Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Τέλος» στα fake news υπόσχεται ο Εμανουέλ Μακρόν

«Τέλος» στα fake news υπόσχεται ο Εμανουέλ Μακρόν

Τη θωράκιση της δημοκρατίας από τις ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται κατά κύριο λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας που θεσπίζει κανόνες για τις εν λόγω πλατφόρμες.

Τη θωράκιση της δημοκρατίας από τις ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται κατά κύριο λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας που θεσπίζει κανόνες για τις εν λόγω πλατφόρμες.

Στην πρώτη ομιλία του προς τους δημοσιογράφους στο Ελιζέ για το 2018, ο Μαρκόν δήλωσε ότι σύντομα θα παρουσιάσει νέο σχέδιο νόμου ο οποίος θα έχει στόχο να καταπολεμήσει τη διάδοση ψευδών ειδήσεων που «απειλούν τις φιλελεύθερες δημοκρατίες» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Εφόσον επιθυμούμε να προστατεύσουμε τις φιλελεύθερες δημοκρατίες μας, θα πρέπει να έχουμε ισχυρούς νόμους. Για αυτό αποφάσισα να προχωρήσω σε αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας από τις ψεύτικες ειδήσες, τα fake news» δήλωσε.

Η νέα νομοθεσία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναδιάρθρωση του γαλλικου ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου (CSA), θα έχει βασικό στόχο την προώθηση της διαφάνειας. Όλοι οι ιστότοποι θα πρέπει να δηλώνουν ποιος τους χρηματοδοτεί, ενώ θα υπάρχει και πλαφόν στο χρηματικό ποσό.

Σε περίπτωση διασποράς ψευδών ειδήσεων στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, οι αρχές θα μπορούν να αφαιρέσουν το περιεχόμενο ή ακόμη και να μπλοκάρουν την εκάστοτε ιστοσελίδα, καθώς όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος «οι κανόνες θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι».

Στη διάρκεια της δικής του προεκλογικής εκστρατείας ο Μακρόν έπεσε θύμα δισποράς ψευδών ειδήσεων αναφορικά με υποτιθέμενους εξωχώριους λογαριασμούς, αλλά και με υποτιθέμενη χρηματοδότηση της καμπάνιας του από τη Σαουδκή Αραβία. Οι εν λόγω ειδήσεις έκαναν τον γύρο του διαδικτύου λίγες ώρες πριν το τηλεοπτικό ντιμέιτ με την αντίπαλό του, υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Πριν τις εκλογές ο Μακρόν κατηγόρησε τη Μόσχα για εμπλοκή της σε επιχείρηση παραπληροφόρησης, στοχοποιώντας τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Sputnik και Russia Today τα οποία είπε ότι μετέδιδαν ψεύτικες ειδήσεις.

Ενώ μετά την εκλογή του στην προεδρία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το παλάτι των Βερσαλιών από κοινού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μακρόν επανέλαβε τις κατηγορίες του περί διάδοσης προπαγάνδας, κατά των δυο ρωσικών Μέσων.

Μαριλένα Γεραντώνη

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024