Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τσεχία: Μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας το εκλογικό αποτέλεσμα

Τσεχία: Μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας το εκλογικό αποτέλεσμα

Οι Τσέχοι ψηφοφόροι καλούνται την Παρασκευή και το Σάββατο να επιλέξουν τον νέο τους πρόεδρο στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών, έχοντας να διαλέξουν μεταξύ του φιλορώσου απερχόμενου προέδρου Μίλος Ζέμαν ή του φιλοευρωπαίου αντιπάλου του, Γίρι Ντράχος.

Οι Τσέχοι ψηφοφόροι καλούνται την Παρασκευή και το Σάββατο να επιλέξουν τον νέο τους πρόεδρο στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, έχοντας να διαλέξουν μεταξύ τουφιλορώσου απερχόμενου προέδρου Μίλος Ζέμαν ή του φιλοευρωπαίου αντιπάλου του, Γίρι Ντράχος.

Ο 73χρονος Ζέμαν, βετεράνος της αριστεράς και γνωστός για τις φιλοκινεζικές και φιλορωσικές θέσεις του, αλλά και κατά των μεταναστών συγκέντρωσε το 38,56% στον πρώτο γύρο. Ο Ντράχος, 68 ετών, συγκέντρωσε το 26,60% των ψήφων χάρη στη στήριξη των ψηφοφόρων στην Πράγα και τις μεγάλες πόλεις.

Αρχικά ο Ντράχος εμφανιζόταν φαβορί μετά τον πρώτο γύρο καθώς οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους επτά υποψήφιους, που αποκλείστηκαν, είχαν δηλώσει ότι τον στηρίζουν.

Όμως την Πέμπτη η ζυγαριά φάνηκε να γέρνει προς τη μεριά του απερχόμενου προέδρου. Σε αυτό συμφωνούν και οι εταιρείες στοιχημάτων που εκτιμούν ότι ο Ζέμαν θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Σε μια χώρα, όπου η πλειονότητα των κατοίκων τάσσεται κατά της υποδοχής μεταναστών, ο απερχόμενος πρόεδρος, τον οποίο συχνά χαρακτηρίζουν λαϊκιστή, δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται στον αντίπαλό του.

Υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι τον Ιούνιο του 2017 ο Ντράχος είχε δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την υποδοχή περίπου 2.600 προσφύγων ή μεταναστών, αν ελεγχθούν από άποψη ασφαλείας».

Σε όλη την Τσεχία οι προεκλογικές αφίσες του απερχόμενου προέδρου αναφέρονται στο θέμα αυτό ζητώντας: «Στοπ στους μετανάστες και τον Ντράχος. Η χώρα είναι δική μας! Ψηφίστε Ζέμαν!». «Ας επιλέξουμε την αλλαγή!», προτρέπουν από την άλλη οι αφίσες του Ντράχος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος φαίνεται ότι έχει κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που είναι αντίθετο στον Ντράχος. Από τους ψηφοφόρους που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν τον Ζέμαν, το 42% δήλωσε ότι θα το κάνει για να αποφύγει την εκλογή του αντιπάλου του, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου STEM/MARK που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Τε εκλογικά κέντρα θα είναι ανοικτά σήμερα από τις 14:00 ως τις 22:00 (τοπική ώρα, 15:00 ως 23:00 ώρα Ελλάδας) και το Σάββατο από τις 08:00 ως τις 14:00.

Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό αύριο το απόγευμα.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Κλοπ: «Θα είναι μεγάλο το διάλειμμα, ίσως και να τελείωσε»

Ο Γιούργκεν Κλοπ τόνισε ότι δεν θα προπονήσει ξανά ομάδα της Premier League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024