Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τελεσίγραφο ΕΕ προς Πολωνία για τη μεταρρύθμιση «θηλιά» στη Δικαιοσύνη

Τελεσίγραφο ΕΕ προς Πολωνία για τη μεταρρύθμιση «θηλιά» στη Δικαιοσύνη

Μία εβδομάδα δίνει η Κομισιόν στην Πολωνία να σταματήσει τις νομοθετικές παρεμβάσεις για το πλαίσιο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, απειλώντας την με επιβολή ποινών αν μείνει στην πορεία που -για τους περισσότερους πλην της πολωνικής κυβέρνησης- ουσιαστικά θέτει τη Δικαιοσύνη υπό τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας. H Βαρσοβία προς το παρόν επιμένει, ενώ η Κομισιόν αφήνει ανοικτό ακόμη και την στέρηση δικαιώματος ψήφου στην Πολωνία.

Μία εβδομάδα δίνει η Κομισιόν στην Πολωνία να σταματήσει τις νομοθετικές παρεμβάσεις για το πλαίσιο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, απειλώντας την επιβολή ποινών αν συνεχίσει στην πορεία που -για τους περισσότερους πλην της πολωνικής κυβέρνησης- ουσιαστικά θέτει τη Δικαιοσύνη υπό τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας.

H Βαρσοβία προς το παρόν επιμένει, ενώ η Κομισιόν αφήνει ανοικτό ακόμη και την στέρηση δικαιώματος ψήφου στην Πολωνία.

Διαβάστε επίσης

Το συντηρητικό πολωνικό κυβερνών κόμμα PiS έχει προωθήσει νομοσχέδια που, συνδυαστικά, θέτουν το Ανώτατο Δικαστήριο και κάθε δικαστή στη χώρα (μετά τις παρεμβάσεις που είχαν προηγηθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο) υπό τον έλεγχο του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Κοινοβουλίου.

Οι νόμοι είτε έχουν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο και εκκρεμεί η κύρωσή τους από τον πρόεδρο είτε βρίσκονται στο στάδιο της συζήτησης και ψήφισής τους με συνοπτικές διαδικασίες -πριν τη θερινή διακοπή των κοινοβουλευτικών εργασιών και ενώ οι Πολωνοί θα έχουν ξεκινήσει τις διακοπές τους.

Θεωρητικά, ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα (που επίσης προέρχεται από το PiS) θα μπορούσε να ασκήσει βέτο και να μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις -όμως οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι λίγες.

«Αυτοί οι νόμοι αυξάνουν σημαντικά τις συστημικές απειλές στο Κράτος Δικαίου» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς την Τετάρτη. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα άνοιγε νέα έρευνα για την πολωνική νομοθεσία.

Κυρίως, ωστόσο, ο Τίμερμανς ανέφερε ότι «πλέον βρισκόμαστε πιο κοντά» στην ενεργοποίηση του Άρθρου 7 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών -απείλησε δηλαδή με στέρηση του δικαιώματος ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η έναρξη τέτοιου μέτρου αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να επίκειται άμεσα, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα: Και αυτό επειδή η διαδικασία εμπλέκει αξιολόγηση και από τα υπόλοιπα κράτη μέλη -και η Βαρσοβία ποντάρει στην Ουγγαρία του «ομοϊδεάτη» Βίκτορ Όρμπαν για υποστήριξη.

Αντιθέτως, φαίνεται πως η Κομισιόν σκοπεύει να κινηθεί δικαστικά εναντίον της Βαρσοβίας αν δεν γίνουν βήματα παγώματος της πολωνικής μεταρρύθμισης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024