Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκηνές απόγνωσης στο Μεξικό: Δεκάδες παιδιά ανασύρονται νεκρά

Σκηνές απόγνωσης στο Μεξικό: Δεκάδες παιδιά ανασύρονται νεκρά

Μια ανείπωτη τραγωδία καλούνται να διαχειριστούν οι κάτοικοι του Μεξικού μετά το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου που ξύπνησε μνήμες από τον φονικό σεισμό του 1985. Οι εικόνες μαρτυρούν το δράμα που βιώνουν τις τελευταίες ώρες οι οικογένειες των θυμάτων του σεισμού μεγέθους 7,1 βαθμών που σκόρπισε τον θάνατο σε περίπου 225 άτομα.

Μια ανείπωτη τραγωδία καλούνται να διαχειριστούν οι κάτοικοι του Μεξικού μετά το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου που ξύπνησε μνήμες από τον φονικό σεισμό του 1985. Οι εικόνες μαρτυρούν το δράμα που βιώνουν τις τελευταίες ώρες οι οικογένειες των θυμάτων του σεισμού μεγέθους 7,1 βαθμών που σκόρπισε τον θάνατο σε περίπου 225 άτομα.

Μεταξύ αυτών τουλάχιστον 21 παιδιά βρήκαν τραγικό τέλος όταν θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια του σχολείου τους. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των επιζώντων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, τη στιγμή που η αγωνία των οικογενειών κλιμακώνεται . Το κόστος των υλικών ζημιών μοιάζει ανυπολόγιστο.

Πάνω από 400 κτίρια, συμπεριλαμβανομένων και εκκλησιών, έχουν καταρρεύσει. Απεγνωσμένοι και πανικόβλητοι οι κάτοικοι της πόλης του Μεξικού κοιμούνται στο δρόμο, τα μικρά παιδιά έχουν στο πρόσωπό τους ζωγραφισμένο το φόβο μετά το νέο πλήγμα που κανείς δεν περίμενε ότι θα φτάσει στο Μεξικό τη δεδομένη στιγμή.

Οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στα νότια προάστια της πόλης, στη Ρόμα και την Κοντέσα, όπου συχνάζουν πολλοί τουρίστες.

Στην Πολιτεία του Μεξικού σκοτώθηκαν 94 άνθρωποι, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Tουλάχιστον 40 άνθρωποι βρέθηκαν ζωντανοί στα συντρίμμια.

Στο επίκεντρο των ερευνών παραμένουν τα χαλάσματα του δημοτικού και γυμνασίου Ενρίκε Ρεμπσάσμεν, στο νότιο άκρο της πόλης. Τουλάχιστον 21 παιδιά ηλικίας από 7 έως 13 ετών σκοτώθηκαν, καθώς και πέντε ενήλικες ενώ άλλοι 30 μικροί μαθητές αγνοούνται ακόμη. Οι διασώστες κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με μια δασκάλα και δύο μαθητές που είναι ζωντανοί, εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

Πάνω από 200 σχολεία επηρεάστηκαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου, 15 από τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Στις Πολιτείες Πουέμπλα και Μορέλος, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού, οι έρευνες συνεχίζονται. «Θα χρειαστεί να ξαναχτίσουμε σε μεγάλο βαθμό την πόλη Χοχούτλα που καταστράφηκε» ανέφερε ο κυβερνήτης του Μορέλος Γκράσο Ραμίρες. Στην Πολιτεία αυτή έχουν αναφερθεί 71 θάνατοι.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Πριν από μερικές ημέρες σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών έπληξε το Μεξικό αφήνοντας πίσω του 90 νεκρούς.

Σύμφωνα με το BBC, ο σεισμός της Τρίτης δεν φαίνεται να συνδέεται με εκείνον της 7ης Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα από 500 μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων μαζί με 200 αστυνομικούς και εθελοντές προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Το χτύπημα του φονικού σεισμού έφτασε λίγες ώρες προτού συμπληρωθούν 32 χρόνια από την σεισμική δόνηση που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας του Μεξικού.

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1985, νωρίς το πρωί, ο σεισμός 8 βαθμών κόστισε τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους.

Το Μεξικό είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου, αφού βρίσκεται πάνω σε τρεις από τις μεγαλύτερες τεκτονικές πλάκες της Γης – τις πλάκες Βόρειας Αμερικής, Κόκος και Ειρηνικού.

Η μεξικανική κυβέρνηση συνιστά στους πολίτες να βρίσκονται μακριά από παράθυρα και από αντικείμενα που κινδυνεύουν από πτώση και να μην χρησιμοποιούν ασανσέρ. Χαρακτήρισε κρίσιμο το πρώτο 24ωρο κηρύσσοντας στη χώρα τριήμερο πένθος.

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024