Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Η πολιτική νοσεί» στη Λατινική Αμερική, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος

«Η πολιτική νοσεί» στη Λατινική Αμερική, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο πάπας Φραγκίσκος άσκησε δριμεία κριτική στα φαινόμενα διαφθοράς που μαστίζουν τη Λατινική Αμερική, εκτιμώντας ότι η «πολιτική νοσεί» σε αυτή την περιοχή του πλανήτη, ιδίως στο Περού, όπου ολοκλήρωσε την περιοδεία του με λειτουργία στη Λίμα.

Ο πάπας Φραγκίσκος άσκησε δριμεία κριτική σήμερα, Κυριακή, στα φαινόμενα διαφθοράς που μαστίζουν τη Λατινική Αμερική, εκτιμώντας ότι η «πολιτική νοσεί» σε αυτή την περιοχή του πλανήτη, ιδίως στο Περού, όπου ολοκλήρωσε την περιοδεία του με λειτουργία στη Λίμα.

Σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον επισκόπων του Περού, ο ποντίφικας επισήμανε ότι σε μεγάλο τμήμα της Λατινικής Αμερικής, «η πολιτική νοσεί, νοσεί σε μεγάλο βαθμό».

«Υπάρχουν εξαιρέσεις, όμως σε γενικές γραμμές, (η πολιτική) νοσεί παρά είναι υγιής» τόνισε.

Ο Φραγκίσκος διερωτήθηκε μάλιστα: «Τι συμβαίνει στο Περού; Οταν κάποιος αποχωρεί από τον προεδρικό θώκο, τον βάζουν στη φυλακή».

«Ο (Ογιάντα) Ουμάλα βρίσκεται στη φυλακή, ο (Αλεχάντρο) Τολέδο βρίσκεται στη φυλακή, ο (Αλμπέρτο) Φουτζιμόρι παραμένει έως σήμερα φυλακισμένος. Ο Αλαν Γκαρσία μοιάζει να διστάζει εάν θα πάει ή όχι. Τι συμβαίνει;» είπε ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Μάχη κατά του «ιού» της διαφθοράς

Ο Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016) βρίσκεται υπό προσωρινή κράτηση αντιμέτωπος με κατηγορίες διαφθοράς, ενώ ο Τολέδο (2001-2006), που έχει εγκατασταθεί στις ΗΠΑ, και βαρύνεται με την κατηγορία της δωροδοκίας, βρίσκεται στο στόχαστρο διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Ο Φουτζιμόρι (1990-2000) μόλις επωφελήθηκε αμφιλεγόμενης απόδοσης χάριτος, ενώ εξέτινε ποινή κάθειρξης 25 ετών για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Γκαρσία (2006-2011) βρίσκεται επίσης στο μικροσκόπιο των αρχών για διαφθορά.

Οσον αφορά τον νυν ηγέτη της χώρας Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, μόλις απέφυγε την αποπομπή του για τις φερόμενες σχέσεις του με τον βραζιλιάνικο όμιλο Odebrecht, που βρίσκεται στην καρδιά τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς.

Από την Παρασκευή, ο πάπας Φραγκίσκος είχε ταχθεί εναντίον του «ιού» της «διαφθοράς», σε ομιλία που είχε εκφωνήσει σε απόσταση λίγων μέτρων από τον πρόεδρο Κουτσίνσκι.

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,in.gr

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024