Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε δημοψηφίσματα υπέρ ανεξαρτησίας

Ισπανία: Θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε δημοψηφίσματα υπέρ ανεξαρτησίας

Σε μια απρόσμενη δήλωση προχώρησε μέλος της ισπανικής κυβέρνησης ανοίγοντας νέο πεδίο σχολιασμών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Αλφόνσο Ντάστις, επισήμανε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο συνταγματικών αλλαγών που θα επιτρέπουν στις περιφέρειες να διεξάγουν δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας στο μέλλον.

Σε μια απρόσμενη δήλωση προχώρησε μέλος της ισπανικής κυβέρνησης ανοίγοντας νέο πεδίο σχολιασμών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Αλφόνσο Ντάστις, επισήμανε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο συνταγματικών αλλαγών που θα επιτρέπουν στις περιφέρειες να διεξάγουν δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας στο μέλλον.

Ο Ντάστις τόνισε ότι για να επικυρωθεί η πρόταση θα μπορούσαν να κληθούν οι Ισπανοί στις κάλπες και να ψηφίσουν. Οι δηλώσεις του ισπανού ΥΠΕΞ μοιάζουν αινιγματικές μετά την πολιτική της Ισπανίας απέναντι στην καταλανική κυβέρνηση και την απόφαση για ενεργοποίηση του άρθρου 155.

«Έχουμε δημιουργήσει επιτροπή εντός του Κοινοβουλίου ώστε να ερευνήσει την πιθανότητα τροποποίησης του Συντάγματος για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις προσδοκίες ορισμένων Καταλανών. Αναγνωρίζουμε ότι έχει προκύψει πολιτικό ζήτημα το οποίο πρέπει να εξεταστεί, όμως σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από όλους τους Ισπανούς» τόνισε ο ο ισπανός ΥΠΕΞ ενώ έχει απορριφθεί ουκ ολίγες φορές από την Μαδρίτη το ενδεχόμενο υιοθέτησης διαλόγου για την ανεξαρτησία.

Γριφώδης μοιάζει η συμπεριφορά του Ντάστις και για έναν ακόμη λόγο: εξέφρασε θλίψη για τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου στην Καταλονία, ενώ πριν από λίγο καιρό είχε δηλώσει ότι οι φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται σκηνές βίας δεν είναι αληθινές.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαδρίτη ακόμη και πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος διεμήνυε σε κάθε τόνο πως οποιαδήποτε επιχείρηση απόσχισης προσκρούσει σε μη δημοκρατικές πολιτικές.

Ακύρωση της ανακήρυξης ανεξαρτησίας από το Συνταγματικό Δικαστήριο

Στο μεταξύ το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που εγκρίθηκε στις 27 Οκτωβρίου από το περιφερειακό κοινοβούλιο.

Πριν από λίγα 24ωρα η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους ο Πουτζδεμόντ, ο οποίος βρίσκεται στο Βέλγιο και σε βάρος του εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της εξέγερσης, στάσης και κακοδιαχείρησης πόρων αλλά και με ποινή φυλάκισης 30 ετών.

Ύστερα από κατάθεση των οκτώ πρώην καταλανών υπουργών, την περασμένη εβδομάδα, η ισπανική δικαιοσύνη αποφάσισε να προφυλακιστούν, κίνηση που πυροδότησε αντιδράσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους της Βαρκελώνης.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα»

Ο διχασμός έχει βαθύνει τις τελευταίες ημέρες στην Καταλονία, όπου αυτονομιστές αποκαλούν φασίστες όσους βρίσκονται στο αντίπαλο στρατόπεδο.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα», «Ελευθερία!»: Χιλιάδες υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας κατέκλυσαν και την Τετάρτη τους δρόμους της Βαρκελώνης για να διατρανώσουν την οργή τους εναντίον της ισπανικής κυβέρνησης.

Κρατώντας πανό με συνθήματα υπέρ της «ελευθερίας των πολιτικών κρατουμένων» και σημαίες της Καταλονίας, τουλάχιστον 8.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαντ Ζάουμε, μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζεται η κυβέρνηση της περιφέρειας, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία.

Διχασμός παρατηρείται και στη βελγική πρωτεύουσα όπου ορισμένοι καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης Ραχόι και άλλοι εναντιώνονται στη στήριξη προς την Καταλονία.

Κατά της στάσης που τηρεί η Ευρώπη απέναντι στο «καταλανικό ζήτημα» έχει ταχθεί ο Πουτζδεμόντ ο οποίος κάνει λόγο για εκκωφαντική σιωπή από μέρους της ΕΕ.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Καταλονία, με τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος να κατηγορεί τον Πουτζδεμόντ για επίθεση σε ολόκληρο το ισπανικό έθνος με την «παράνομη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας».

Σε δημοσίευμά της την Τετάρτη η ισπανική El Mundo έφερε στο φως έγγραφο στο οποίο φέρεται η κυβέρνηση Πουτζδεμόντ να είχε έτοιμο πλάνο για μια ανεξάρτητη Καταλονία,συμπεριλαμβανομένου και του προϋπολογισμού.

Πάντως μια ανεξάρτητη Καταλονία δεν προκαλεί ανησυχία μόνος στους κατοίκους της, αλλά και σε μεγάλες τράπεζες που μετέφεραν τα γραφεία τους στη Μαδρίτη, σε πολίτες που προχώρησαν σε μεγάλες αναλήψεις, ενώ στο τραπέζι τίθεται και η πιθανότητα έκδοσης νέου νομίσματος στην περίπτωση απόσχισης.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024