Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πουτζδεμόντ: Δεν σκοπεύω να ζητήσω πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο

Πουτζδεμόντ: Δεν σκοπεύω να ζητήσω πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο

Πολωμένο είναι το κλίμα στην Καταλονία, με ορισμένους να εξακολουθούν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής και άλλους να διατυπώνουν προβληματισμούς για την πολιτική του καθαιρεθέντα προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόντ. Ο πρώην καταλανός πρόεδρος δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο, ενώ ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ προς αποφυγή παρερμηνειών και επεισοδίων με τη Μαδρίτη διαμηνύει ότι ο Πουτζδεμόντ αντιμετωπίζεται όπως κάθε ευρωπαίος πολίτης.

Πολωμένο είναι το κλίμα στην Καταλονία, με ορισμένους να εξακολουθούν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής και άλλους να διατυπώνουν προβληματισμούς για την πολιτική του καθαιρεθέντα προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόντ. Ο πρώην καταλανός πρόεδρος δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο, ενώ ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, προς αποφυγή παρερμηνειών και επεισοδίων με τη Μαδρίτη, διαμηνύει ότι ο Πουτζδεμόντ αντιμετωπίζεται όπως κάθε ευρωπαίος πολίτης.

Την ώρα που η ισπανική γενική εισαγγελία κινεί δικαστική διαδικασία σε βάρος του Κάρλες Πουτζδεμόντ με την κατηγορία της «εξέγερσης», η οποία επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, ο πρώην καταλανός πρόεδρος διατείνεται ότι έφτασε στο Βέλγιο για λόγους ελευθερίας και ασφάλειας.

Μιλώντας μπροστά σε πλήθος κόσμου, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι θα επιστρέψει αμέσως στην πατρίδα του εάν υπάρξει κάποια εγγύηση για δίκαιη δικαστική διαδικασία.

Το ισπανικό δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Πουτζδεμόντ και άλλων 13 αυτονομιστών πολιτικών για εξέγερση, στάση και κακοδιαχείρηση δημόσιων πόρων. Όπως έχει τονίσει ο Πουτζδεμόντ, η απόφασή αυτή δείχνει εκδικητική διάθεση.

Αποφεύγει να δώσει απαντήσεις για το διάστημα παραμονής του στο Βέλγιο, λέγοντας πως θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. «Στις Βρυξέλλες υπάρχουν περισσότερες εγγυήσεις για δικαιώματα» αναφέρει.

«Εάν η οι ισπανικές αρχές εγγυηθούν σε όλους μας, και συγκεκριμένα σε μένα, ότι θα ξεκινήσουν μια δημοκρατική διαδικασία, με τον διαχωρισμό των εξουσιών που έχουμε στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών εθνών, τότε θα επιστρέψουμε» τόνισε.

Βελγική κυβέρνηση: Δεν ενθαρρύναμε τον Πουτζδεμόντ

«Ο Πουτζδεμόντ δεν ήρθε στο Βέλγιο με πρόσκληση της κυβέρνησης της χώρας μας» δήλωσε, από την πλευρά του, ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ και πρόσθεσε ότι ο καταλανός πρώην πρόεδρος θα αντιμετωπισθεί όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης της ΕΕ.

«Η βελγική κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτε για να ενθαρρύνει τον κ. Πουτζδεμόντ να έρθει στο Βέλγιο», αναφέρεται στη δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

«Η βελγική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καλέσει σε πολιτικό διάλογο για την επίλυση της κρίσης στην Ισπανία, στο πλαίσιο της εθνικής και της διεθνούς τάξης», προστίθεται, ενώ η βελγική κυβέρνηση προσπαθεί να μην ανεβάσει τους τόνους.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του βελγικού πρακτορείου ειδήσεων Belga, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, ο δικηγόρος Πολ Μπικάερτ, ειδικευμένος σε θέματα ασύλου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι ο Πουτζδεμόντ βρίσκεται στο Βέλγιο.

Ανακοίνωσε πως ο Πουτζδεμόντ τον όρισε σύμβουλό του. Δεν ανέφερε ωστόσο ότι του ανέθεσε να καταθέσει αίτηση παροχής ασύλου στις βέλγικες αρχές, επικαλούμενος σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, την επαγγελματική εχεμύθεια. Δεν ανέφερε επίσης αν και πού συνάντησε τον Πουτζδεμόντ.

Οργανωτής της επίσκεψης του Πουτζδεμόντ στο Βέλγιο φέρεται να είναι ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν και αντιπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης στην ΕΕ, Αμαντέου Αλταφάι, ο οποίος επίσης παύθηκε από τα καθήκοντά του.

Δεν αποκλείεται η πιθανότητα καταλανοί αυτονομιστές να ζητήσουν άσυλο στο Βέλγιο, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις στις σχέσεις με την Ισπανία.

Ένα άλλο κρίσιμο θέμα που ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο είναι οι προβλέψεις για τους υποψηφίους στις καταλανικές εκλογές. Την ώρα που οι φιλελεύθεροι Ciudadanos και οι καταλανοί σοσιαλιστές μοιάζουν έτοιμοι για μια εκλογική αναμέτρηση, η ημερομηνία (21 Δεκεμβρίου) που όρισε ο Ραχόι για εκλογές έχει βρει τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας απροετοίμαστα.

Τα κόμματα της εξουσίας, PDeCAT and ERC, έλαβαν μέρος στις εκλογές του 2015 υπό τον συνασπισμό Junts pel Sí (Μαζί για το Ναι). Τίποτα όμως δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και στις εκλογές του 2017.

Την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο και το το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στους καταλανικούς κυβερνητικούς κόλπους με μέλη του ERC να κατηγορούν τον Πουτζδεμόντ για προδοσία, ειδικά όταν αναμενόταν να προβεί σε δηλώσεις που δεν εξασφάλιζαν την μονομερή ανεξαρτησία.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024