Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βενεζουέλα: Διήμερο απεργιακό μπλακ άουτ κατά του Μαδούρο

Βενεζουέλα: Διήμερο απεργιακό μπλακ άουτ κατά του Μαδούρο

Συνεχίζει η Αντιπολίτευση στην Βενεζουέλα τις κινητοποιήσεις με στόχο να πιέσει τον πρόεδρο Μαδούρο να εγκαταλείψει το σχέδιο της ψηφοφορίας, στις 30 Ιουλίου, για τη νέα Βουλή. Η χώρα μπαίνει σε διήμερο απεργιακό μπλακ-άουτ, αλλά ο Μαδούρο δηλώνει ότι δεν κάνει πίσω.

Συνεχίζει η Αντιπολίτευση στην Βενεζουέλα τις κινητοποιήσεις με στόχο να πιέσει τον πρόεδρο Μαδούρο να εγκαταλείψει το σχέδιο της ψηφοφορίας, στις 30 Ιουλίου, για τη νέα Βουλή.

Η χώρα μπαίνει σε διήμερο απεργιακό μπλακ-άουτ. «Από τις 6 το πρωί της Τετάρτης η χώρα θα παραλύσει. Θέλουμε να δείξουμε στον πρόεδρο ότι δεν είναι αγαπητός ούτε εδώ ούτε πουθενά στον κόσμο» δήλωσε στέλεχος της Αντιπολίτευσης.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την Αντιπολίτευση γ χώρα παρέλυσε κατά 85%, ενώ η κυβέρνηση έδωσε άλλη εικόνα: η απεργία απέτυχε, η χώρα λειτούργησε.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ συνελήφθησαν 367 άτομα. Συνολικά το τελευταίο τετράμηνο οι νεκροί από τις συγκρούσεις στους δρόμους του Καράκας, και όχι μόνο, ξεπερνούν τους 100.

Λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η απεργία, ένα από τα ηγετικά στελέχη της Αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλδο Λόπες, κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, προειδοποιώντας ότι η χώρα κινδυνεύει πλέον να δει να ακυρώνεται στην πράξη η δημοκρατία και οι Θεσμοί.

Ζήτησε μάλιστα από τις Ένοπλες Δυνάμεις να μην στηρίξουν τα σχέδια του Μαδούρο.

Ο Λόπες απελευθερώθηκε από την φυλακή πριν από λίγες εβδομάδες και εκτίει πλέον την ποινή του κατ’ οίκον.

Η Αντιπολίτευση έχει δημιουργήσει ή τουλάχιστον προσπαθεί να δημιουργήσει «παράλληλες» κυβερνητικές δομές και θεσμούς. Η Βουλή της χώρας που ελέγχεται από την Αντιπολίτευση, όρισε τα 33 μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, κίνηση που κρίθηκε παράνομη από την κυβέρνηση.

Μάλιστα ο ίδιος ο Μαδούρο δήλωσε: «θα τους πιάσω έναν-έναν και θα τους βάλω φυλακή», πράγμα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Παρά τις διεθνείς πιέσεις, αλλά και τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων, ο πρόεδρος δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην ψηφοφορία της 30ής Ιουλίου από την οποία θα προκύψει ένα νέο Σώμα 545 μελών που θα γράψει το νέο Σύνταγμα και θα αναδείξει τη «Βουλή του λαού».

Για την Αντιπολίτευση, η κίνηση αυτή γίνεται μόνο με έναν σκοπό: να γίνει ο Μαδούρο μόνιμος πρόεδρος, χωρίς να υπάρχει καμία αντίθετη φωνή στη Βενεζουέλα.

Όπως συνέβη και στην προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση, ο δημόσιος τομέας αναμένεται να λειτουργήσει, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με κρατικές επιχειρήσεις όπως η πετρελαϊκή PDVSA, η οποία αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη της οικονομίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024