Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το SPD χρειάζεται ένα «θαύμα» για να νικήσει

Το SPD χρειάζεται ένα «θαύμα» για να νικήσει

Μόλις 6,5 εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο Μ. Σουλτς αδυνατεί να κλείσει την ψαλίδα από την Μέρκελ. Ο εκδότης και πολιτικός σύμβουλος Μίχαελ Σπρενγκ εκτιμά ότι η κατάσταση είναι απίθανο να ανατραπεί.

Μόλις 6,5 εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο Μ. Σουλτς αδυνατεί να κλείσει την ψαλίδα από την Μέρκελ. Ο εκδότης και πολιτικός σύμβουλος Μίχαελ Σπρενγκ εκτιμά ότι η κατάσταση είναι απίθανο να ανατραπεί.

Λίγο παραπάνω από ενάμισης μήνας απομένει ακόμη μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, όταν οι γερμανοί πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν το νέο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και να αναδείξουν τον ή την καγκελάριο και την κυβέρνηση της Γερμανίας για την επόμενη τετραετία.

H νέα εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL εμφανίζει μεν τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ενισχυμένους κατά μία μονάδα στο 23%, ωστόσο το κόμμα του Μάρτιν Σουλτς υπολείπεται πάρα πολύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU-CSU), που διατηρούνται σταθερά εδώ και τέσσερις εβδομάδες σε ποσοστό 40% στις δημοσκοπικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Παρά το εκρηκτικό του ξεκίνημα τα πράγματα για τον υποψήφιο καγκελάριο του SPD εξελίχθηκαν κάθε άλλο παρά ιδανικά στη συνέχεια. Όπως επισήμανε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο εκδότης και πολιτικός σύμβουλος Μίχαελ Σπρενγκ, «έχει δοθεί η εντύπωση ότι από τότε που είναι πρόεδρος του SPD τον Μάρτιν Σουλτς ακολουθεί κατά κάποιο τρόπο μια κακοτυχία. (…) Τρεις χαμένες εκλογές για τοπικά κοινοβούλια και τώρα η χαμένη πλειοψηφία στην Κάτω Σαξονία. Αυτός δεν είναι καλός οιωνός για τις ομοσπονδιακές εκλογές, επιβαρύνει τουλάχιστον ψυχολογικά τον προεκλογικό αγώνα του SPD και μπορεί να οδηγήσει και σε αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων του».

«Το SPD είχε περιοριστεί πολύ θεματικά»

Η προ ημερών κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στην Κάτω Σαξονία μετά την προσχώρηση της βουλευτού των Πρασίνων Έλκε Τβέστεν στους Χριστιανοδημοκράτες και οι πληροφορίες ότι η Volkswagen συνδιαμόρφωσε το περιεχόμενο κυβερνητικής ομιλίας του σοσιαλδημοκράτη τοπικού πρωθυπουργού Στέφαν Βάιλ σχετικά με το σκάνδαλο ρύπων το 2015, εκτιμάται ότι συνιστούν πρόσθετο πλήγμα στον προεκλογικό αγώνα του Μάρτιν Σουλτς.

Πάντως, σύμφωνα με τον Μίχαελ Σπρενγκ τα προβλήματα του SPD έχουν βαθύτερες ρίζες. Όπως εκτιμά, «το πρόβλημα είναι ότι το SPD έψαλλε για πολύ καιρό ένα και μόνο τροπάρι, αυτό περί κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό είναι μεν ριζωμένο στα γονίδιά του και είναι και σωστό, αλλά δεν αρκεί για να νικήσει στις ομοσπονδιακές εκλογές. (…) Επομένως το SPD είχε περιοριστεί πολύ θεματικά».

Ως εκ τούτου ο γερμανός εκδότης και πολιτικός σύμβουλος παρατηρεί ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν ευρύτερα στρώματα ψηφοφόρων, κάτι για το οποίο ευθύνεται κατά τη γνώμη του και ο Μάρτιν Σουλτς. Όπως εκτιμά τέλος ο Μίχαελ Σπρενγκ, «εάν δεν γίνει κάποιο θαύμα και ο Μάρτιν Σουλτς αναδυθεί στην επιφάνεια ή η Άγκελα Μέρκελ κάνει κάποιο απρόσμενο καταστροφικό λάθος, τότε κατά τη γνώμη μου η κατάσταση δεν μπορεί πλέον να ανατραπεί για το SPD».

DLF, Άρης Καλτιριμτζής

Deutsche Welle

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024