται πιο υπερήφανος, προσφέροντάς το ως δώρο στους επισκέπτες του.

in.gr

Sports in

Αυτός είναι ο πιο επιδραστικός ποδοσφαιριστής της φετινής σεζόν (vids)

Τι έδειξε η έρευνα του CIES Football Observatory για τη φετινή σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024